21 Mayıs 2008 00:00

Tokat’ta mücadele eğilimi

Türkiye, işçi ve emekçi hareketi açısından son yılların en hareketli dönemini yaşıyor. TEKEL işçilerinin direnişi, Telekom grevi, SSGSS karşıtı eylemler sokakları hareketlendirdi.

Paylaş

Türkiye, işçi ve emekçi hareketi açısından son yılların en hareketli dönemini yaşıyor. TEKEL işçilerinin direnişi, Telekom grevi, SSGSS karşıtı eylemler sokakları hareketlendirdi. Bu hareketlilik, başka yerleri olduğu gibi Tokat’ı da etkilemiş görünüyor. Tokat’taki 1 Mayıs kutlamaları ve Denizlerin anması bunun göstergesi sayılır. Tokat’taki bu hareketliliği emekçilere sorduk. İşte yanıtları.
Aysel Çaykara (Emek Partisi İl Yöneticisi): Bu yılın hem parti çalışmalarımız açısından hem de Tokat’ta gerçekleşen eylem ve etkinlikler açısından oldukça yoğun geçtiğini söyleyebiliriz. Fakat şunu iyi değerlendirmek gerekir ki bu yoğunluğun temelinde, Tokat’ta yükselen hak mücadelesi ve giderek artan hak gaspları vardır. TEKEL’in özelleştirilmesi, Telekom grevi, SSGSS saldırısı, tarımda yaşanan sorunlar emekçileri hareketlendirmiştir.
Muhsin Koç (Emekli Öğretmen): Tokat’ta yükselen toplumsal mücadelenin bir örneği de Denizlerin anmasının bu yıl kitlesel olarak yapılmasıdır. Yükselen toplumsal mücadele, bu mücadelenin önderlerinin tekrar anımsanması olarak kendini gösterdi bence.
Serdar Bayrak (Serbest meslek-Tesisatçı): Tokat’ta bir mücadele hattının yükseldiği doğrudur. Aslında tüm ülkede yükselen bir toplumsal mücadele var. Nihayetinde yapılan özelleştirmeler, SSGSS Yasası, demokratik hakların gaspı vb. pek çok saldırı tüm ülke genelinde bir mücadele hattının yükselmesine neden olmuştur.
Ertan Uysal (Eğitim Sen Şube Başkanı): Tokat’ta toplumsal mücadele açısından tüm ülkede olduğu gibi bir artışın olduğunu belirtebiliriz. Bunu 1 Mayıs sürecinde de yaşadık. 1 Mayıs’ın hazırlık aşamasında Tokat’ta 1 Mayıs’ın nasıl olacağına dair kafamızda birçok soru işareti vardı. Ancak Tokat yerelinde toplumsal mücadelenin yükselebilmesi için 1 Mayıs’ı örgütlemek oldukça önem kazanmıştı. İlçelerden yapılan katılımla da iyi bir sonuç aldık. Nihayetinde yapılan bu çalışma, okullarda üyelerimiz arasında, öğrenciler arasında ve Tokatlıların tamamı arasında konuşulur oldu. Tokat’ta 1 Mayıs’ ı gündemleştirebildik.
Ünver Çetinsu (Eğitim Sen Üyesi): Yapılan 1 Mayıs çalışması oldukça olumluydu. Yıllardır yapılmaya cesaret edilemeyen bir işti. Ancak ülke genelinde yükselen toplumsal mücadele, Tokat’a da kendini yansıttı. Seneye 1 Mayıs, miting olarak neden Tokat’ta yapılmasın? Zira Tokat’ın da, 1 Mayıs’ın yapıldığı çevre illerde yaşayan insanlar kadar nüfusu var.
İsmail Kılıç (BTS Üyesi): Ortak sorunlar üzerinde birleşerek oluşturulacak bir mücadele hattı tüm sorunlarımızı çözebilir. Nihayetinde SSGSS sadece sol düşüncedeki insanları etkilemiyor. Her görüşten, her inançtan insan, bugün bu saldırılarla karşı karşıya.
Tokat için önemli bir fabrika olan TEKEL satıldı ve işçiler, Yaprak Tütün İşletmeleri’ne gönderildi. Birleşik bir hat her ne pahasına olursa olsun kurulabilseydi, TEKEL işçilerinin muhafazakarlığı önümüzde çok da fazla engel olmayabilirdi. (Tokat/EVRENSEL)
Mustafa Gökçe
ÖNCEKİ HABER

Kızıldere’de Hıdırellez şenliği

SONRAKİ HABER

Belediye otopark için kütüphane kapattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...