21 Mayıs 2008 00:00

Zana’dan birlik çağrısı

Eski DEP Milletvekili Leyla Zana, İngiliz parlamentosunda düzenlenen ‘Türkiye, Kürtler ve AB’ konulu toplantıda Kürtçe konuşarak, “Kürt sorununun demokratik ve anayasal çözümü için tek yol birlik olmaktan geçiyor” dedi

Paylaş

Eski DEP Milletvekili Leyla Zana, İngiliz parlamentosunda düzenlenen ‘Türkiye, Kürtler ve AB’ konulu toplantıda Kürtçe konuşarak, “Kürt sorununun demokratik ve anayasal çözümü için tek yol birlik olmaktan geçiyor” dedi.
Konuşmasına “Anayasal bir oylama yapalım, Kürtçe mi Türkçe mi konuşmamı istiyorsunuz” diye sorarak başlayan Zana, toplantıya katılan çoğunluğun “Kürtçe” demesi üzerine toplantının tümünde konuşmasını Kürtçe yaptı.
Anayasa değişmeli
Türkiye’de yaşanan açmazın 12 Eylül sürecinin generalleri tarafından hazırlandığına vurgu yapan Zana, 12 Eylül anayasanın değişmemesi durumunda, DTP’nin yapacağı çok fazla bir şeyin olmadığını ifade etti. Zana, “Anayasa demokratikleştiğinde inanıyorum ki halkım ayağa kalkıp ne isteyeceğini söyleyecektir. Otonomi mi ister, federasyon mu ister, bağımsızlık mı ister ya da hiçbir şey istemez mi, o zaman ortaya çıkar” dedi.
Birlik olunmalı
Avrupa Birliği’nin Kürt sorunu konusundaki politikalarını netleştirmesinde Avrupa’da yaşayan Kürt diasporasının etkisinin büyük olacağını dile getiren Leyla Zana, “Kürtler önümüzdeki dönemde hiç olmadığı kadar birlik olmalı. Hizip, parti, siyaset farkı gözetmeksizin Kürt sorununun demokratik ve anayasal çözümü için tek yol birlik olmaktan geçiyor. Karanlık günler geride kaldı. Önümüzdeki on yılda Kürtlerin yolunun çok aydınlık olacağına inanıyorum” dedi.
‘Öcalan’ın sunduğu fırsat değerlendirilmedi’
Zana, 1999 yılında Abdullah Öcalan’ın Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun barışçıl yollardan çözülebilmesi için büyük bir olanak sunduğunu, ancak bu fırsatın değerlendirilemediğini belirtti. Zana, Türkiye’nin, ülkedeki düşünce özgürlüğü sorununu halletmeden Avrupa Birliği’ne kabulünün mümkün olmayacağını da vurguladı. Toplantıda konuşan İngiliz milletvekilleri de, Türkiye’deki Kürtlerin yaşadığı son durumu değerlendirdi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Neçirvan Barzani: Türkiye ve İran bombardımanı durdurmalı

SONRAKİ HABER

Operasyonlar genişleyerek devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...