Kanser ölümleri 80 kat artacak
Dünya Kanser Günü nedeniyle basın toplantısı düzenleyen Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı Prof.Dr. Tezer Kutluk, dünyada her yıl 12 milyon 700 bin kanser vakasının görüldüğünü, 7 milyon 600 bin kişinin kanserden öldüğünü açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütünün “Kanserin önlenmesi için alınacak tedbirlerin yerine getirilmemesi durumunda 2030 yılına kadar dünyada kanser ölümlerinde yüzde 80 artış olacağı” uyarısına dikkat çeken Kutluk, Türkiye’nin morfin üretici bir ülke olmakla birlikte kanser hastalarının morfine ulaşmasının zor olduğunu da söyledi.
KANSERLERİN YÜZDE 40’I ÖNLENEBİLİR
Kanserden korunmak ve kanser riskini azaltmak için alınacak tedbirlerden sağlıklı beslenme alışkanlıkları, vücut ağırlığı korunması, düzenli fiziksel aktivite ve alkol kullanımının, önemli olduğunu dile getiren Kutluk, aşırı güneşe maruz kalınmadığında, tütünden uzak durulduğunda, kanser riskinin önemli ölçüde azaldığının kanıtlandığını kaydetti. Bu tedbirlerin kanseri yüzde 40 oranında önlediğine dikkat çeken Kutluk, dünya genellinde bu tür önlemler alınmaz ise 2030 yılında 26 milyon yeni tanı ile birlikte 17 milyon ölüm yaşanacağının tahmin edildiğine dikkat çekti.
Çevresel kanserojenlerin insan sağlığı üzerinde ciddi riskler oluşturduğunu vurgulayan Kutluk, belli mesleksel kirleticilere maruz kalınmasının kansere yakalanma riskini artırdığını dile getirdi.
HAVA KİRLİLİĞİ KANSER YAPIYOR
Suyun yaşamı sürdürebilmek için gerekli olduğunun altını çizen Kutluk, 2004 yılı verilerine göre düşük su kalitesinin sadece ishalli hastalıklarda 1 milyon 800 kişinin ölümüne neden olduğu bilgisini de verdi. Hava kirliliğinin her yıl dünya çapında 3 milyon 100 kişinin ölümüne sebep olduğunu ifade eden Kutluk, hava kirliliğinin kalp, damar, akciğer kanseri ve diğer birçok hastalıkla bağlantılı olduğunu da söyledi. Mesleksel kirleticiler olarak asbest kullanımına dikkat çeken Kutluk, çalışma ortamında asbest liflerinin solunması ve dünya üzerinde 125 milyon kişinin asbeste maruz kalarak başta akciğer kanseri olmak üzere, gırtlak ve yumurtalık kanseri olduklarına dikkat çekti. Kutluk, iş yerlerinde asbeste maruz kalan kanser olaylarında 107 bin kişinin öldüğünü dile getirdi.
HİÇBİR ÜLKENİN EKONOMİSİ BUNU TEK BAŞINA KALDIRAMAZ
Birleşmiş Milletler’in 2001 yılında AIDS’den sonra sağlık sorunu olarak ilk defa gündemine taşıdığı sorunun kanser olduğuna dikkat çeken Kutluk, “Bulaşıcı olmayan hastalıkların” dünyaya 47 trilyon dolara mal olacağını, bunun insan boyutuyla birlikte ekonomik boyutu olacağını da dile getirdi. Kutluk, “Dünyanın hiçbir ekonomisi bu maliyeti tek başına kaldıramaz” dedi. Birleşmiş Milletler’in bunu gündeme almasının sevindirici olduğunu dile getiren Kutluk, ancak yapılan toplantıda bu konu ile ilgili bir eylem planı çıkmadığının da altını çizdi.
Kanser ölümlerinin çok fazla yaşandığı Türkiye’de ağrı kesicilere ulaşmanın zor olduğunu dile getiren Kutluk, “Morfin üretici bir ülkeyiz, fakat narkotik sebeplerle sınırlandırıldığından kanser hastalarının bu ağrı kesicilere ulaşması çok zor” dedi. Kutluk, bu sıkıntının bir an önce çözüme kavuşturulmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et