21 Mayıs 2008 00:00

Afrikalıyı Afrikalıya kırdırdılar

Ucuz işgücü göçmen Afrikalılar, ‘tercih edilmeyen’ yerli Afrikalıların saldırılarına maruz kalıyor

Paylaş

Güney Afrika’da yerli Afrikalıların yabancı Afrikalılara bir haftadır yaptığı saldırılarda en az 22 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Takviye güvenlik güçlerinin sevk edildiği başkent Johannesburg’da büyük çoğunluğunu Zimbabvelilerin oluşturduğu 6 bin kişi, şiddet olayları nedeniyle bölgeyi terk etti. Ucuz güvencesiz emek gücü olarak tercih edilen yabancı Afrikalılara karşı, görece güvenceli koşullarda çalışan ve tercih edilmeyen yerli Afrikalıların şiddet uyguladığı Güney Afrika’da Cumhurbaşkanı Thabo Mbeki, olayları “utanç verici bir suç” olarak niteledi. Polisin olayların başladığı geçen haftadan bu yana 200’den fazla kişiyi tutukladığı bildirilirken, saldırılardan korunmak isteyenlerin, can güvenliklerini korumak için ya kiliselere ya da polis karakollarına sığındığı belirtiliyor.
Güney Afrika ehvenişer
BBC’de yer alan haberde, Zimbabveli bir kadın, polis karakoluna gelmeden önce yaşadıklarını anlatırken, Zulu kabilesinden insanların evlerine gelerek kendilerini dövdüklerini ve “ellerinde ne var ne yoksa aldıklarını” söyledi. Zimbabveli göçmen kadın, saldırganların daha sonra erkekleri yere yatırıp dövdüklerini, sonra da kendilerine “Gidin buradan” dediklerini anlattı. Zimbabveli kadın, kendi ülkesindeki koşulların çok daha ağır olduğunu, o nedenle de “Güney Afrika’da kalmanın daha iyi olduğunu” belirtti.
Şiddet yayılıyor
Güney Afrika güvenlik yetkilileri, yabancılara yönelik şiddeti durdurmak için askeri güç kullanmayı tartışırlarken, bir iktidar partisi üyesi, insan hakları örgütleri ve muhalefetin talep ettiği asker yığma politikasının inkar edilemeyeceğini söyledi. Aynı örgütler hükümeti bir olağanüstü hal ilan etmeye de çağırıyorlar. 3 ila 5 milyon yabancı Afrikalının yaşadığı Güney Afrika’da, saldırıların Johannesburg’un çevre bölgelerine de yayıldığı belirtiliyor.
6 göçmenin öldürüldüğü Ramaphosa yerleşim biriminde kendisini şiddet olaylarının liderlerinden biri olarak tanıtan Thapelo Mgoqi “Bütün bu yabancıların kendi topraklarına geri dönmesini istiyoruz. Bu insanlarla ilgili olarak hükümetin bir şey yapmasını bekliyoruz. Ama onlar hiç bir şey yapmıyor, biz de bunu kendimiz yapıyoruz ve durmayacağız” dedi. Cumhurbaşkanı Thabo Mbeki, “Afrika Kıtası’nın diğer ülkelerinden ve daha ötedeki yerlerinden gelen vatandaşlar, tıpkı bizim gibi insandır ve saygı görmeyi hak ederler” diye konuştu. Dün itibariyle şiddetle ilgili olarak 297 kişinin tutuklandığı ve Alexandra kasabasından başlayan şiddet olayları sebebiyle binlerce insanın tahliye edildiği kaydedildi. (DIŞ HABERLER)


ÖNCEKİ HABER

Lübnan ‘bir arpa boyu’ gidemedi

SONRAKİ HABER

Zehir saçan baz istasyonlarını istemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...