17 Mayıs 2008 00:00

Leyla Gencer Boğaz’a uğurlandı

Opera sanatçısı Leyla Gencer’in külleri, dün Dolmabahçe’de düzenlenen bir törenle Boğaz sularına döküldü.

Paylaş

Opera sanatçısı Leyla Gencer’in külleri, dün Dolmabahçe’de düzenlenen bir törenle Boğaz sularına döküldü.
Tüm dünyanın “La Diva Turca” olarak alkışladığı Leyla Gencer için düzenlenen veda töreni, yakın dostlarıyla beraber sanatçının cenazesini taşıyan Süreyya teknesinin Kuruçeşme’den kalkarak Dolmabahçe açıklarına ulaşmasıyla başladı.
Dolmabahçe Meydanı’ndaki halka açık törende Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen kısa bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından Rengim Gökmen yönetimindeki İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestra ve Korosu, Mozart’ın Requiem’inden Lacrimosa ile Ahmed Adnan Saygun’un Yunus Emre Oratoryosu’nun 5, 12 ve 13. bölümlerini seslendirdi. Leyla Gencer’e Süreyya teknesindeki son yolculuğunda, aralarında dostları ve yeğeninin ailesiyle birlikte; Zeynep Oral, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü Suat Arıkan, Büyükelçi Şule Soysal ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı yetkililerinin da bulunduğu sanatçının yakın çevresinden 25 kişi eşlik etti. Leyla Gencer’in küllerini Boğaz sularına dökme görevini sanatçıyı yakından tanıyan ve hayatını “Tutkunun Romanı” adındaki kitabına aktaran Gazeteci-Yazar Zeynep Oral ile yakın dostu Melahat Behlil üstlendi. Büyükelçi Şule Soysal da daha sonra denize beyaz güllerden yapılmış bir çelenk bıraktı.
Opera tarihinin gelmiş geçmiş en büyük divalarından olan Leyla Gencer, hayatının son yıllarını Milano’da La Scala Operası’nda opera sanatçıları için kurulan akademinin sanat yönetmeni olarak, genç şancıları yetiştirmeye adamıştı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın yeni yapılmakta olan merkezinde sanatçının vasiyeti üzerine bir “Leyla Gencer Müzesi” oluşturulacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Tiyatro festivali başladı

SONRAKİ HABER

‘Toplu Yazılar’a 34 yıl sonra yasak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...