10 Mayıs 2008 00:00

Halka değil ranta hizmet

Yeni ilçe olan Çayırova’da halk kaymakamlığın yerinin kendilerine sorularak belirlenmesini istiyor

Paylaş

Yeni çıkarılan yasayla ilçe olan Çayırova’da kaymakamlık binasının yeri tartışma konusu oldu. Kocaeli Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin, ilçenin kaymakamlık binasını nüfusun büyük bölümünün yaşadığı yerden uzak bir mahalleye yaptırmak istemesine halk tepki gösteriyor.
AKP Hükümeti tarafından hazırlanan ve 6 Mart’ta TBMM’de kabul edilen bazı belediyelerin kaldırılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören kanun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da onaylanmıştı. Kabul edilen kanuna göre çeşitli ilk kademe, belde belediyeleri ve mahallelerin birleştirilmesiyle Kocaeli’nde 6 yeni ilçe kuruldu.
Kanundan sonra Kocaeli’nde kurulan ilçelerden biri de Çayırova ilçesi. Şekerpınar Belde Belediyesi’nin kapatılarak Gebze’ye bağlı Çayırova ve Yenimahalle mahallelerinin birleştirilmesi ile oluşturulan Çayırova ilçesinde son günlerde, ilçe merkezi ve kaymakamlık hizmet binasının nereye kurulacağı tartışmaları yaşanıyor. Kocaeli Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından oluşturulan bir komisyonla Çayırova ilçesinin merkezinin Güzeltepe, kaymakamlık hizmet binasının ise Şekerpınar’a kurulması kararı alınması, mahallelinin tepkisine neden oldu. Kaymakamlık hizmet binası ve ilçe nüfus müdürlüğünün ilçe merkezine kurulması gerektiğini düşünen mahalleli, bu amaçla bir komite kurmuş. 7 mahalle muhtarı, yöre dernekleri ve siyasi partilerin yer aldığı Çayırova Halk Komitesi ile komitenin kurulmasının nedenleri ve itirazları üzerine görüştük.
80 bin insan mağdur
Kaymakamlık hizmet binasının Şekerpınar’a kurulmasının halkı mağdur edeceğini düşündükleri için böyle bir komite kurduklarını belirten Çayırova Halk Komitesi Sözcüsü DSP Belde Başkanı İsmail Temiz, “Çayırova ilçesinin merkezi Güzeltepe Mahallesi olarak belirlenmesine rağmen kaymakamlığın Şekerpınar’a verilmesine karşı çıkarak böyle bir komite kurduk. Çayırova, Yenimahalle ve Güzeltepe’nin nüfusu 80 bin. Şekerpınar’ın ise 7 bin. Çayırova’da yaşayan bir vatandaşın Şekerpınar’a gitmesi için iki araç değiştirmesi gerekiyor. Bu da vatandaşa ciddi bir külfet getirecek” şeklinde konuştu. Kaymakamlığın Şekerpınar’a kurulmasının gerekçesi olarak belediye hizmet binasının kaymakamlık olarak kullanabileceğinin gösterildiğini dile getiren Temiz, “Çayırova Belediyesi hizmet binası çok geniş bir alan üzerine kurulu. 12 bin metrekare komple kullanım alanı var Çayırova Belediyesi’nin. Bizim önerimiz kaymakamlığın buraya kurulmasıdır. Şekerpınar belediye hizmet binası da sosyal alan olarak kullanılabilir” dedi. Şekerpınar’ın organize sanayi bölgeleri arasında kalan bir bölge olduğunu ifade eden Temiz, “Kaymakamlığın oraya taşınması da patronların işi. Burada rant hesabı yapılıyor. 80 bin insanın mağdur edilmesi görmezden geliniyor” şeklinde konuştu. Komite olarak halkı bilgilendirmek için 10 bin el ilanı dağıttıklarını belirten Temiz, 300 kişinin katıldığı bir halk toplantısı gerçekleştirdiklerini ifade etti. Komitenin hukuksal olarak neler yapılabileceğini tartıştığını dile getiren Temiz, “Biz demokratik haklarımız neyse sonuna kadar kullanacağız. Bizim isteğimiz bu kararın referanduma götürülmesi” dedi.
‘Halka sorulmalı’
Belediyeler kanununun iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne dava açtıklarını söyleyen CHP Belde Başkanı Oruç Gökbudak, “Biz belde belediyelerinin kapatılmasına karşı çıkıyoruz. Zaten Çayırova ilçe sınırları Tapu Kadastro tarafından verilen sınırlar çerçevesinde de belirlenmiş durumda değil. Anayasa Mahkemesi’nin kararını bekliyoruz. Biz de kaymakamlığın Şekerpınar’a taşınmasını doğru bulmuyoruz” dedi.
Saadet Partisi Belde Başkanı Ragıp Yörük, Güzeltepe Mahallesi’nin Çayırova ilçe merkezi olduğunun Resmi Gazete’de de yayınlandığını belirterek, “Kaymakamlığın Şekerpınar’a taşınmasına kim karar veriyor, vali ve Büyükşehir Belediyesi. Peki halka soruldu mu?” dedi. “Bu kararın gerekçesi ne” diye de soran Yörük şöyle devam etti: “Gerekçe boş bina. Binayı değerlendirmek adına çoğunluk gözden çıkarılmış durumda. Şekerpınar’da sanayi var. Rant var. Burada halka değil ranta hizmet var. Orada sanayi var diye sen burada yaşayanları hiçe sayamazsın. Çoğunluğun hizmet alabileceği bir merkezde olması haklılık nedeni. Vatandaşa sorulması lazım, referandum yapılabilir” dedi.
Arzu Erkan / Yusuf Akar
ÖNCEKİ HABER

Darıca’nın nefes boruları kesiliyor

SONRAKİ HABER

İki çocuğa işkence iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...