02 Mayıs 2008 00:00

Aliağa’da 1 Mayıs coşkusu

1 Mayıs kutlamaları, sabah saat 8’de PEKTİM A Kapısı önünde ve TÜPRAŞ girişinde başladı Aliağa’da.

Paylaş

1 Mayıs kutlamaları, sabah saat 8’de PEKTİM A Kapısı önünde ve TÜPRAŞ girişinde başladı Aliağa’da. Sabah servislerinden inen işçileri, Petrol-İş yöneticileri ve işyeri temsilcileri karanfillerle karşıladı ve onlarla bayramlaştılar. Burada toplanan sabah ve gündüz vardiyalarında çalışan işçiler işbaşı yapmadı. Burada toplanan işçilere seslenen İşyeri Baştemsilcisi İsmail Doğan, işçilerin mazeret izni kullanmasının en doğal hakları olduğunu, bunu da hiçbir açıklama zorunluluğu hissetmeden kullanabilecekleri söyleyerek “Toplusözleşmede bu hakkımız yazıyor. Toplusözleşmeler işçilerin anayasasıdır. Uygulayamam diyemezsin, o zaman imza atmayacaktın” dedi. Bu 1 Mayıs’ta ülkenin ve emekçilerin içinde bulunduğu duruma da değinin İsmail Doğan, “Yaşadığımız sorunlar Çorum’da kiremit işçilerinin, Tuzla cehennemindeki işçilerin, Ankara Ostim işçilerinin sorunlarıyla aynı. Afrika’daki, Avrupa’daki işçilerle aynı” dedi. Taşeronlaştırma, çalışma koşullarının ağırlığı, sosyal güvence ve PETKİM’in özelleştirilmesine de değinen İsmail Doğan, “Hükümet elinden gelse bir tane Edirne’ye bir tane Kars’a satılıktır tabelası dikip Türkiye’yi satacak, ama biz ne PETKİM’in ne ülkemizin satılmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Bu sözlere işçiler, alkışlar ve sloganlarla destek verdi.
Mücadele sürecek
TÜPRAŞ tesislerindeki kutlamadan sonra PETKİM’e gelen Şube Başkanı M.Salih Aydın, kutlamalarda rahatsızlanan işçi için üzüntülerini dile getirerek başladı konuşmasına. Burada PEKTİM işçilerine seslenen Salih Aydın, Taksim’de direnen işçilere, sendikalara selam yollayarak “Gündemimizde SSGSS var. Mücadele etmeye devam edeceğiz. Fabrikamızın özelleştirilmesi var. Buna karşı da mücadele ediyoruz. Danıştay’a PETKİM ihalesinin iptali için dava açtık. Şimdi yürütmeyi durdurma kararı için üst mahkemeyi bekliyoruz. Yarımca’nın düştüğü hale düşmeyeceğiz. Özelleştirme süreci olmasaydı şimdi 700 işçi alınması gerekirdi. Bizler deneyimlerimizi genç arkadaşlarımıza aktaralım, emeklilikte acele etmeyelim” dedi.
Bu sırada Aliağa Demokrasi Platformu bileşenleri de PETKİM önüne gelerek burudaki kutlamalara katıldı. Genel-İş işçilerinin yoğun olduğu, Eğitim Sen, Eğitim-İş, ADD, Hacı Bektaşi Veli Derneği ve siyasi partilerden oluşan Demokrasi Platformu adına Dönem Sözcüsü Uğur Eren; “Buraya ziyaretimizin bir sebebi 1 Mayıs, diğer sebebi PETKİM’in özelleştirilmesine karşı birlikte mücadele ettiğimizi göstermektir” dedi. İşçiler dayanışmaya gelen işçileri coşkuyla karşıladı. “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Taksim şehitleri ölümsüzdür”, “Hükümet istifa, Tayyip yüce divana” sloganlarını atan işçiler, Aliağa’daki kutlamalar için Petrol-İş binasına hareket etti.
Petrol-İş binası önünde toplanan Aliağalı emekçiler, buradan alkış ve sloganlarla Demokrasi Meydanı’na yürüdü. Meydanda kutlamalara katılan emekçilerle 2 bin kişiye ulaşan kitleye seslenen M.Salih Aydın, devletin Taksim uygulamasını protesto ederek, “30 bin polis, bombalar, tanklar yığmışlar. Savaş mı var? Ne gerek vardı bu kadar zorbalığa? Ama elbette bütün bu zorbalıkların hesabını da verecekler” dedi. Emekçiler olarak barış ve demokrasi istediklerini, barış için mücadele ettiklerini söyleyen Salih Aydın, “Sermaye kesimi savaş istiyor, çünkü savaş demek para demek. Biz emekçiler barış istiyoruz, sosyal adalet istiyoruz, emeğimizin hakkını alarak yaşamak istiyoruz. Selam olsun Taksim’de zorbalara karşı direnenlere” diye konuştu. Demokrasi Platformu temsilcileri, Taksim’de öldürülen işçiler için meydana karanfil bıraktı. Halaylar ve zeybeklerden sonra, Aliağalı emekçiler İzmir’deki kutlamalara katılmak için otobüslerle İzmir’e hareket ettiler. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İşyerlerinde halaylarla kutlandı

SONRAKİ HABER

İZLENİM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa