21 Mayıs 2008 00:00

Süt üreticileri zor durumda

21 Mayıs Dünya Süt Günü. Kişi başına süt tüketiminin Avrupa ülkelerine göre çok düşük olduğu ülkemizde süt tüketicileri girdi fiyatlarının yüksekliğinden, desteklerin kaldırılmasından dertli.

Paylaş

21 Mayıs Dünya Süt Günü. Kişi başına süt tüketiminin Avrupa ülkelerine göre çok düşük olduğu ülkemizde süt tüketicileri girdi fiyatlarının yüksekliğinden, desteklerin kaldırılmasından dertli. Hayvan ve süt yemlerinin pahalı olduğundan şikayet eden süt üreticileri, hayvan hastalıkları konusunda yeterli çalışmaların yapılmadığını vurguladı.
Veteriner Hekimler Odası Amasya Şube Başkanı Ebubekir Uludağ, ürün fiyatlarının yıllardır sabit olduğunu söyleyerek, ürün bazlı desteğin hayvan başına dönüştürülmesinin süt inekçiliğine büyük darbe vuracağına dikkat çekti.
‘Süt fabrikaları özelleştiriliyor’
Amasya Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yıldırım, 2008 yılında litre başına verilen 70 YKr’lik desteğin kaldırıldığını söyledi. Hayvan başına desteğe geçildiğini belirten Yıldırım, bu desteğin de verilmediğini dile getirdi. “Bu desteğin verilmesi 1 yıl alır. Süte destek verilmeli ve en az 10 YKr olmalı” dedi.
Hayvan ve süt yemlerinin çok pahalı olduğuna değinen Yıldırım, yem fiyatlarının pahalı, süt fiyatlarının ise ucuz olmasından şikayetçi. Devletin, üreticilere hayvan yemini kurtaracak şekilde verilen desteği artırmasını isteyen Yıldırım, hayvan hastalıkları konusunda yeterli çalışma yapılmadığını vurguladı. Suni tohum hizmetlerinin özelleştirilerek pahalılaştırıldığını anlatan Yıldırım, “Hayvan sayılarını iyileştirmek için bu işi devlet, yaygın yapmalı. Üreticinin sütü ucuz ama markette süt 2 YTL. Fiyatı büyük firmalar belirliyor” diye konuştu. Süt fabrikalarının özelleştirildiğini belirten Yıldırım, “Ziraat Bankası süt için kredi vermiyor. 4 tane memur kefil istiyor. Çiftçinin kefaleti yeterli değil. Bizim ürettiğimiz süt ucuz. Vatandaş ise pahalı olduğu için yeterince süt tüketemiyor” dedi.
Zamlar süt inekçiliğine darbe
Veteriner Hekimler Odası Amasya Şube Başkanı Ebubekir Uludağ da ürün fiyatlarının yıllardır sabit olduğunu söyledi. Süt inekçiliğinde yem fiyatlarının artması ve gübreye yapılan zamların üretimi düşürdüğünü dile getiren Uludağ, “Ürün bazlı desteğin hayvan başına dönüştürülmesi, süt inekçiliğine büyük darbe vuracak” diye konuştu.
Veteriner hekimleri olarak, sorunlarının büyük olduğunu ve ziraat mühendislerine verilen hakların kendilerine verilmesi gerektiğini söyleyen Uludağ, veterinerler olarak tarımda, gıdada, Kırım Kongo gibi halk sağlığında ve hastalıklarla mücadelede var olduklarını belirtti. Uludağ, devletin veterinerlere bakış açısının aynı zamanda hayvancılığa bakış açısını da gösterdiğine dikkat çekti. (Amasya/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Amasya’da ulaşıma yine zam

SONRAKİ HABER

Kızıldere’de Hıdırellez şenliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...