08 Mayıs 2008 00:00

Okul yerine dershaneye

Okulların tatile girmelerine aylar olmasına rağmen ÖSS, OKS ve SBS’ye (Seviye Belirleme Sınavı) girecek olan öğrenciler okulları boşaltmış durumda

Paylaş

Okulların tatile girmelerine aylar olmasına rağmen ÖSS, OKS ve SBS’ye (Seviye Belirleme Sınavı) girecek olan öğrenciler okulları boşaltmış durumda. Öğrenciler ilk etapta mazeretsiz devamsızlık yapmaktalar. Mazeretsiz devamsızlık sürelerinin bittiği noktada doktor raporları devreye girmektedir. Sınavlara daha fazla hazırlanma düşüncesi, öğrenci ve velilerin böyle bir davranış içine girmelerine neden olmaktadır.
Mayıs ayının başı olmasına rağmen ÖSS sınavına girecek olan öğrencilerin tamamına yakını okulları çoktan terk etmiş durumdalar. Öğrenciler zamanlarını dershanede ve evde soru çözerek geçirmektedirler. Sınava girecek olan öğrencilerin bu durumu diğer öğrencileri de etkilemekte ve erken tatil havasına girerek devamsızlık yapmaya itmektedir.
OKS ve SBS sınavına girecek olan ilköğretim ikinci kademe öğrencileri de dershaneye daha fazla zaman ayırabilmek ve etütlerde daha fazla soru çözmek için okuldaki dersleri asmaya başladılar. Sözde okulların önemini artıracağı düşüncesiyle uygulamaya sokulan yeni SBS sınav sistemi, bırakın okulların önemini artırmayı, henüz 4 ve 5. sınıfta öğrencilerin dershanelere başlamasına neden olmakta, mahalle aralarına kadar yeni dershane şubelerinin açılmasını teşvik etmektedir. Oyun çağındaki öğrencilerin oyun bahçelerinde olması gerekirken dershane ve etüt merkezlerinde test çözmeye çalışmaları, çoğunun kaybedeceği bir yarışta arkadaşlarıyla rekabet içine sokulmaları kişiliklerinde derin yaraların açılmasına neden olacaktır. Sınavlarda başarısızlık ise kendilerine güven kaybına neden olmaktadır.
Okullarımızın içi iyiden iyiye boşaltılırken, sorumluların açıklamaları ise bizleri hayretler içine düşürmekte. ÖSYM başkanı ÖSS sınavı için “Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir sınav yoktur” ,Milli Eğitim Bakanımız ise “Çocuklarımız yarış atı değildir” diyebilmekteler. Bizler de yetkililerimize; Bu sorunları sizler çözeceksiniz. Çözemiyorsanız, yıllardan beri bu koltuklarda niye oturuyorsunuz? Diye sormaktan kendimizi alamıyoruz.
İsmail Akyol (İzmir Eğitim Sen
4 Nolu Şube Üyesi)
ÖNCEKİ HABER

KENTTEN GELEN

SONRAKİ HABER

Mayıslar...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa