30 Nisan 2008 00:00

1 Mayıs’ta alanlara

Adana’da 1 Mayıs mitingi yarın Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde yapılacak olan yürüyüşle başlayacak. Mitinge yoğun katılım bekleniyor

Paylaş

Adana’da işçiler, emekçiler ve ezilen halklar; Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs’ı kutlayacaklar. TÜRK İŞ, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin oluşturduğu tertip komitesi 1 Mayıs hazırlıklarını tamamladı. Adana’da yarın Saat 16.00’da Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde yapılacak yürüyüşle başlayacak 1 Mayıs mitingine sendika, meslek odası, siyasi parti, dernek, kadın ve gençlik örgütleri, çevre örgütleri gibi çok sayıda kurum ve kuruluş katılacak.
1 Mayıs’ın mesai gününe denk gelmesi ve Adana sıcakları göz önünde bulundurularak saat 16.00’da başlayacak miting ve yürüyüş öncesi işyeri ve alanlarda da kutlamalar olacak. TEKEL işçileri fabrikalarının kapatılması ve özelleştirimeleri protesto etmek için, Çukurova tarım işçileri, insanca yaşayacak ücret ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talepleriyle, kamu emekçileri, SSGSS’nin geri çekilmesi ve Kamu Personel Rejimi Yasası’yla sürdürülmek istenen yıkım yasalarına karşı, SASA işçileri TİS sürecinde dayatılan kölelik sözleşmesine karşı, tekstil işçileri düşük ücrete ve işten atmalara karşı, gençler ve kadınlar işsizliğe, yoksulluğa ve zamlara dur demek için, parasız bilimsel ve demokratik bir eğitim için yürüyecekler. Yarın tüm ülkede ve dünyada olduğu gibi Adana’da emekçiler, atıkları sloganlarla, renk renk pankart ve dövizlere yazdıkları talepleriyle yürüyecekler ve Uğur Mumcu Meydanında bayramını kutlayacaklar. Davul zurna sesleri, hep birlikte söylenecek 1 Mayıs marşı, geleceğe güven ve umudun adı olacak.
1 Mayıs’ı omuz omuzu kutlayacak olan işçiler, sendikalar, kitle örgütleri ve siyasi partiler, yarın yapılacak olan mitinge halkın tüm kesimlerini “İş, ekmek, eşitlik, bağımsızlık, barış ve demokrasi” talepleri ile katılım çağrısı yapıyorlar.
1 Mayıs 2008’i güvencesiz, kuralsız çalışmanın yaygınlaştığı koşullarda karşıladıklarını hatırlatan Eğitim Sen Şube Başkanı ve 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Güven Boğa, “1 Mayıs 2008’de bizler, emek örgütleri kendi gündemimizi haykıracağız. Duymayanlar için sesimizi daha da yükselteceğiz. 1 Mayıs 2008’de bizim gündemimiz İş, ekmek, eşitlik, barış ve demokrasidir. 1 Mayıs 2008’de, başını ABD’nin çektiği emperyalist politikalara karşı bağımsızlık mücadelemizi yükselteceğiz” şeklinde konuştu. Ne demokrasiden, ne laiklikten, ne barıştan ne de sosyal devletten vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Boğa, “Tüm emekçileri mitinge katılmaya çağırıyoruz” dedi.
Türk-İş 4. Bölge Temsilci Yardımıcısı Edip Gülnar, 1 Mayıs iyi geçmesi için çalışmaların yoğun olduğunu aktardı. Gülnar, 1 Mayıs 2008’in daha görkemli ve güçlü geçmesini beklediklerini sözlerine ekledi. AKP’ye karşı işçi ve emekçilerinin muhalefetinin yükseldiği bir dönemde girildiğini söyleyen KESK Adana Dönem Sözcüsü ve SES şube başkanı Mehmet Antmen, “1 Mayıs’ta alanları doldurucak olan işçilerin ve emekçilerin mücadelesi ile işçi ve emekçi düşmanı AKP hükümetine gerekli cevabı verecektir” dedi. Antmen, Akp’nin tüm saldırılarını bertaraf edecek gücün 1 Mayıs’ta ortaya çıkacağını aktardı.
