17 Mayıs 2008 00:00

Metal işçisi rekor üretimden pay istiyor

Metal işçileri toplusözleşmeye hazırlanıyor. Sendikalı ve sendikasız tüm metal işçilerini etkileyecek olan MESS grup sözleşmesi önümüzdeki aylarda başlayacak. Sözleşme görüşmeleri yaklaştıkça işçiler de servislerde bu konuyu tartışmaya başladı

Paylaş

Metal işçileri toplusözleşmeye hazırlanıyor. Sendikalı ve sendikasız tüm metal işçilerini etkileyecek olan MESS grup sözleşmesi önümüzdeki aylarda başlayacak. Sözleşme görüşmeleri yaklaştıkça işçiler de servislerde bu konuyu tartışmaya başladı.
Metal sektöründe son yılarda görülen gelişme, başta otomotiv olmak üzere bütün yan sanayideki aşırı üretim ve kârlılığın artması işçilerde de iyi bir sözleşme yapma beklentisini artırdı. Patronların her gün işçilere yeni rekorlar kırdırmaları işçilerin sözleşmeyi tartışırken, bu kârlardan hak ettikleri payları almaları gerektiği fikrini ön plana çıkıyor.
Rekor üstüne rekor
Bursa’da bulunan ana fabrikalar diyebileceğimiz işyerlerinin durumuna bakıldığında büyüme, patronların kendi açıklamalarında da itiraf ediliyor.
Koç Holding AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, yaptığı açıklamada “Tofaş, yaptığı yatırımlar sayesinde 2008 yılında 360 bin üretim rakamına ulaşarak rekor kıracak. 2009 hedefimiz ise 400 bin adetin üzerine çıkmak” dedi.
Otomotiv sektörünün amiral gemisi olarak bilinen Oyak Renault yöneticilerinin yaptıkları son açıklamada ise Renault Bursa fabrikasında üretilen araç sayısının 2007 yılında 268 bin olduğu, bunun 2007 yılına göre 100 bin artış anlamına geldiği söylenirken 2008 yılındaki hedeflerinin ise 360 bin araç olduğu ifade edildi.
Bosch GmbH Türkiye’den Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Wolfgang Chur da benzer açıklamalar yaparak Türkiye’nin kendilerinin yatırımları açısından önemli bir pazar olduğunu ve Bursa’daki faaliyetlerine yatırım yapmaya devam edeceklerini vurguluyor.
İşler kötü söylentisi
Sadece bu üç fabrikanın tedarikçisi durumunda olan yan sanayide çalışan on binlerce işçi bulunuyor. Sözleşmelerin yaklaştığı bu süreçte sendikacılar ve işçiler üretimin böylesine artışı karşısında kendilerinin de bundan pay istediklerini vurguluyorlar. Renault’ta çalışan bir işçi sözleşmenin, servislerde ve molalarda yavaş yavaş işçilerin gündemine girmeye başladığını belirtirken özellikle yeni giren işçilerin bu sözleşmeden beklentilerinin çok fazla olduğunu söylüyor. Bunun yanısıra şeflerin ağzından her sözleşme döneminde olduğu gibi işlerin durgunlaştığı, ekonominin kötüye gittiği söylentileri çıkıyor.
Bir süredir cumartesi günleri işler yok diye bazı bölümler yarı ücretli izne çıkarılmaya başlanmış. Reno işçisi bunun devam edeceğini düşündüğünü ve diğer bölümlerde de olabileceğine dikkat çekti.
Bosch’ta çalışan diğer bir işçi de 8 yıldır bu işyerinde çalıştığını, işe yeni girenlerle eski işçiler arasında büyük bir uçurum olduğunu belirtiyor. İşçi, “Bu fark 500 ile 2000 lira arasında değişiyor. Bu sözleşmede öncelikle işçiler arasındaki rekabetin ortadan kalkması için ücretlerin birbirine yakın olması gerekiyor” diyor. Bosch işçisi, esnek çalışma kısmen uygulandığını, bu yüzden de belirlenen ücretleri alamadıkları zaman olduğunu anlatıyor. İşçi, “Buna karşı toplusözleşmelere işçilerin haklarını koruyacak maddeler konmalıdır” vurgusu yapıyor. (Bursa/EVRENSEL)
Hakkı Tali
ÖNCEKİ HABER

Okullarda zillerin sesi kısılıyor

SONRAKİ HABER

Öğretmenlerin izinleri kısıtlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...