13 Mayıs 2008 00:00

Hükümetten yabancılara mülk satışına yeni düzenleme

Yabancılara mülk satma konusunda kararlı olan AKP iktidarı, daha önce Meclis’te konuya ilişkin tasarıyı muhalefetin itirazlarına rağmen kabul ettirmişti. Anayasa Mahkemesi de iptal kararı vermişti.

Paylaş

AKP Hükümeti, yabancılara mülk satışını öngören düzenleme konusunda yeniden harekete geçti. Anayasa Mahkemesi’nin yabancılara mülk satışı konusundaki iptal kararı dikkate alınarak hazırlanan Tapu Kanunu’nda Değişiklik Öngören Tasarı’nın bugün Meclis Genel Kurulu’nda ele alınması bekleniyor.
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının ardından yabancılara mülk satışı dururken, hükümet tasarıyla bu konuda yaşanan sıkıntıları gidermeyi amaçlıyor. Hükümet, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iptal kararının ardından yabancıya mülk satışını öngören düzenleme konusunda yeniden harekete geçti. 1 Mayıs’ta Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edilen Tapu Kanunu’nda Değişiklik Öngören Tasarı, Meclis Genel Kurulu gündeminin ön sıralarına alındı. Tasarının, bugün CHP’nin 1 Mayıs’la ilgili gensoru önergesinin görüşülmesinin ardından genel kurul gündemine gelmesi bekleniyor.
Tasarıya göre yabancı uyruklu kişi ve kuruluşlar, uygulama imar planı ve mevzi imar plan sınırları içerinde kalan toplam alanların yüzölçümünün yüzde 10’una kadar olan kısmında taşınmaz edinebilecek.
Bakanlar Kurulu, merkez ilçe ve ilçelerin altyapı, ekonomi, enerji, çevre, kültür, tarım ve güvenlik açısından önemlerini dikkate alarak, bu orandan fazla olmamak kaydıyla farklı oran belirlemeye yetkili olacak. Valiliklerce, merkez ilçe ve ilçelerin uygulama imar planı ve mevzi imar plan sınırları içerisinde kalan toplam alanların yüzölçümünde meydana gelen değişiklikler, takip eden yılın ocak ayı sonuna kadar komisyona bildirilecek.
İlgili kurum ve kuruluşlar, yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketlerinin taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinemeyecekleri alanların yüzölçümlerini kanunun yürürlük tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde komisyona bildirecek. Valilikler de yine aynı sürede, ilçelerin uygulama imar planı ve mevzi imar plan sınırları içerisinde kalan toplam alanların yüzölçümlerini komisyona iletecek. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Devlet sırrı kurulu kuruluyor

SONRAKİ HABER

Dokunulmazlık dosyaları görüşülüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...