19 Mayıs 2008 00:00

Meclis’in gündemi gensoru

Meclis Genel Kurulu, geçen hafta olduğu gibi bu hafta da gensoru görüşmelerine sahne olacak. Meclis Genel Kurulu’nda yarın, CHP’nin ATV-Sabah’ın Çalık Grubu’na satışıyla ilgili Başbakan Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesinin görüşmeleri yapılacak

Paylaş

Meclis Genel Kurulu, geçen hafta olduğu gibi bu hafta da gensoru görüşmelerine sahne olacak. Meclis Genel Kurulu’nda yarın, CHP’nin ATV-Sabah’ın Çalık Grubu’na satışıyla ilgili Başbakan Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesinin görüşmeleri yapılacak. Görüşmelerde önerge sahipleri adına bir, gruplar adına birer milletvekili konuşacak. Gensoru görüşmelerinde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın konuşması bekleniyor. CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Süha Okay, Kemal Kılıçdaroğlu ve Kemal Anadol imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan gensoru önergesinde, TMSF tarafından el konularak hisseleri devralınan ATV ile Sabah’ın, Çalık Grubuna bağlı Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş’ye satılmasında; Çalık Grubunun ihaleye tek başına girmesi, yabancı ortak bulması ve ihale bedelinin büyük bir bölümünün kamu bankalarının açtığı kredilerle ödemesinin sağlandığı ileri sürülüyor. Halkbank ve Vakıfbank’ın, krediyi hangi şartlarla verdiklerini açıklamamasının, kamu bankaları aracılığıyla, “Yeni bir hortumlama sürecinin yaşandığını” gösterdiği savunulan önergede, “Bu süreçte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan istenilen sonuçları almak için ihale öncesi ve sonrası olaya müdahil olmuş, yetkisini bir grubun avantajı için kötüye kullanmıştır. ATV ile Sabah’ın ihaleyle Çalık Grubuna bağlı Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş ye satılmasında rolü, etkisi ve sorumluluğu bulunan Erdoğan hakkında gensoru açılmasını istiyoruz” deniliyor.
Sayıştay üyeleri seçilecek
Gensoru önergesinin ön görüşmelerinin ardından Genel Kurul’da yarın bir süredir boş olan Sayıştay üyeliklerine seçim de yapılacak. Mart ayında Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 48 olan aday sayısı yapılan gizli seçimle 24’e indirilmişti. Genel Kurul’da ise 24 adaydan 12’si Sayıştay üyeliğine seçilecek.
TRT Kanunu’na devam
Meclis Genel Kurulu’nun gensoru ve sayıştay üyelikleri seçiminin yanı sıra gündemini görüşmelerine önceki hafta başlanan TRT Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarı ile Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı oluşturacak. TRT Kanunu’nda değişiklik yapan tasarının görüşmelerine 21 Mayıs Çarşamba günü başlanacak.
Gözler tiryakimilletvekillerinde olacak
Meclis’te yarından gözler sigara tiryakisi milletvekillerinde olacak. Meclis Başkanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik, yarından itibaren uygulanmaya başlanacak
Komisyonların gündemi
Meclis komisyonları da yoğun bir hafta geçirecek. İçişleri Komisyonu’nda İl İdaresi Kanunu ile Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısı ele alınacak. Milli Eğitim Komisyonu’nda ise geçen haftalarda tartışmalara yol açan TÜBİTAK Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’nın alt komisyon raporu görüşülecek. AB Uyum Komisyonu’nun gündemini ise Devlet Sırrı Kanunu tasarısı ile Kişisel Verilerin Korunması Hakkında kanun tasarısı oluşturacak. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu, yarın toplanarak Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu’nu 22 Mayıs’ta da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Devlet Memurları Kanunu ve Genel Kadro Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısını görüşecek.
Adalet Komisyonu da MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ile BBP Genel Başkanı, Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu’nun, Hakimler ve Savcılar Kanununa geçici madde eklenmesine ilişkin kanun tekliflerini birleştirerek ele alacak. Uyuşturucu ve Kaçakçılığı ile Tuzla Tersanelerindeki işçi ölümlerini Araştırma Komisyonu da çalışmalarına bu hafta devam edecek. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İstihdam değil, yandaşa transfer paketi

SONRAKİ HABER

Avrupa Parlamentosu’nda kritik oylama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...