17 Mayıs 2008 00:00

Dünyadan kısa kısa

Filipinler’de taraflar tekrar masada

Paylaş

Filipinler’de taraflar tekrar masada

Filipinler hükümetiyle Ulusal Demokratik Cephe (UDC) arasında Norveç’te gayriresmi barış görüşmeleri yapıldığı bildirildi. Tarafların yeniden bir araya gelmeye karar verdikleri ve Norveç’ten, 3 yıldan beri ilk kez olmak üzere bu yıl bir görüşme yapılmasına yardımcı olmasını istedikleri bildirildi. UDC’nin askeri kanadı Maocu gerillaların hükümete karşı savaştığı Filipinler’deki taraflar arasında resmi görüşmeler, 2004 yılında kesilmişti. Çıkan şiddet olaylarında 40 binden fazla kişi öldü. (DIŞ HABERLER)

Tecavüzcü ABD askerine ‘4 yıl hapis’
Japonya’nın Okinawa Adası’ndaki üste görevli Amerikan askeri, 14 yaşındaki bir Japon kızına cinsel tacizden 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Amerikan Askeri Mahkemesi, Tyrone L. Hadnott hakkındaki; 16 yaşından küçük çocuğa tecavüz, yanlış resmi beyanat, zina ve kandırarak adam kaçırma suçlamalarını düşürürken, Hadnott’u cinsel tacizden 4 yıl hapse mahkum etti. Okinawa Adası, İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda ABD tarafından işgal edildi, 1972’de ise Japonya’ya geri verildi. ABD ile Japonya arasındaki güvenlik anlaşması çerçevesinde, Japonya’da bulunan 50 bin dolayında askerin yarısından fazlası adada bulunuyor. Amerikan askerlerinin adadaki varlığı geçtiğimiz aylarda büyük protesto gösterilerine neden olmuştu. (DIŞ HABERLER)

Nijerya’da yangın: 100 ölü
Nijerya’nın ekonomik başkenti Lagos’un kuzeyindeki bir banliyöde, boru hattında çıkan yangında ölü sayısının 100 dolayında olduğu bildirildi. Kızılhaç’tan yapılan açıklamada, yol yapımı sırasında bir buldozerin boru hattına zarar vermesinden sonra boru hattının alev aldığı, yangının yakınlardaki evlere ve bir okula da sıçradığı belirtildi. Bir Kızılhaç yetkilisi, 100 civarında ölü olduğunu, 20’den fazla kişinin de yaralı olarak kurtarıldığını söyledi. (DIŞ HABERLER)

Jara cinayetinde skandal son (!)
Şili’de, diktatör General Augusto Pinochet döneminde katledilen efsanevi müzisyen Victor Jara’nın öldürülmesiyle ilgili olarak yalnızca emekli bir albay suçlandı. Savcı Juan Fuentes, Jara ile ilgili soruşturmayı tamamladığını belirterek, davada yalnızca emekli Albay Mario Manriquez’i suçlu bulduğunu söyledi. Jara ailesinin avukatı Nelson Caucoto, Fuentes’in soruşturmayı kapatma kararıyla ilgili olarak temyize başvuracaklarını söyledi. 1960 ve 1970’li yıllarda Latin Amerika’nın “Yeni Şarkı” hareketinin en tanınmış üyeleri arasında yer alıan Jara, askeri cuntanın 1973’te Allende’yi devirmesinden sonra toplama kampına götürüldü. Burada işkencede öldürülen Komünist Partisi Üyesi Jara, Pinochet hükümetine karşı direnişin uluslararası simgesi durumuna gelmişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

MB’ye mahkeme yolu göründü

SONRAKİ HABER

Interpol: Bilgisayar’da tahrifat yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...