17 Mayıs 2008 00:00

AB-Latin Zirvesi başladı

Yaklaşık 50 devlet ve hükümet başkanının katıldığı zirve öncesi yapılan tartışmalarda, Latin Amerika ülkelerinden AB ülkelerine yönelik eleştiriler dile getirilmişti.

Paylaş

Yaklaşık 50 devlet ve hükümet başkanının katıldığı zirve öncesi yapılan tartışmalarda, Latin Amerika ülkelerinden AB ülkelerine yönelik eleştiriler dile getirilmişti. “Avrupalıların Latinlere tepeden baktıkları, dayatmacı oldukları yönündeki eleştiriler, özellikle Venezüella, Bolivya, Ekvator ve Nikaragua gibi halkçı liderlerin iktidarda olduğu ülkelerden geldi. Her ne kadar AB ülkeleri, “İlişkilerimiz eşitlik prensibinde sürecektir” deseler de zirvede ele alınacak konularda Latinlere “nelerin nasıl yapılması gerektiği”, “hangi konuların öncelikli olduğu” AB tarafından dayatılıyor.
İklim ve türler
“İklim ve Türlerin Korunması” başlıklı gündemde AB ülkeleri, Latin Amerika ülkelerini bitki ve hayvan türlerinin korunması için önlemler almaya zorlamak istiyorlar. Özellikle Brezilya’daki yağmur ormanlarının imha edilmesini eleştiren AB patronları, ekonomik büyümenin ekolojik dengeleri koruyarak gerçekleşmesi gerektiğini söylüyorlar. Öte yandan biyoakaryakıt üretimi konusunda çabaların artırılmasını talep eden AB, ABD’den sonra dünyada en fazla biyoakaryakıt üreten ülke olan Brezilya’yı, yenilenebilir maddelerden üretilen akaryakıtı daha fazla dünya piyasasına sokması için zorluyor. Brezilya’nın yenilenebilir maddelerden daha fazla akaryakıt üretmesi için daha fazla ekim alanına ihtiyacı olduğu biliniyor. Söz konusu yağmur ormanlarının imha edilmesinin bir nedeni de dünya piyasalarında artan talebe yanıt vermekle ilgili. Çevre örgütleri ise biyoakaryakıt üretilmesi için açılan alanların sadece yağmur ormanlarının yok edilmesine değil, aynı zamanda besin maddeleri için ayrılan ekim alanlarının daralmasına ve dolayısıyla gıda sıkıntısının büyümesine neden olduğunu belirtip, AB ülkelerini eleştiriyorlar.
Ticaret hassas bir alan...
AB’li emperyalistlerin en fazla önem verdiği asıl konu ise iki kıta arasında oluşturulmak istenen “serbest ticaret bölgesi” sorunu. Meksika ve Şili ile imzalanan ikili anlaşmalarda serbest ticaret hedefine önemli ölçüde erişildiği bildirilirken, Mercosur ülkeleriyle (Arjantin, Brezilya, Uruguay ve Paraguay) görüşmelerin 2004 yılından bu yana dondurulduğuna dikkat çekiliyor.
Mercosur ülkelerinden Arjantin, AB ülkelerinin, Dünya Ticaret Örgütü WTO’nun Doha’da başlattığı müzakerelerde daha açık olmasını istiyor. Avrupalıların Latin Amerika’ya sınırsız ihracat yapmak istediğini, ancak kendi pazarını sığır ve tavuk etleri için kapadığını belirten Arjantin, “Bu konuda AB adım atmadığı sürece serbest ticaret bölgesi hedefine ulaşılması mümkün değil” dedi.
27 AB ülkesi ve 33 Latin Amerika ve Karayip ülkeleri arasında yapılan ticarette, AB’nin ticaret açığının büyüdüğünü bildiren AB Komisyonu, “Bu dengesizlik aşılmalı” görüşünü savunuyor. 2007 yılında iki kıta arasında yapılan ticarette, AB’den Güney Amerika Kıtası’na 75 milyar Avro hacminde mal ihraç edilirken, ters yönde ihraç edilen malların hacmi ise 92 milyar Avro’ya çıkmış bulunuyor. Bu ise AB’nin ticaret açığının 17 milyar Avro olduğu anlamına geliyor. (DIŞ HABERLER)

Chavez: Yoksulluğa karşıysanız buyurun

Venezüella Devlet Başkanı Chavez, AB-Latin Amerika Zirvesi’nde kıtadaki yoksulluğa karşı yardım fonu kurulmasını önerdi. ABD ve AB’nin sürekli yoksulluk sorununu gündeme getirdiklerini, ancak iş somut adım atmaya gelince yan çizdiklerini söyleyen Chavez, “Ben somut olarak bir Avrupa-Latin Amerika Yardım Fonu kurulmasını öneriyorum. Bu fondan yoksulların gıda ve ilaç ihtiyaçları karşılanabilir” dedi. Fonun 1 milyar dolarlık bütçesi olmasını öneren Chavez, “Ülkemin petrol gelirlerinin bir bölümünü bu fona aktarmaya hazırım. Fon bütçesinin üçte birini biz karşılayabiliriz. Bu somut adıma bütün ülkelerin destek vermesini bekliyorum” dedi.
Gıda maddelerinin hızla pahalılaştığına dikkat çeken AB Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso ise, “ Güney Amerika’da 227 milyon yoksulluk içinde yaşıyor, bu toplam nüfusun yüzde 44.4’üne denk düşmekte. Bunu kabul edilemez” dedi.
Bu arada Sol Parti Federal Milletvekili Sevim Dağdelen de, partisinin meclis grubu adına AB-Latin Amerika Zirvesi'ne katıldı. Başbakan Angela Merkel ile birlikte Peru, Kolombiya ve Meksika'daki resmi görüşmelere katılacak olan Dağdelen, aynı zamanda Lima'daki alternatif 'Halklar Zirvesi'ne katılacak ve bu ülkelerdeki sosyal hareketlerin temsilcileriyle görüşmelerde bulunacak. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Katar’da kritik görüşme

SONRAKİ HABER

Antalya’nın spor tarihi sergileniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...