08 Mayıs 2008 00:00

‘Terörist’e tahliye!

Tunceli’de odun toplamaya gittikleri sırada kimlik kontrolü yapan askerlerin ateş açması sonucu ağır yaralanan ama daha sonra ‘örgüt üyesi olmak’ ve ‘örgüte yardım yataklık yapmak’ iddiasıyla tutuklanan Rıza Çiçek, yaklaşık 8 ay sonra ...

Paylaş

Tunceli’de odun toplamaya gittikleri sırada kimlik kontrolü yapan askerlerin ateş açması sonucu ağır yaralanan ama daha sonra ‘örgüt üyesi olmak’ ve ‘örgüte yardım yataklık yapmak’ iddiasıyla tutuklanan Rıza Çiçek, yaklaşık 8 ay sonra delil yetersizliğinden tahliye edildi.Hozat ilçesine bağlı Kurukaymak (Boydaş) köyü kırsalında 27 Eylül 2007 tarihinde odun toplamaya gittikleri sırada kimlik kontrolü yapan askerlerin ateş açması sonucu Bülent Karataş isimli vatandaş yaşamı yitirmiş, Rıza Çiçek de ağır yaralanmıştı. Olaydan sonra Tunceli Valiliği ile Genelkurmay Başkanlığı, “Yapılan operasyonda 2 teröristten biri ölü, diğeri ise yaralı olarak ele geçirilmiştir” şeklinde açıklama yapmıştı.
Olaydan yaralı kurtulan Çiçek, Hozat Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararı ile ‘örgüt üyesi olmak’ ve ‘örgüt adına faaliyette bulunmak’ iddiasıyla tutuklanarak Malatya E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti. Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, 7 ay sonra, yani 31 Mart’ta tutuklu yargılanan Çiçek ile ilgili iddianameyi hazırladı. İddianamede, Çiçek ve Karataş ile ilgili ‘örgüt üyesi olmak’ iddialarının aksine Çiçek’in ‘örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek’ suçunu işlediği iddia edildi, ama bu iddiayı destekleyen delil bulunamayınca Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, çelişkilerle dolu iddianameyi, “Suçlamalara ilişkin delil yok” diyerek Cumhuriyet Savcılığı’na iade etti. Savcı iddianamenin reddine itiraz ederek mahkemeden tekrar iddianamenin incelenmesini istedi.
Tahliye edildi
Fakat Malatya 3. Ağır Mahkemesi ikinci kez iddianameyi ret ederek dosyayı Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi de Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının yerinde olduğunu belirterek, savcının iddianamesini ret ederek dosyayı tekrar Malatya Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdi. Mütalaa hazırlayan Malatya Cumhuriyet Savcılığı, dosyayı 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme ‘yardım yataklık suçu işlendiğine dair yeterli bir delil olmadığını’ belirterek, Rıza Çiçek hakkında tahliye kararı verdi. (Tunceli/DİHA)

Çiçek olayın infaz olduğunu anlatmıştı
Olaydan sonra Çiçek, “Bülent’i benden ayırıp götürdüler. Bana da önce kaç dediler. Sonra komutan 2 kere ateş etti. Göğsümden ve sol omzumdan yara aldım. Bu sırada komutan telsizden ‘Bu Ramazan ayında vicdanım sızlar, bir helikopter gönderin, ölüyor’ dedi. Sonrasını hatırlamıyorum” demişti. Uluslararası Af Örgütü ve Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) olaya bir yargısız infaz olarak 2007 yılı ‘dünya raporu’nda yer vermişti.

Dava AİHM’e gidecek
Müvekkili hakkında dava bile açılamamasının bir kez daha Çiçek’in masum olduğunu gösterdiğini ifade eden Çiçek’in avukatı Hüseyin Aygün, “Bu gelişmenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Yargıyı tebrik ediyoruz. Genelkurmay’ın açıklamasını pek dikkate almayarak delil durumunu ve hukuku göz önünde bulundurarak karar vermesi olumludur” dedi. Aygün, müvekkilinin haksız olarak cezaevinde kalması nedeniyle İçişleri Bakanlığı hakkında tazminat davası açacaklarını dile getirerek, “dosyayı AİHM’e götüreceğiz. Çünkü olayı gerçekleştiren askerler hakkında hâlâ bir dava açılmış değil” şeklinde konuştu.
‘Genelkurmay yargıyı yönlendiriyor’
Müvekkilinin 8 ay cezaevinde kalmasının nedeninin Genelkurmay Başkanlığı’nın konuya ilişkin yaptığı resmi açıklama olduğunu ifade eden Aygün, “Türkiye’de yapılan resmi açıklamalarla yargı baskı altında tutuluyor. Bu kadar gecikmenin nedeni de Genelkurmay ve valiliğin açıklamasıdır. Türkiye’de belli kurumların etkisi çok güçlü. Savcı ve hakimler onların sözleri doğrultusunda karar verebiliyorlar ve bu tip açıklamalar yargı mensuplarına baskıdır” diye konuştu.
Rüştü Demirkaya
ÖNCEKİ HABER

Lise müdürünün tutuklanmasına protesto

SONRAKİ HABER

JİN û JîN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...