24 Mayıs 2008 00:00

Zamlar Anteplileri canından bezdirdi

Gaziantep’te şehir içi taşıma ücretlerine yapılan zamlar halkı isyan ettirdi. Belediye otobüs ücretlerine bir ay içinde iki defa zam geldi.

Paylaş

Gaziantep’te şehir içi taşıma ücretlerine yapılan zamlar halkı isyan ettirdi. Belediye otobüs ücretlerine bir ay içinde iki defa zam geldi. Üst üste gelen zamlarla bir ay içinde yüzde yüzün üstünde artış gösteren otobüs ve dolmuş ücretleri halktan büyük tepki aldı.
Daha önce halkın karşı çıkmasına, onlarca mahalle muhtarının imza kampanyaları düzenlemesine, kitle örgütlerinin ve otobüs şoförlerinin örgütlü olduğu sendikanın dava açmasına rağmen tepkilere kulak tıkayarak belediye otobüslerini özelleştiren AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey şimdi de otobüs ücretlerine bir ayda iki defa zam yaparak halkın mağduriyetini ikiye katladı. Yaptığı özelleştirme sonucu yüzlerce işçinin işinden olmasına sebep olan belediye başkanı adeta halka zulmetmek için her fırsatı değerlendiriyor.
Geldiği günden beri uygulamalarıyla şehir içi ulaşımı çileye çeviren Güzelbey, yaşananlar yetmiyormuş gibi şimdi de mazot fiyatlarının yükselmesini bahane ederek belediye otobüs ihalesini alan şirketin rantını yükseltmek için elini yine vatandaşın cebine atıyor. Yaklaşık yirmi gün önce belediye otobüs ücretlerini 50 YKr’den 65 YKr’ye çıkaran Güzelbey şimdi de belediye otobüsü, özel halk otobüsü ve dolmuş ücretlerinin hepsine birden zam yaptı. Zamdan önce 65 YKr olan belediye otobüs biletleri indirimli 95 YKr, tam 1.20 YTL, 95 YKr olan halk otobüsü ve dolmuş ücretleri 1.35 YTL, 75 YKr olan indirimli dolmuş ve halk otobüsü ücretleri ise 1.10 YTL olacak şekilde zamlandı.
Halk otobüse daha az biner oldu
İşsizliğin en yoğun yaşandığı kentlerden biri olan Antep’te özellikle kenar semtlerde oturan ve merkeze gelmek için otobüse binmek zorunda olan yoksul kesim, zamlara tepkili. Evine ekmek götürmekte zorlanan insanların birçoğu artık işe yürüyerek gidip geleceklerini söylüyorlar. Otobüs şoförleri de zamdan sonra yüzde kırka yakın bir müşteri kaybı yaşadıklarını belirtiyorlar.
Eyüpsultan Mahallesi’nde oturan 29 yaşındaki inşaat işçisi Süleyman Kurt Serinevler Mahallesi’ndeki TOKİ inşaatında çalışıyor. İşe her gün dolmuşla gidip geldiğini belirten Süleyman Kurt, evli ve iki çocuk babası. Kazandığı parayla çocuğunun sütünü bile alamadığını söyleyen Kurt, “Yalnızca işe geliş-gidiş yol parası ayda 85 YTL’den fazla tutuyor. Ev kirası, elektrik, su derken geriye bir şey kalmıyor” diyor. Bütün bunların sorumlusunun Başbakan’dan belediye başkanına kadar ülkeyi yönetenler olduğunu belirten Kurt, “Halkı eziyorlar, artık bu son bulmalı” diye konuşuyor.
‘Zamların nedeni özelleştirme’
Yapılan zamların sebebinin belediye otobüslerinin özelleştirilmesi olduğunu belirten öğretmen Abdullah Hilaloğlu, işçiye memura yüzde iki zam yapan yetkililerin konu ihtiyaç ürünleri olunca yüzde yüzün üstünde zam yapmakta hiç tereddüt etmediklerini söylüyor. “Bu belediye yönetimine oy verip onları başa getiren bu halktır. Şimdi seçim öncesi verdikleri sözleri tutmuyorlar. Otobüsleri özelleştirdiler. Kimin malını kime satıyorlar. Bu otobüsler halkın malıdır” diyen Hilaloğlu, “Ama ben umudumu yitirmedim. Onları oraya getiren halk yarın oradan indirmesini de bilir” diye konuşuyor.
Mehmet Ertaş 38 yıllık şoför. Şimdi emekli olmuş ama yıllarca ülke ülke gezip yük taşımış, ‘direksiyon sallamış’. Asya’da, Avrupa’da birçok ülke gezdiğini anlatan Ertaş, “Ben böyle bir ülke görmedim” diye başlıyor söze. Yapılan zamlara bir türlü anlam veremediğini belirten Ertaş, “Bu kadar işsiz varken, insanlar eve ekmek götüremezken daha neden zam yapıyorlar. Bunlar yarın halkın karşısına çıkıp nasıl oy isteyecek. Ben bunların vurgunu vurup yurtdışına kaçacağından şüpheleniyorum” diye konuşuyor. Ertaş, hükümetin halkı hırsızlığa, üçkağıtçılığa, eşkıyalığa teşvik ettiğini düşünüyor.
Fatura yine halka kesildi
Nedim Kılınçoğlu ise özel halk otobüslerinde şoför olarak çalışıyor. Otobüs ücretlerine üç yıldır zam yapılmadığını ifade eden Kılınçoğlu mazot fiyatlarındaki artışların zam yapılmasına sebep olduğunu söylüyor. Zamdan sonra insanların daha az otobüse bindiklerini ve yüzde kırka yakın müşteri kayıplarının olduğunu söyleyen Kılınçoğlu, “Zam yapmayı biz de istemiyorduk. Ama mecbur kaldık. Hükümetin uygulamaları, bu noktaya getirdi. Gerçi fatura yine halka kesilmiş oldu. Bu doğru değil, bunun değişmesi lazım” diyor. (Gaziantep/EVRENSEL)

‘Yöneticiler halka hizmet için vardır’

Salih Açıkgöz ( Narlıtepe Mahalle Muhtarı): Otobüslerin özelleştirilmesi gündeme geldiğinde biz karşı çıktık. 60’tan fazla mahalle muhtarı imza topladı. Eylemler yapıldı. Ama belediye başkanı halkı dinlemedi ve otobüsleri sattı. İhaleyi alan şirket belediyeyi ve halkı dolandırarak kaçtı. Sonra tekrar ihale oldu, başka bir şirket aldı. Otobüsler özel sektöre geçince, şirket kendi kârını artırmak için mazot zamlarını bahane ederek fiyatlara zam yaptı. Sonunda mağdur olan yine vatandaş oldu. Belediyeler kâr amacı gütmemeli. Amaç halka hizmet olmalı. Yöneticiler bunun için vardır, birilerine rant sağlamak için değil. Sosyal devlet olmanın gereği budur. Zaten zarar ediyor diye otobüsleri özelleştiren belediye başkanı, belediyeye kâr sağlamak bir yana ihaleyi alan şirket belediyeye borcunu ödemediği için daha büyük bir zarara sebep olmuştur. Otobüs şoförlerinin ve halkın mağduriyeti de cabası.
Abdullah Çiloğlan
ÖNCEKİ HABER

Tuzla ateşi Nurhak’a düştü

SONRAKİ HABER

Yeşil alanlar tek tek yok ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...