17 Mayıs 2008 00:00

MB’ye mahkeme yolu göründü

Merkez Bankası’nın kısa vadeli faizleri 22 ay sonra artırması tepki çekti.

Paylaş

Merkez Bankası’nın kısa vadeli faizleri 22 ay sonra artırması tepki çekti. Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun kısa vadeli faizleri 0.5 puan artırarak gecelik borçlanma faizini yüzde 15.75, borç verme faizini de yüzde 19.75’e çıkarmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, ekonominin büyüme hızının düştüğü, işsizliğin yükseldiği bir dönemde faiz oranlarının yükseltilmesinin, büyüme hızını iyice yavaşlatıp işsizliği daha da artıracağını ifade etti.
Aygün, “Ekonomideki büyüme geçen yıl yüzde 5’in altına inmişti, bu yıl da yüzde 4’ün altına iner. İşsizlik en son yüzde 11.6’ya yükselmişti. Bundan sonra yüzde 12-13’ü zorlar” dedi. Hükümetin, ‘faiz ve enflasyon beni ilgilendirmez’ havasında olduğunu ve faiz artırımı nedeniyle bir kesimin Merkez Bankası’nı suçladığını ifade eden Aygün, “Merkez Bankası faiz oranlarını artırmadan önce Hazine’nin iç borçlanma faizleri zaten yüzde 20’yi bulmuştu. Merkez Bankası’nın bu kararını onaylamamakla birlikte faiz oranlarının yükselmeye başlamasının sorumluluğunun da hiçbir ekonomik politikası olmayan hükümete ait olduğunu vurgulamak istiyorum” dedi.
Sıcak paraya kıyak
Aygün, enflasyonun geldiği bu noktadan daha aşağıya indirilmesinin para politikalarıyla mümkün olmadığını, hükümetin yapısal ekonomik sorunların çözümü konusunda adım atarak enflasyonun düşürülmesine destek olması gerektiğini söyledi.
Aygün, şunları söyledi: “Türkiye’de faiz oranlarını artırarak dünya enerji fiyatlarını düşüremeyeceğimize ve faiz yüksek diye halk daha az gıda tüketmeyeceğine göre, faiz artırımının asıl hedefinin sıcak para olduğunu söyleyebiliriz. Aynı olayı Haziran-Temmuz 2006’da da yaşamıştık. Şimdi yeniden yaşıyoruz.”
Mesaj dövizcileri
Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan da, Merkez Bankası’nın faiz artırımının yanlış ve gereksiz olduğuna inandıklarını ifade ederek, “Eğer kimse bu işin üstüne gitmeyecekse biz artık Merkez Bankası’nın bu kararlarını yargıya götürmeyi düşünüyoruz. Türkiye ekonomisini ilgilendiren konularda, Merkez Bankasının kamuoyunun tepkisine rağmen hiçbir şeyi göze almadan bunu yapması, artık bize bu kararların yargıya götürülmesi gerektiğini düşündürüyor. Bundan sonraki herhangi bir artımında mahkemeye başvurucağız. Diğer sivil toplum kuruluşlarını bu yönde çalışma yapmak üzere davet ediyoruz. Bu ülke sahipsiz değil, ekonomik kararlar sadece bir ağızdan çıkmayacak. Hassasiyeti kimse göz ardı edemez” dedi.
Kararın, döviz cinsinden borcu olan, açık pozisyonu olan kesim için “Ben arkanızdayım, sakın korkmayın. Bizde her zaman yüksek faiz var, aman Türkiye’den çıkmayın” mesajını verdiğini ifade eden Bahçuvan, “Dünyada hiçbir ekonomi yoktur ki sıcak parayla hayatta kalabilsin” diye konuştu. 2006 yılında yaşanan dalgalanmada Merkez Bankası’nın faiz artırımına gittiğini, ardından dünya bankaları indirime geçtiğinde Merkez Bankası’nın bunu yapmadığını anımsatan Bahçuvan, “O dönemin maliyeti bize 10 milyar dolar oldu” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Tüketici güveni dibe vurdu

SONRAKİ HABER

Dünyadan kısa kısa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...