24 Mayıs 2008 00:00

Yeşil alanlar tek tek yok ediliyor

Daha önce Fuar Alanı ve Yüzüncü Yıl Parkı gibi birçok alanı imara açan Büyükşehir Belediyesi yeşil alanları tek tek yok etmeye devam ediyor.

Paylaş

Daha önce Fuar Alanı ve Yüzüncü Yıl Parkı gibi birçok alanı imara açan Büyükşehir Belediyesi yeşil alanları tek tek yok etmeye devam ediyor. Şehrin göbeğinde bulunan Kavaklık civarındaki yeşil alanda, Sanko Holding’in alışveriş merkezi ve otel inşaatı yapmaya başlaması birçok kesimden büyük tepki topluyor.
Fevziçakmak Bulvarı üzerinde Mağanoğlu Köprüsü batısında bulunan alan daha önce Yüzüncü Yıl Atatürk Kültür Parkı içinde yeşil alan olarak görünürken, bu alan 12 yıl önce dönemin Büyükşehir Belediyesi’nce imar planı değişikliği yapılarak otel ve alışveriş merkezi alanı olarak satılmış.
Büyükşehir Belediyesi’nin, kamu yararına aykırı bir şekilde yapılan bu imar değişikliğine dayanarak, Yüzüncü Yıl Atatürk Kültür Parkı’nın bütünlüğünü bozan ve kamu haklarını yaralayan inşaata izin vermesine tepki gösteren Mimarlar Odası Yönetimi, bu projeyle ilerideki senelerde trafiğin içinden çıkılmaz boyutlar alacağına dikkat çekiyor.
Değişikliğe itiraz edildi
Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı Asım Güzel, şehrin en eski ve en önemli yeşil alanlarından olan bu bölgeyi yok eden inşaatın yapımına imkan veren imar planı değişikliği 12 yıl önce yapıldığı için dava açma süresinin aşılmış olduğunu söyledi. Daha önce de Yüzüncü Yıl Atatürk Kültür Parkı’nın 1, 2, 3. kısımlarında 2007 senesi içinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nce yapılan imar planı değişikliklerinin iptali için idare mahkemesinde açtıkları dava sonucunda değişikliğin iptal edildiğini hatırlatan Güzel, “Belediye yönetimi bu iptal kararından sonra yeni bir imar değişikliği ile Sanko alışveriş merkezi ile Ali Nadi Ünler Bulvarı’nı Kavaklık’a bağlayan yol arasındaki alana nikah salonu ile restoran yapımı için yeni bir yapılaşma kararı getirmiş ve hemen inşaatı başlatmış bulunmaktadır. Bu değişikliğe itiraz ettik itirazımızın reddedilmesi halinde konuyu tekrar yargıya götüreceğiz” şeklinde bilgi verdi.
‘Yeşili kurtarmaya çalışıyoruz’
Belediyenin bir süre önce satışını yaptığı fuar olarak bilinen yeşil alanın katledilmesine karşı da idare mahkemesine itirazda bulunduklarını, ancak mahkemenin ‘yetkisizlik’ nedeniyle reddettiğini söyleyen Güzel, şimdi de Recep Koç Parkı’nın eğlence merkezi adı altında lunapark türünde bir yapılaşma için birilerine verildiği yönünde duyumlarının olduğunu belirterek, “Yüzüncü Yıl Atatürk Kültür Parkı Projesi bize göre en azından Londra’nın Hide Park değerinde bir proje idi. Bu kent için hayati önemi olan bu proje, maalesef gerek mevcut belediye yönetimi gerekse de önceki dönem belediyelerince ağır yaralanmış bulunmaktadır. Yine de biz bu katliamdan kurtarabildiğimiz kadarını kurtarma yönündeki çabalarımızı sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.
‘Önce kanalizasyonu yapsınlar’
Kentteki yeşil alanların katledilerek yerine otel ve alışveriş merkezi yapılması Antep halkının da tepkisini çekiyor. Şehir içindeki yeşil alanların birer birer ortadan kaldırılıp yerine beton binaların dikilmesine tepkiler devam ediyor. Antepliler bu binaların yeşil alanlar yerine kent merkezinin hemen kenarlarında bulunan ve hiçbir özelliği olmayan boş alanlara yapılmasının daha mantıklı olduğunu dile getiriyorlar.
Kavaklık Parkı’nın hemen yanı başındaki binada yaşayan ve tekerlekli sandalyeye mahkum bir engelli olan Cevdet Özçelik tepkisini dile getiren vatandaşlardan biri. 74 yaşındaki Cevdet amca geçirdiği trafik kazasından sonra tekerlekli sandalyeye bağlanmış. Antep’in yerlilerinden olan Cevdet amca buraların eskiden çok daha güzel olduğunu anlatıyor. Kavaklık Parkı’nın Antep halkının buluşma merkezi olduğunu söyleyen Cevdet amca “Eskiden Kavaklık Kahvesi vardı. Vatandaş buraya gelip kurbanını keser, yer, içer, eğlenir, piknik yapardı. Esnaflar hafta sonu burada toplanıp sohbet eder, dertleşirdi. Şimdi buraya yapılan otellerin kapısından bizi geçirmezler” diye konuşuyor. Yüzlerce yıllık ağaçların kesilmesinin adam öldürmekten daha büyük bir suç olduğunu belirten Cevdet amca, “Belediye birilerine rant sağlamak için uğraşacağına önce bu mahallenin kanalizasyonlarını yapsın” diyor. (Gaziantep/EVRENSEL)

Belediye yeşile dokunma

Devam eden ve etrafı dışardan görünmeyecek şekilde tamamen kapatılmış olan “Sanko Park” inşaatının hemen yan tarafında sıkışıp kalmış bir parça yeşil alanda otururken bulduğumuz gençler de parkın katledilmesinden şikayetçi. Hasan Polat ve Cemal Akşit ÖSS’ye hazırlanıyor. Dershaneden çıktıktan sonra parka gelip stres attıklarını söyleyen Hasan ve Cemal maddi durumları iyi olmadığı için kafeye gidemediklerini, birde parkta temiz hava alma fırsatı buldukları için burayı tercih ettiklerini belirtiyorlar. “Böyle giderse artık gidecek bir park kalmayacak” diyen gençler, ağaçları kesmenin dünyanın akciğerlerini sökmek olduğunu ve küresel ısınmanın giderek önlenemez boyuta gelmesinde bunu çok büyük rolünün olduğunu dile getiriyorlar. Gençler, “Belediye eğer halka hizmet etmek istiyorsa gençlerin zaman geçirecekleri ve kendilerini geliştirecekleri sosyal tesisler yapsın” diyerek halkın asıl ihtiyaç duyduğu şeyin ne olduğunu anlatıyorlar.
Mehmet Türkmen - Abdullah Çiloğlan
ÖNCEKİ HABER

Zamlar Anteplileri canından bezdirdi

SONRAKİ HABER

Bakanlık soruşturma başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...