13 Mayıs 2008 00:00

Vekillerin telefonu bile dinleniyor

DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız’ın, “Milletvekillerinin telefonları Jandarma İstihbarat Teşkilatı (JİT) tarafından dinleniyor mu?” sorusuna, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, “Haberleşme özgürlüğünde gizlilik ilkesi esastır, ancak ‘Milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlakın korunması’ gibi gerekçelerle hakim kararı ile telefonlar dinlenebilir” şeklinde cevap verdi

Paylaş

DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız’ın, “Milletvekillerinin telefonları Jandarma İstihbarat Teşkilatı (JİT) tarafından dinleniyor mu?” sorusuna, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, “Haberleşme özgürlüğünde gizlilik ilkesi esastır, ancak ‘Milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlakın korunması’ gibi gerekçelerle hakim kararı ile telefonlar dinlenebilir” şeklinde cevap verdi.
Batman Milletvekili Yıldız tarafından milletvekillerinin telefonlarının JİT tarafından dinlendiğine dair verilen yazılı soru önergesine cevap verildi. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin imzası ile gönderilen cevap yazısında, Anayasa’nın 22. maddesine göre “haberleşme özgürlüğünde gizliliğinin esas olduğu” hatırlatılarak, “Milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlakın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” gerekçesi ile telefonların hakim kararı ile dinlenebileceği belirtildi.
‘Süresiz dinlenebilir’
Cevap yazısında, telefon dinlenme sonucu elde edilen bilgi ve kayıtların saklanması ve korunmasında gizlilik ilkesinin esas olduğu belirtilerek, söz konusu bilgi ve kayıtların amacına aykırı kullanılamayacağı savunuldu. Telefon dinleme kararlarının en fazla 3 ay için verilebileceği, ancak kararın hakim kararı ile 9 aya kadar uzatabileceği belirtilen cevap yazısında, “Ancak terör örgütlerinin faaliyetleri çerçevesinde devam eden tehlikelere ilişkin olarak gerekli görülmesi halinde, hakim tarafından üç aydan fazla olmamak üzere sürenin müteaddit defalar uzatılmasına karar verilebilir” denildi.
JİT’e cevap yok
MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı’nın talep etmesi halinde hakim kararı ile telefon dinlemelerinin gerçekleştirilebileceği belirtilen bakanlık yazısında, mevzuata uygun, yani hakim kararı olmadan yapılan dinlemelerin hukuka aykırı olduğu, bu durumdan şüphelenen kişilerin suç duyurusunda bulunabilecekleri belirtildi. Bakanlık yazısında Bengi Yıldız’ın, “TBMM üyelerinin telefonları dinlenmekte midir? Telefon dinlenmesi meselesinde Hükümet bilgi sahibi midir? AB üyesi ülkelerde, JİT gibi bir askeri istihbarat birimi var mıdır? Varsa vekillerin telefonlarını dinleyecek kadar yetkiyle donatılmış mıdır?” şeklindeki sorularına ise cevap verilmedi.
Bengi Yıldız verdiği soru önergesinde, Telekom, Ankara Ağır Ceza Mahkemesi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, milletvekillerinin telefonlarının JİT tarafından dinlendiğini söylemişti. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Dokunulmazlık dosyaları görüşülüyor

SONRAKİ HABER

ALBATROS

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...