19 Mayıs 2008 00:00

BAŞYAZI

Bugün 19 Mayıs. Gençlik ve Spor Bayramı. Bugün törenlere katılacak olan devlet yetkilileri Atatürk’ün gençliğe verdiği önemden dem vuracaklar ve cumhuriyetin gençliğe emanet edildiğini dile getirecekler

Paylaş

Bugün 19 Mayıs. Gençlik ve Spor Bayramı.
Bugün törenlere katılacak olan devlet yetkilileri Atatürk’ün gençliğe verdiği önemden dem vuracaklar ve cumhuriyetin gençliğe emanet edildiğini dile getirecekler. Peki, şu an Türkiye’de gençlik ne durumdadır? Hamasi nutuklar bir yana bu konuda nasıl bir gerçek söz konusudur?
Sadece son dönemin birkaç gelişmesine değinmek bile bu soruyu yanıtlama yeter. Önceki gün Tuzla’dan iki işçinin ölüm haberi geldi. Biri tersane işçisi Deniz Kaşıkeman, diğeri de Tuzla Deri Sanayii’nde çalışan Mehmet Alkan’dı. Her ikisi de 26 yaşındaydılar. Yani henüz gençliklerinin tam ortasında sayılabilecek yaşta. Bugün gazetemizde Tuzla’dan bir işçi ölümü haberi daha yer alıyor. Bu işçi de genç sayılabilecek bir yaşta yaşamını yitirdi.
Öte yandan, eğitim sistemimizde yaşanan “model enflasyonu” sonucunda milyonlarca genç gözden çıkarılıyor. Eğitimciler sınav sistemine ilişkin yapılacak değişikliğin amacının yoksul ve dar gelirli öğrencileri yükseköğretimden uzak tutmak olduğunu açıkladı.
Ancak zenginlerin çocuklarının iyi bir eğitim alabilme imkanı buldukları bir Türkiye, yoksullarının çocuklarının amele, zenginlerin çocuklarının da amir olmaya koşullandığı bir Türkiye’dir. Bugün resmi kutlamalarda atılan nutuklar, resmi açıklamalarda art arda dizilen klişe cümleler bu gerçeği örtemez.
Türkiye’deki eğitim sistemi, üniversiteyi bitirmeyi bir biçimde başarmış olduğu halde, iş bulma imkanı bulamayan gençlik kitlesine daha kötülerini ekleme hazırlanmaktadır. Artık yükseköğretim yapma imkanı bile bulamayan bir gençlik.
Bir taraftan bu gerçekler yaşanırken, diğer taraftan da, “Başbakan’ın oğlu gemi aldı” ya da “Başbakan oğluna gemi aldı” gibi haberlerin gündeme geldiği bir cumhuriyetimiz var. Ve Başbakan Erdoğan, bugün bu büyük çelişki ortada dururken, “gençliğe ne kadar önem verdiklerini” anlatıp duracak.
Başbakan’ın oğlu gemi alırken, yoksul gençlerin gözden çıkarılması konusunda hükümetin de “gemi azıya aldığı” bir Türkiye olmaktan biran önce kurtulmak gerektiğine olan inancımızla, gençlerin bayramını kutluyor ve onlara bayram gibi bayramlar diliyoruz.!
ÖNCEKİ HABER

EVRENSEL’den

SONRAKİ HABER

GÜNDÖNÜMÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...