22 Mayıs 2008 00:00

Operasyon ve kuraklık hayvancılığı bitirdi

Bölgede süren operasyonlar nedeniyle can çekişen hayvancılık, baş gösteren kuraklığın da etkisiyle bitme noktasına geldi.

Paylaş

Bölgede süren operasyonlar nedeniyle can çekişen hayvancılık, baş gösteren kuraklığın da etkisiyle bitme noktasına geldi.
5 yıl öncesine kadar 1.5 milyon olan hayvan sayısı, Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü’nün verilerine göre şu an 560 bin, Diyarbakır Kasaplar Odası ve Türkiye Kasaplar ve Besiciler Federasyonu’nun verilerine göre ise bu sayı 400 binin altında. Konuya ilişkin DİHA’ya konuşan Diyarbakır Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı ve Türkiye Kasaplar ve Besiciler Federasyonu Yöneticisi Sait Şanlı, sınır ötesi operasyonlar ile son olarak yaşanan kuraklıkla hayvancılığın yapılamaz hale getirildiğini söyledi. Hayvancılıkla geçimini sağlayanların batı illerine göç etmeye başladığına dikkat çeken Şanlı, operasyonlar nedeniyle hayvanların telef edildiğini ve boşaltılan köylerden sonra hayvancılığın da büyük darbe aldığını belirtti.
‘700 çiftlik kapandı’
Diyarbakır’da 726 çiftlikte 100 ve bin arasında hayvan beslendiğini, ancak şu an yaşanan kuraklık ve operasyonlar nedeniyle mevcut çiftliklerin 700’ünün kapandığını söyleyen Şanlı, “AKP Hükümeti hayvancılığa destek sunmuyor. Daha önceki hükümetler zamanında verilen kilo başına 1 YTL destekleme payı, AKP Hükümeti tarafından kaldırıldı.” şeklinde konuştu.
Dicle Nehri’nin kıyısında hayvanlarını otlatan Süleyman Tuncay, “Daha önce yaylalara gidiyorduk. Binlerce hayvanımız vardı. Şimdi sadece 50-80 küçükbaş hayvanımız kaldı. Yaylalarda can güvenliği yok.” dedi. Tuncay, yaylaya yeniden gitmek istediklerini, ancak askerler tarafından tehdit edildiklerini öne sürdü. (Diyarbakır/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

JİN û JîN

SONRAKİ HABER

Hak ihlallerinde ciddi artış var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa