13 Mayıs 2008 00:00

TÜİK’in enflasyonu mahkemelik oldu

Emekli aylıklarına uygulanacak artış oranında ve yurttaşları ilgilendiren birçok parasal had ve işlemde esas alınan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon hesabı davalık oldu.

Paylaş

Emekli aylıklarına uygulanacak artış oranında ve yurttaşları ilgilendiren birçok parasal had ve işlemde esas alınan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon hesabı davalık oldu.
22 Temmuz seçimleri öncesinde milletvekillerine 3 aylık maaşlarının peşin ödenmesine karşı açtığı dava ile adı belleklerde kalan Ankara Barosu Avukatlarından Sedat Vural, bu kez, bir emekli olarak, emekli aylığındaki artışta esas alınan enflasyon oranının bilimselliği ve doğruluğuna ilişkin “uluslar arası tespit” talebiyle dava açtı.
Sebet bilimsel gerçeklere uymuyor
Sedat Vural, davacı sıfatıyla Ankara 10’uncu Sulh Hukuk Mahkemesi’ne açtığı davada, TÜİK tarafından hesaplanarak açıklanan ve emekli aylıklarındaki artışta esas alınan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) için baz alınan sepetin, bilimsel gerçeklere uymadığı yolundaki iddia ve görüşleri hatırlatarak, emekli aylığı artış oranını belirleyen tüketici fiyatları artış oranının “Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) başta olmak üzere uluslararası örgütlerin bu konudaki sözleşme, karar ve bildirileri, böyle bir tespite esas uluslararası standartlar ile bilimsel ve toplumsal gerçekler dikkate alınarak tespiti”ni istedi.
Bütçe Yasası uyarınca, tüm çalışanlar ile emeklilerin maaş ve aylıklarında her yıl ocak ve temmuz aylarında olmak üzere iki kez yapılan artışların oranı, 5429 sayılı Yasa ile yetkilendirilen TÜİK tarafından belirlenen tüketici fiyat artış oranı esas alınarak belirleniyor. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

Meslek odalarından‘işler kötü’ açıklaması

SONRAKİ HABER

KEY’de en fazla 600 YTL ödenecek!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa