03 Mayıs 2008 00:00

İZLENİM

Adana’da 2008 1 Mayıs’ı coşkulu geçti ve son yılların en kitlesel 1 Mayıs’ı oldu. İşçi bayramına katılım yüksek olurken, mitingde coşku ve Taksim’de işçi ve emekçilere yapılan saldırıya öfke öne çıktı.

Paylaş

Adana’da 2008 1 Mayıs’ı coşkulu geçti ve son yılların en kitlesel 1 Mayıs’ı oldu. İşçi bayramına katılım yüksek olurken, mitingde coşku ve Taksim’de işçi ve emekçilere yapılan saldırıya öfke öne çıktı. Saat 15.00’ten itibaren Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önündeki yeşilliklere uzanan, ağaçların gölgelerine oturan işçi ve emekçiler, rengarenk pankartlarıyla alanı donattılar. Yürüyüş zamanı geldiğinde 10 bin işçi ve emekçi kendini baş ilan edenlere gereken cevabı veriyordu.
Özellikle liseli gençlerin bütün kortejlerde yoğun katılımlarıyla öne çıkmaları, ‘birçok kesimden yeni bir emekçi dalgası geliyor’ izlenimini yarattı. Birçok işçi ve emekçi Taksim’de yapılan saldırıya tepki göstermek için alana geldiğini ve işçilere düşmanca saldıran zihniyetin, 1 Mayıs’a katılımı da çok bilediğini vurguladı. Bazı işçiler, yapılan saldırıdan dolayı gözyaşlarını gizleyemiyordu. İstanbul’daki polis terörünün kınanması hemen hemen her kortejde, “İşçi düşmanı faşist Erdoğan”, “Her yer Taksim her yer direniş” sloganı ile dile getiriliyordu.
Taksim saldırısının yanı sıra Başbakan Tayyip Erdoğan’nın “Ayaklar baş olursa kıyamet kopar” sözlerine tepki de, “Ayaklar baş olacak Tayyip defolacak” sloganı ile haykırılıyordu. Uzun yıllardan sonra birçok kişi, 12 Eylül’den sonra Adana’da kutlanan en kitlesel 1 Mayıs olduğuna dikkat çekiyordu.
1 Mayıs’a daha çok temsili katılan Türk-İş’e bağlı birçok şubenin, bu sefer kitlesel katılımı, DİSK Genel-İş ve DİSK/Tekstil BOSSA Şubesi’nin üyelerinin çoğunu katması, KESK’e bağlı tüm şubelerin pankart açması, Eğitim Sen, SES ve BES’in kitlesel kortejleri, eczacıların, Tabip Odası’nın, TMMOB’un, DTP, EMEP, ÖDP başta olmak üzere siyasi partilerin geniş katılım sağlamaları, gençlik örgütlerinin herkesten çok fazla yer alması, zamlara, baskılara vurgu yapan talepleriyle kadın emekçilerin katılımı bunu kanıtlıyordu. Adana’da Türk, Kürt, Arap tüm ezilen, sömürülen işçiler güzel günleri müjdelercesine iş, ekmek, barış, özgürlük ve güvenli bir gelecek için alanda bir araya geldiler.
Halil İmrek
ÖNCEKİ HABER

İşgale karşı 1 Mayıs’ta iş bıraktılar

SONRAKİ HABER

Çorum’da halk katıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...