15 Mayıs 2008 00:00

Jandarmaların Dink itirafı ana dosyaya girdi

Hrant Dink cinayeti sanıklarını yargılayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, önemli bir kararla, Trabzon’da “görevi ihmal” suçuyla yargılanan ve “cinayeti üstlerine bildirdiklerini ama önlem alınmadığını” itiraf eden jandarmaların ifadesinin alınmasını istedi.

Paylaş

Hrant Dink cinayeti sanıklarını yargılayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, önemli bir kararla, Trabzon’da “görevi ihmal” suçuyla yargılanan ve “cinayeti üstlerine bildirdiklerini ama önlem alınmadığını” itiraf eden jandarmaların ifadesinin alınmasını istedi. Hrant Dink cinayetinde “görevi ihmal” suçundan Trabzon’da yargılanan jandarmalar, mahkemede “Cinayetin işleneceğini biliyorduk, amirlerimize bildirdik ama önlem almadılar” itirafında bulunmuştu. TBMM’de olayı araştırmak üzere kurulan komisyon da, jandarmaların ihbarını ciddiye almadığı belirtilen Albay Ali Öz’ü ifade için Meclis’e çağırmıştı. Albay Öz, Meclis’e gelmiş, ancak “önce mahkemede konuşacağını” belirterek ifade vermemişti.
İfadelerini tekrarladı
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Trabzon’da yargılanan jandarma görevlilerinin ifadelerini istedi. Böylece, jandarmaların itirafları, İstanbul’daki cinayet davası dosyasına girdi. Cinayetin işlendiği dönemde Trabzon Jandarma Komutanlığı İstihbarat Birimi’nde görevli olan Uzman Çavuş Veysel Şahin, Trabzon’da diğer jandarma görevlileriyle birlikte ‘sanık’ olarak yargılandıkları davada ‘itiraf’ olarak verdiği ifadeyi, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde de tekrarladı; Coşkun İğci’nin, akrabası Yasin Hayal’in cinayeti işleyeceğini kendilerine bildirdiğini, hatta Hayal ve adamlarına ait 3 GSM numarasını kendilerine verdiğini, ancak bu telefonların dinlenmesine gerek görülmediğini söyledi. Şahin, Coşkun İğci’den aldıkları bilgileri eski Trabzon Jandarma Komutanı Ali Öz’ün de aralarında bulunduğu üstlerine ilettiklerini, ancak herhangi bir işlem yapılmadığını dile getirdi.
“Dink’in öldürüleceğini önce haberdar eden İğci’nin yalan söylediği yönündeki ifadesini, üstlerinin talimatıyla verdiğini” de anlatan Şahin, “şimdi başka bir yere tayini çıktığı için rahatça ifade verdiğini” kaydediyor.
Dink ailesinin avukatları, Dink cinayetinde gerçeklerin ortaya çıkması için Trabzon’da “görevi ihmal” suçundan yargılanan jandarmaların davasıyla, İstanbul’daki Dink cinayeti davasının birleştirilmesi talebinde bulunmuşlardı. Bu talep henüz karara bağlanmadı.
Dink ailesinin avukatlarından Erdal Doğan, İstanbul’daki mahkemenin, Jandarma Veysel Şahin’in ifadesini almasını olumlu bulurken, “Albay Ali Öz ve diğer askerlerin 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaları zorunludur. Ayrıca yargılama boyunca da görevden alınmaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Yayınevi davası ülkücülere ve subaylara kadar uzandı!

SONRAKİ HABER

Bu mu işkenceye sıfır tolerans?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...