24 Mayıs 2008 00:00

Kürtçe şarkıya 1 ay hapis

Balıkesir’de düğünlerde şarkı söyleyen Nihat Sönmez’e Kürtçe şarkı söylediği için 1 ay hapis cezası verildi. Kararın Kürtçeye yönelik tahammülsüzlüğün örneği olduğunu söyleyen Sönmez, davayı AİHM götürmeye hazırlanıyor

Paylaş

Balıkesir’de düğünlerde şarkı söyleyen Nihat Sönmez’e Kürtçe şarkı söylediği için 1 ay hapis cezası verildi. Kararın Kürtçeye yönelik tahammülsüzlüğün örneği olduğunu söyleyen Sönmez, davayı AİHM götürmeye hazırlanıyor.
Kürtçe önünde hiçbir engel bulunmadığı iddialarına rağmen düğünlerde dahi halen Kürtçe şarkı söylemek yasak. 10 yıldır Balıkesir’de Kürtçe müzik yapan Nihat Sönmez hakkında 2007 yılında katıldığı bir düğünde söylediği ‘Keça Kurdan’ ve ‘Diyarbekir’ adlı Kürtçe şarkılar nedeniyle Dikili Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kamu davası açıldı. Yaklaşık bir yıl süren dava sonucunda Sönmez, Kürtçe şarkı söylediği için ‘suç ve suçluyu övme’ ve ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ suçlamalarıyla 1 ay hapis cezası 3 bin 250 YTL 45 Ykr para cezasına çarptırıldı.
Tahammülsüzlük
Yıllardır Ege ve Marmara bölgelerinde birçok düğüne katılarak kendi dilinde şarkılar söylediğini ve aldığı cezaya rağmen söylemeye devam edeceğini ifade eden Sönmez, “Bir de Kürtler daha ne istiyor diyorlar. Kürtler halen Kürtçe müzik yapamıyor ve dilini halen kullanamıyor. Bu durum Kürtçeye tahammül olmadığını gösteriyor” dedi. Sönmez, “ Bu karar keyfi ve siyasi bir karardır. Kürtçe hala bir kesimin istediği kadarına müsaade edilecek bir dil değildir. Kararı temyiz edeceğim. Bu davanın peşini bırakmayacağım, temyiz sonrasında da karar değişmezse davayı daha yüksek mahkemelere, gerekirse AHİM’e kadar taşıyacağım” diye konuştu. (Balıkesir/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

İpler iyice geriliyor

SONRAKİ HABER

Van Valiliği dağ ve yaylalara çıkmayı yasakladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa