25 Mayıs 2008 00:00

Myanmar’da korkulu referandum

Myanmar’da Nergis kasırgasının büyük yıkıma yol açtığı Yangon ve civarı ile Irrawaddy deltasında ertelenen anayasa referandumu ülkedeki askeri cuntanın dayatması ile dün gerçekleşti

Paylaş

Myanmar’da Nergis kasırgasının büyük yıkıma yol açtığı Yangon ve civarı ile Irrawaddy deltasında ertelenen anayasa referandumu ülkedeki askeri cuntanın dayatması ile dün gerçekleşti. Oy verme işleminin dün yerel saatle 06.00’da başladığı ve 16.00’ya kadar sürdüğü belirtilirken, referandumda yaklaşık 5 milyon kişinin oy verdiği kaydedildi. Myanmar’da 2-3 Mayısta etkili olan Nergis kasırgası on binlerce insanın ölümüne yol açmış, ardında 2.5 milyona yakın felaketzede bırakmıştı. Buna rağmen referandum, öngörüldüğü gibi 10 Mayısta ülkenin büyük bir bölümünde yapılmış, kasırganın büyük yıkıma yol açtığı bölgelerde ise bugüne ertelenmişti.
Anlaşma şüpheli
Kasırga sonrasında askeri yönetim ülkeye uluslararası yardımın girmesine uzun süre izin vermemiş, ancak BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun’un bu hafta yaptığı bir ziyaret sonrasında cunta ile bir anlaşmaya varılmıştı. Anlaşmayla birlikte yabancı yardımın Myanmar’a girmesinin yolu açılmıştı. Öte yandan anlaşmanın sağlayabileceği olanaklara dair soru işaretleri varlığını korurken, Uluslararası Mülteciler örgütünün eski başkanı Lionel Rosenblatt “Sanırım, bu daha geniş kapsamlı anlaşmaların bir habercisiyse, o zaman çok önemli bir şey. Ama hız açısından ne anlama geldiğinden hala emin değiliz. Bu insanların ‘ödev istasyonlarına’ ulaşması günler alabilir” diye konuştu.
‘Başka seçenek yok’
Yangon’da yetkililerin dün gece hoparlörlerle seçmenleri oy kullanmaya çağırdığı kaydedildi. Siyasi uzmanlarsa aslında referandumdan siyasi beklentisi kalmayan seçmenlerin askeri yönetimden korktuğu için referanduma katıldığını ve “evet” oyu kullandığını belirtiyorlar. Seçmenlerden Ko Naing, “Ne yapabilirim, tıpkı ötekiler gibi evet oyu verdim” derken, Soei Teck, “Söyleyin, başka seçeneğim var mı? Ben ve arkadaşlarım evet diyeceğiz, çünkü hayır dersek yetkililer bunu öğrenir. Sıkıntı istemiyoruz” ifadesini kullandı. Bu arada 1991’de Nobel barış ödülünü alan ve cunta tarafından 2003’ten beri ev hapsinde tutulan muhalif lider Aung San Suu Kyi, referanduma sunulan metnin “anti-demokratik olduğunu” belirtti. Aung San Suu Kyi önderliğindeki Demokrasi için Ulusal Birlik Partisi anayasanın askeri idareyi topluma aşılayacağını söyledi ve hükümetin şu durumda kasırgadan ziyade referanduma odaklanmasını kınadı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Çin’de can kaybı 60 bini geçti

SONRAKİ HABER

Azadiya Welat’a destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...