24 Mayıs 2008 00:00

Dünya kenti Side'de sendikaya tahammülsüzlük

Manavgat'a bağlı Side Belediyesi'nde çalışan 131 işçiden 15'i Belediye-İş Sendikası'na üye olduğu için işten atıldı. Daha önce işçilerle görüşüp sendikaya üye olmamaları yolunda "tavsiyelerde" bulunan Side Belediye Başkanı Osman Delikkulak, şimdi işçileri sendikadan istifa ettirmeye çalışıyor

Paylaş

Manavgat'a bağlı Side Belediyesi'nde çalışan 131 işçiden 15'i Belediye-İş Sendikası'na üye olduğu için işten atıldı. Daha önce işçilerle görüşüp sendikaya üye olmamaları yolunda "tavsiyelerde" bulunan Side Belediye Başkanı Osman Delikkulak, şimdi işçileri sendikadan istifa ettirmeye çalışıyor.
Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Belediye-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Ali İhsan Aksoy, şunları söyledi: "Belediye Başkanı otel patronlarının ve Side'deki bazı güçlerin de etkisiyle daha önce kabul ettiği sendikayı şimdi reddediyor. Daha da kötüsü, işçileri sendikadan istifa ettirmek için her türlü baskıyı uyguluyor. İşçi arkadaşlarımız sendikaya üye olmanın anayasal hakları olduğunu biliyorlar. Başkanın bir sözüyle de istifa etmeyeceklerini ifade ediyorlar."
Delikkulak'a dava açılacak
Belediye Başkanı Delikkulak, sendikadan istifa etmeyen işçilerden 15'ini işten attı. İşçilere yapılan tebliğde ise, atılmalarının gerekçesi "Belediyemizin mevcut gelirlerinin giderlerini karşılamada zorlanması" olarak açıklandı. İşten atılanların büyük bölümü, belediyede müdür yardımcılığı ve benzeri idari bölümlerde çalışan, norm kadroya göre istihdam edilen işçiler.
4857 sayılı İş Yasası'na göre işçi çıkarma gerekçelerinin çok açık şekilde belirtildiğini söyleyen Belediye-İş Şube Başkanı Aksoy, "Bizim arkadaşlarımız hırsızlık, yolsuzluk ve yüz kızartıcı vb. suçlarla suçlanmamışlardır. Böyle bir durum olmadan işten çıkarılma tamamen keyfidir. Pazartesi günü avukatımız işverenle görüşüp iş hakkı feshedilen arkadaşlarımızın derhal işe dönmeleri için dava açacaktır. Ayrıca Side Belediye Başkanı hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Yasalara uymadığı ve sendikalaşma hakkını engellediği için dava açılacaktır. Bundan dolayı ceza alacağına inanıyoruz. Çünkü Türkiye'de bunun örnekleri var" dedi.
Aksoy, Belediye Başkanı'na da şöyle seslendi: "Sendikalar öcü değildir, emeğiyle geçinen arkadaşlarımızın sendikaya üye olması belediyeye yük olmaz. İş barışını sağlar ve üretimi artırır. Dolayısıyla Belediye Başkanı'nı yasalara uymaya ve bizlerle görüşmeye davet ediyoruz."
Muhtar ve esnaf da destekliyor
Dünya kenti olan Side'de sendikaya olan tahammülsüzlüğün kabul edilemez olduğunu belirten Şube Başkanı Aksoy, Osman Delikkulak'ın Side'nin dünyaca tanınmasında payı olan çalışanların haklarına saygı göstermesini istedi. Belediye-İş Sendikası olarak 20 Mayıs 2008 itibarıyla yetkili sendika olduklarına dikkat çekerek, gerekirse greve de çıkabileceklerini söyleyen Aksoy, "Artık geriye dönüş söz konusu değildir. Sendikamız Side'de yetkilidir. Bu hakkımızı sonuna kadar koruyacağız. Başta işten atılan arkadaşlar olmak üzere her türlü mağduriyetin giderilmesi için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu. Mahalle muhtarı ve Side esnafı da işçileri desteklediklerini belirtirken, konuyla ilgili olarak görüşmek istediğimiz Belediye Başkanı Osman Delikkulak'a ise ulaşamadık. (Antalya/ EVRENSEL)
İlhan Karakurt
ÖNCEKİ HABER

Müdür peşin aldığı parayı dağıtmıyor

SONRAKİ HABER

Tuzla’da sorumlu hükümettir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...