Tek Gıda İş Güney Anadolu Bölge Başkanı Gürsel Diliçıkık ise bu 1 Mayıs’ın geçtiğimiz yıllardaki 1 Mayıs’lardan ayıran yönünün işçi sınıfına yönelik saldırıların artığı bir dönemde kutlanması olduğunusöyledi. Özellikle özelleştirme politikaları ile ülkenin kalynaklarının satılıp buralarda çalışan işçiler kölelik koşullarına zorlandığını aktaran Diliçıkık, “Mevcut iktidarın köleci ve ucuz iş gücü altında milyonlarca kayıt dışına örgütsüz bir toplum yaratma çalışmasına karşı tüm halk yığınlarını 1 Mayıs’a davet ediyoruz. Bizler TEKEL işçileri ve Tek Gıda İş sendikası olarak 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız.” dedi.
DİSK/Tekstil Bossa Şube Sekreteri Sedat Çetin ise 1 Mayıs’a işyerlerine gittikleri servislerle geleceklerini dile getirdi. Çetin, tüm işçi sınıfına yönelik saldırıları engellemenin yollarından birinin güçlü 1 Mayıs’ı yaratmaktan geçtiğini kaydetti. Hükümetin 1 Mayıs ile ilgili takındığı tutumu da eleştiren Çetin, “Biz işçi sınıfıyız. Bizim birlik, mücadele ve dayanışma günümüzü orman haftası gibi ‘Emek ve dayanışma’ diyerek içini boşaltamazlar. İşçiler diktatörler yıkar, hayatı yaratılar. Bu günü isterse bedeller ödeyerek tatil de yaparlar” diye konuştu.
Tüm yapılan saldırılara karşı örgütlü, örgütsüz tüm halkı 1 Mayıs’a katılması yönünde çağrı yapan Çetin, “halka, işçilere ve emekçilere karşı yapılan saldıralara karşı güçlü bir cevap verelim” dedi.
Türk Harb İş Adana şube sekreteri Tevfik Muştu, 1 Mayıs’ın resmi tatil günü olmasını istedi. Türk Harb İş olarak yönetim, denetim danışma kurulları ve işyeri temsilcileriyle toplantı yaptıklarını ve geniş işçi katılımını sağlayacaklarını belirten Muştu, “Üreten insanların, emeğin günün bayram olması ve güçlü bir TİS için bütün üyelerimizle 1 Mayıs’a katılacağız” dedi.
TÜMTİS Adana Şube Başkanı Halil Çekin ise, bütün işçilerin 1 Mayıstan haberdar olduğunu ve sözleşmelerinde 1 Mayıs’ın tatil olduğunu belirtti. Çekin şöyle konuştu: “1 Mayıs günü TÜMTİS üyesi ambar işçileri iş bırakarak alanda olacak.GSS başta olmak sermaye saldırılarına dur diyeceğiz. Ayrıca Ankara’da örgütlenme çalışması esnasında tutuklanan ve aralarında sendika yöneticilerimizin olduğu 7 arkadaşımızın serbest bırakılmasını talep edeceğiz.”
IMF programlarının işsizlik ve yoksulluk getirdiğini belirten Emek Partisi Adana İl Başkanı Sevil Aracı; “Tarımı çökerten, halkımızı perişan eden, Türkiye’yi uluslararası sermayeye peşkeş çeken, buğdaydan pirince, kuru fasulyeden bulgura tüm tahıl ürünlerine ve tüm temel besin maddelerine sürekli zam yapan, işsizlik çığ gibi büyürken, özelleştirmelere devam eden, sağlıkta yıkıma yol açan, halkın geleceğini karartan AKP ve onun temsil ettiği sermaye düzenine karşı alanlarda olacağız” diye konuştu.
Kürt sorunun eşit haklar temelinde demokratik çözüme kavuşması, din istismarına son verilerek gerçek bir laikliğin egemen olduğu ve tüm halkın sosyal güvence kapsamına alınması talepleriyle alanlarda olacaklarını vurgulayan Aracı, Tüm Adana halkını, işçi sınıfının birlik,mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’a katılması yönünde çağrıda bulundu. (Adana/EVRENSEL)
>‘1 Mayıs’ta sesimizi yükseltelim’
İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs Adana’da “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” sloganı ile kutlanacak.
İnönü Parkı’nda bir araya gelen sendikalar, siyasi parti ve kitle örgütleri, tüm Adana halkına 1 Mayıs’a katılım çağrısı yaptı.
İnönü Parkı’nda yapılan basın açıklamasında konuşan 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Güven Boğa, 1 Mayıs’ı AKP Hükümeti’nin Türkiye’yi sermayeye dikensiz gül bahçesi haline getirmeye çalıştığı bir dönemde karşıladıklarını belirtti.
İşçi sınıfının bedeller ödeyerek kazandığı birçok hakka yönelik saldırıların arttığını hatırlatan Boğa, 12 Eylül askeri darbesinin ardından emekçilerin karşılaştığı en kapsamlı emek karşıtı harekatın içerisinde olduklarını vurguladı.
Vahşi kapitalizm koşulları benzeri çalışma koşullarının yaygınlaştığını dile getiren Boğa, sömürünün ve yoksulluğun giderek arttığına dikkat çekti.
Tüm bu saldırılara karşı işçilerin ve emekçilerin 1 Mayıs’ta alanlarda seslerini yükselteceğini aktaran Boğa, tüm Adana halkına 1 Mayıs’ta “birlik, mücadele ve dayanışma” bayrağını yükseltme çağrısında bulundu. Açıklamanın ardından 1 Mayıs’a çağrı yapan bildiriler dağıtıldı. (Adana/EVRENSEL)
Gözaltılara tepki
1 Mayıs öncesi “Kürtçe ifadelere yer veriliyor” denilerek bildirileri toplatılan DTP il örgütüne yönelik baskılar devam ediyor. önceki gün Küçükdikili Belediye Başkanı Leyla Güven, Yakapınar Belediye Başkanı Burhan Aras’ın da aralarından bulunduğu yaklaşık 32 kişi evleri basılarak gözaltına alındı. Olaya tepki gösteren DTP il örgütü önünde toplanan siyasi partiler, sendika temsilcileri ve DTP üyeleri, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını talep ettiler.
Grup adına açıklama yapan DTP İl Yöneticisi Ahmet Kılıç, son dönemlerde artarak devam eden gözaltına alınmaların hukuksuz olduğunu söyledi. Yapılan tüm uygulamaların AKP menşeli olduğunu belirten Kılıç, “Başta AKP hükümeti olmak üzere ülke yönetiminde söz sahibi olan bütün kurumlara sesleniyoruz, son gelişmelerle birlikte içine düştüğünüz idari, siyasi ve ekonomik krizden DTP’ye ve kadrolarına dolayısıyla Kürt halkına saldırarak aşamazsınız” dedi.
Seçilmiş belediye başkanlarına yönelik bu tutumları kınadıklarını dile getiren Kılıç, yaşanan anti demokratik uygulamalara son verilmesini ifade etti. onurlu ve özgür bir yaşam için mücadelelerinin süreceğinin altını çizen Kılıç, “İnsan onuruna ve hasiyetine yakışır bir sistemin hayat bulmasını sağlayana kadar meşru ve demokratik tepkilerimizi ısrarla ortaya koymaya revam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz” diye konuştu.
Açıklamaya katılan DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, ülkenin demokrasi sınavı verdiği bir dönemde yaşanan bu gözaltıların anti demokratik bir uygulama olduğunu belirterek 1 mayıs önemli bir gün öncesi yaşanan bu olayın önemli olduğu dile getirildi.
Açıklamanın ardından grup, gözaltına alınan 32 kişinin çıkartılacağı Adana adliyesi önüne kadar “AKP şaşırma sabrımızı taşırma” , “Katil Erdoğan” , “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları ile yürüdü. (Adana/EVRENSEL)
Erman Koçak
ÖNCEKİ HABER

İşsizlik evdeki huzuru da etkiliyor

SONRAKİ HABER

Danıştay saldırısında Ergenekon bulgusu yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...