26 Mayıs 2008 00:00

TRT’nin Kürtçe kanalı geliyor

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TRT’nin yeni projelerini anlattı. İlk sırada Kürtçe kanal var

Paylaş

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TRT’nin tekrar bir numara olması için birçok projeyi hayata geçirmeye çalıştıklarını belirterek, TRT-INT’in etkili bir haber kanalı haline getirileceğini, Kürtçe yayın yapacak kanalın yakında hizmete gireceğini, çocuk ve spor kanallarının da yayına başlayacağını bildirdi. Şahin, özel yayın kuruluşlarına benzeme gibi bir kaygılarının olmadığını, TRT’nin önceliğinin reyting değil halkın beklentileri olduğunu savundu.
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği’nin “Prime Time” isimli dergisinde yer alan söyleşisinde TRT’nin daha canlı, daha güler yüzlü bir kanal olması için çaba gösterdiklerini belirtti. Şahin, “TRT sanatçılarının ekranda hiç mimiksiz ve hareketsiz şarkı söylemeleri ya da haber spikerlerinin donuk bakışları yıllardır espri kaynağıdır. Gerçi son yıllarda özel televizyonların rahatlığı bize biraz bulaşmıştı. Ama bu canlılığı ve renkliliği biraz daha artırmayı düşünüyoruz” dedi. Tüm bunları yaparken TRT kalitesinden ödün vermeyeceklerini vurgulayan Şahin, “Kaliteli, güler yüzlü, halkla iç içe, insana dair programlarla milletimizi ekran başına çekeceğiz” diye konuştu.
Şahin “Hedef özel bir televizyon kanalı gibi olmak mı” şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı: “Yasalarla kurumumuza verilen görevlerin, sorumlulukların dışına çıkmamız imkansız. Bizim özel yayın kuruluşlarına benzeme gibi bir kaygımız olamaz. Onlar bize benzemeye çalışıyorlardı şimdi daha çok çalışacaklar.”
TRT INT haber kanalı
Yeni projelerden söz eden Şahin, TRT-INT’i etkili bir haber kanalı yapmak için çalışmalarının sürdüğünü dile getirerek şöyle konuştu: “Yakın gelecekte, TRT-INT sadece yurtiçinde değil, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza, soydaşlarımıza, tüm dünyaya haber ulaştıracak, uluslar arası arenada önemli bir haber kanalı olarak karşınıza çıkacak.” Şahin, Eylül ayında ise çocuk ve spor kanallarıyla da televizyon dünyasında yerlerini alacaklarını söyledi.
Bir de Türk Dünyası Ortak Televizyonu kurma çalışmalarının da devam ettiğini ifade eden Şahin, “Türk kültürünü yaşatma, sevdirme ve tanıtma yolunda tüm soydaşlarımıza çok büyük yararlar getireceğine inandığım bu projeyi diğer Türk Devletleriyle en kısa zamanda hayata geçireceğiz” dedi.
Kürtçe yayın yapan kanal hakkında da bilgi veren Şahin şunları söyledi: “Hükümet tarafından bize verilen bir görev var. Kırmanca ve Zazaca lehçeleri ile Farsça dilinde yayın yapan yeni bir kanal açıyoruz.” Bu yeni kanalın amacını “Bu bölgelerdeki vatandaşlarımıza, bölücü kesimler tarafından sürekli empoze edilmeye çalışılan ötekileştirilmişlik duygularını ortadan kaldırmaya yönelik, ortak vatan ve Türkiye’nin bütünlüğü anlayışını vurgulayan yayınlar yapacağız” sözüyle açıklayan Şahin, kanalın haber ve müzik ağırlıklı yayın yapacağını belirtti.
“Bu kanalda, yerli filmlerimiz ve dizlerimiz belirlenen bu dillere çevrilerek yayınlanacak” diyen Şahin, kanalın kurulmasıyla ilgili altyapı çalışmaları ile bu dilleri çok iyi kullanabilen personel alımının sürdüğünü bildirdi.
Şahin, “Özel televizyonlarla rekabet konusunda bizzat devreye girdiğiniz oluyor mu?” şeklindeki soruya ise şöyle yanıt verdi: “TRT’nin güvenirliği ve izleyici sayısının fazlalığı herkes tarafından biliniyor. TRT’de program yapmış olmak yapımcılar için de prestij demek. Yoksa öyle kanallarla hınca hınç mücadeleye girmek gibi bir durum söz konusu değil. Bizim adımız yeterli. TRT yayınlarının önceliği reyting olamaz. Diğer yayın kuruluşları için öncelik ise elbette reytingdir. Bizim önceliğimiz milletimizin beklentileridir.” (Ankara/ANKA)
‘Personel çok’ dedi
Şahin çok tartışılan işten çıkarma hazırlığıyla ilgili de konuşarak, TRT’deki personel sayısının yüksek olduğunu öne sürdü. Kurumda 8 bin kişinin çalıştığını ancak yayıncı kadrolarının çoğunun boş olduğunu savunan Şahin, şöyle konuştu: “Kurumda çalışanların içinde, şirket mensubu 450 civarında temizlik işçisi de var, parça başı çalışanlar da. 8 bin kişiden yayıncı olanların sayısı 3 bini bulmuyor. Diğer personel sayısı ise 5 binin üzerinde. Fransız televizyonuna baktığınızda 10 bini aşkın yayıncı personele karşılık, diğer personel sayısı 700 kişi. İtalyan RAI’ye baktığınızda, yayıncı personel sayısı 9 bin 800’ye yakın, diğer personel sayısı ise bin 850 civarında. Aradaki uçuruma bakar mısınız?”
ÖNCEKİ HABER

Hatırla sevgili ekibi Antakya’daydı

SONRAKİ HABER

ODTܒde kantin boykotları yayılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa