14 Mayıs 2008 00:00

Afet Evleri hurda afetinden kurtulamıyor

Yoksulların yaşadığı mahallelerde sağlık göz ardı ediliyor. Malatya’nın Afet Evleri mahallesinde olduğu gibi. Belediye seçim zamanlarında hatırlıyor sadece mahalleyi.

Paylaş

Yoksulların yaşadığı mahallelerde sağlık göz ardı ediliyor. Malatya’nın Afet Evleri mahallesinde olduğu gibi. Belediye seçim zamanlarında hatırlıyor sadece mahalleyi. Her bakımdan ihmal edilen mahallede halk, kimyasal atıklarla yaşamak zorunda bırakılıyor. Hem evlerin hem de Yaşar Öncal İlköğretim Okulu’nun yanı başında bulunan hurdalık yığını çevreye tehlike saçıyor. Mahalleli bir yıl önce 386 imza toplayarak belediyeye başvurmuş hurdalıkların kaldırılması için. Konu yerel basına yansıyınca Belediye hurdalıkların 10 gün içerisinde kaldırılması için süre tanıdıkları bilgisini vermiş. Ancak aradan 10 gün geçmesine karşın hurdaların kaldırılması için hiçbir gelişme olmadı. Yani hurdalıklar hala çevreye radyasyon yaymaya devam ediyor.
Mahalle sakini Birsen Şahin, yetkililere seslenerek çocuklarının sağlığının tehdit altında olduğunu belirtti. Şahin, “Bu hurdaları yakıyorlar ve radyasyon saçıyor. Hurdalıkla ilgili sorunumuzun çözümü için şehrimizin yetkililerinden acilen harekete geçmelerini talep ediyoruz” şeklinde konuştu. Gülser Sazak ise, muhtarın sorunlarıyla ilgilenmediğini dile getirerek, “Her tarafı batırdılar. Evlerimizi batırıyorlar, kokuyor her taraf. Gücümüz yok temizlemeye. Çamaşırı kapıya seremiyoruz. Burası mahrumiyet bölgesi bize kimse bakmıyor” diyerek sorunlarını dile getirdi. Mahalle sakinlerinden Gülsüm İncekaya da hurdalıkların okulun yanında olduğunu, özellikle çocuklarına zarar verdiğini söyledi. İncekaya, “Orda ateş yakıyorlar hep pislik. Çöp toplanıyor hep evlerimizin yanında, çocuklarımızın ve bizim sağlığımız tehlikede” diye konuştu.
‘Radyasyon yayıyor’
Okulun hemen yanı başında bulunan hurdalıklar içinde oynuyormuş bir yıl öncesine kadar çocuklar. Yine mahalle halkının girişimiyle okul çevresine duvar yapılmış. Ancak duvarlar çocukların kimyasallardan ve radyasyondan etkilenmesini önleyemiyor. Funda Tulaç, “Radyasyon yayıyor. Çok toz oluyor. Koku geliyor derslerimize yoğunlaşamıyoruz. Kaldırılmasını istiyoruz” diyor. Reyhan Karacaçe ise “Çok gürültü oluyor. Koku çok fazla bizi çok rahatsız ediyor. Kaldırılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Belediyeden kimyasallar kaldırılacak sözü
Belediyesi Basın Yayın Müdürlüğünce yapılan yazılı açıklamada ise, “Bahse konu hurdaların kaldırılması için gerekli ihtar yapılmış ve 10 günlük süre verilmiştir. Hurdacılar ile yapılan görüşmelerde, kendilerinin organize sanayi bölgesinde yer aldıklarını ve buraya taşınacaklarını beyan etmişlerdir” denildi.
Öte yandan, hurdalık yığınına ilişkin çekim yapmak isteyen muhabirimize saldıran hurdacı, çekim yapmasını engellemek istedi. “Şimdi ben kameranı kırar seni döversem ne yaparsın” diyen hurdacı, muhabirimizi taşlayarak hakaret etti. (Malatya/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kimyasallar mesire yerine akıyor

SONRAKİ HABER

Kanlı gömleğe takipsizlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa