14 Mayıs 2008 00:00

Kozak Bergama el ele

Fıstık çamları ile ünlü Kozak Yaylalarında altın madenciliği yapılmasına yönelik girişimlere karşı Bergamalılar ve Kozaklılar bir araya geldi.

Paylaş

Fıstık çamları ile ünlü Kozak Yaylalarında altın madenciliği yapılmasına yönelik girişimlere karşı Bergamalılar ve Kozaklılar bir araya geldi. Bergama Ovacık Altın madeni sürecinden günümüzdeki duruma ve bundan sonra yapılacaklara dair konuların tartışıldığı toplantıda, geçmişin muhasebesi ve özeleştirisi de yapıldı. Bergama’daki birçok siyasi parti, dernek, oda ve meslek örgütü temsilcilerinin yanı sıra, Kozak köylerinin muhtarları, Çevre Koruma Derneği yöneticileri ve Ayvalık’tan çevrecilerin katıldığı toplantıya, Bergama Belediye Başkan Yardımcısı ve Zeytindağ Belediye Başkanı da katıldı. Toplantıda kamera ile kayıt yapmak isteyen Ovacık Altın Madeni’nin ortaklarından KOZA Altın şirketi çalışanı bir kişiye izin verilmezken, bu kişi salonun dışına çıkarıldı.
Kozaklılar neden küskün?
Bergama Belediyesi Toplantı Salonunda Bergama Çevre Platformu tarafından gerçekleştirilen toplantı bir bakıma Kozak köylüleri ile Bergama arasındaki buzların da eritilmesi amacını da taşıyordu. Yörelerindeki altın madenciliği girişimlerine karşı mücadelelerinde Bergama’dan yeterince destek görmediklerini dile getiren Kozak yaylalarındaki 16 köyün muhtarı geçtiğimiz günlerde Bergama Kaymakamlığı ile görüşerek Bergama’dan ayrılıp, Ayvalık’a bağlanmak istediklerini iletmişlerdi. Köylüler ayrıca Bergama’dan yaptıkları alışverişlerini Ayvalık’a taşıdıklarını açıklamışlardı. Böylesi bir atmosfer içinde gerçekleştirilen toplantının açılışını yapan Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, Kozak yaylalarında altın madencilerinin yoğun biçimde sondaj çalışmaları yaptıklarını belirterek, altın madenciliğinin tüm yöre halkının ortak sorunu olduğunu dile getirdi. Sondajlarla yer altı sularının şimdiden kirletildiğini belirten Engel, bilim insanlarının görüşlerinden alıntılar yaparak Kozak yaylalarının ekonomik ve ekolojik önemine dikkat çekti.
Kozak Çevre Derneği Başkanı Selim Demircan, Kozaklıların altıncılara karşı mücadelede yalnız kaldıklarından yakınarak, “Bergama’dan bize destek gelmiyor. Bergama’nın kurtuluş yıldönümünü altın madencisi şirket yapıyor. Böyle şey olur mu? Aslında biz en büyük hatayı Ovacık’taki altın madenine karşı köylüler mücadele ederken onları uzaktan seyrederek yaptık. Bu özeleştiriyi şimdi vermek zorundayız” dedi. Av. Arif Ali Cangı, altın madencisi şirketlerin getirdiği kirlenmenin her şeyi etkilediğini belirterek, hukukun da bu kirlikten payını fazlasıyla aldığını söyledi. Cangı, 5 Haziran Dünya Çevre Gününde Bergama’da büyük bir miting yapılması önerisi de getirdi.
Bergama Çevre Derneği yöneticilerinden Ahmet Ünal Eroğlu, öncelikle mücadelenin örgütlenmesi için bir komiteye ihtiyaç olduğunu belirterek, “Hergün 50 Kozaklı gelip savcılığa şikayet dilekçesi vermeli. Hatta Kozak’tan Bergama’ya kadar el ele tutuşalım. Kozaklılar yarından itibaren tüm siyasi partileri gezerek mücadelelerine destek istemeli vermeyen partilerden istifa etmeli” önerilerini getirdi. Bergama Belediye Meclis üyesi Mehmet Gönenç, konuyla ilgili belediye meclisinden karar çıkarılması gerektiğini belirterek, belediye başkanı ile bu konuda görüşeceklerini aktardı. Bergama Belediye Başkanı’na vekaleten toplantıda olduğunu söyleyen Başkan Yardımcısı Nur Ahmet Biçer, altın madenciliğine karşı olduğunu söyledi. Zeytindağ Belediye Başkanı Feridun Ergün, Kozak’ta altın madenciliğine izin veren bakanlıklara topluca gidilmesini önerdi.
Komite oluşturulacak
Toplantının KOZA Altın Şirketi çalışanı bir kişi tarafından kameraya alınması engellendi. Çekim yapmakta ısrar eden ve dışarı çıkmak istemeyen KOZA çalışanı yoğun tepkiler üzerine salonu terk etmek zorunda kaldı. Kozak köyleri muhtarları adına konuşan Yukarıbey Köyü Muhtarı İlhan Çakır, “Kozak’ta durum çok kötü. 80-100 yıldır akan çeşmelerimiz sondaj çalışmalarından sonra kurudu” dedi. Toplantı sonunda Bergama’daki kurumların yanı sıra Kozak köylerinin muhtarlarından da oluşan bir komite oluşturuldu. Komite önümüzdeki günlerde toplanarak verilecek mücadelenin çizgisini belirleyecek. (İzmir/EVRENSEL)
Özer Akdemir
ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs’ta görevli polislere soruşturma

SONRAKİ HABER

TTB görüşlerini bakanlığa iletecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...