27 Mayıs 2008 00:00

Özelleştirmeler davalık!

1991 yılındaki Bakanlar Kurulu kararına dayanılarak Aydın-Denizli-Muğla elektrik dağıtım bölgesinin işletme hakkının devrine karşı meslek odaları ve sendikalar dava açmaya hazırlanıyor.

Paylaş

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Enerji, Sanayi ve Maden Emekçileri Sendikası (ESM) ile Türk-İş’e bağlı Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) Aydın, Denizli ve Muğla elektrik dağıtım hizmetinin Aydem A.Ş.’ye verilmesine karşı Danıştay’a dava açarken, başta elektrik olmak üzere özelleştirmelere karşı Özelleştirme Karşıtı Platformu da “birlikte mücadele”ye çağırdı.
EMO Başkanı Musa Çeçen, ESM Genel Başkanı Kemal Bulut ve Tes-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Esat Durmuş dün EMO Genel Merkezi’nde, elektrikte özelleştirmeye karşı ortak basın toplantısı düzenlediler.
Ortak metni okuyan Musa Çeçen, 1991 yılı Bakanlar Kurulu kararına dayanılarak, Aydın-Denizli-Muğla illerini kapsayan elektrik dağıtım bölgesinin işletme hakkının Aydem Güney Batı Anadolu Enerji San. ve Tic. A.Ş.’ye verilmesine yönelik Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı ile uygulama sözleşmesi ve tadil sözleşmesinin iptalini ve yürütmenin durdurulmasını istediklerini bildirdi. Çeçen, 9 Ekim 1991 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla, Türkiye Elektrik Kurumu dışında özel sektörün elektrik hizmeti yapmasına olanak tanıyan 3096 sayılı yasa kapsamında Aydın-Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtımı için Aydem’in görevlendirildiğini hatırlattı.
Herhangi bir ihale olmaksızın, imtiyazlı şirket olarak yapılan bu görevlendirmenin, 3 Kasım 1996 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile iptal edildiğini, şirketin Danıştay’a açtığı dava üzerine de Bakanlar Kurulu kararının iptal edildiğini belirten Çeçen, Enerji Bakanlığı ile şirket arasında 20 Eylül 2000’de imtiyaz sözleşmesi imzalandığını, yürürlüğe konmayan bu imtiyaz sözleşmesinin, 8 Temmuz 2007’de tatil edildiğini, Resmi Gazete’de yayımlanmayan 18 Ocak 2008 tarihli ÖYK kararıyla da TEDAŞ’a işletme devir sözleşmesinin tadil edilmesi için yetki verildiğini, şirketin EPDK’Ya 8 Nisan 2008’de lisans başvurusunda bulunduğunun ortaya çıktığını anlattı.
ÖYK yetkisiz yetki kullandı
ÖYK’nın 18 Ocak 2008 tarihli kararı ile, Aydın-Denizli ve Muğla illerinde elektrik dağıtım hizmetini yürüten kamu şirketi Menderes Elektrik Dağıtım A.Ş.’yi özelleştirme kapsam ve programından çıkardığını belirten Çeçen, ÖYK’nın yetkisi olmayan konularda karar aldığını söyledi.
ÖYK’nın “yetki devrinden, sözleşme feshi ve tadilatına uzanan” süreci; “TEDAŞ ile Aydem arasında imzalanmış mevcut işletme hakkı devir sözleşmesinin tatil edilmesi ve dağıtım bölgesinin fiili devrinin gerçekleşmesinden sonra Menderes Elektrik A.Ş. ile TEDAŞ arasında 24.07.2006 tarihinde imzalanmış olan işletme devir sözleşmesinin karşılıklı olarark feshedilmesi” olarak anlatan Çeçen, bu konularda ÖYK’nın yetkisinin bulunmadığının altını çizdi. ÖYK’nın görevli şirkete yönelik kararının “yetki yönünden açıkça hukuka aykırı bulunduğundan iptalini” istediklerini belirten Çeçen, imtiyaz sözleşmesinin de bulunmadığını ifade etti.
Hukuka aykırı görevlendirme
Danıştay ve Anayasa Mahkemesi’nin, 3096 sayılı yasa çerçevesinde yapılan görevlendirmelerin, kamu hizmeti imtiyazı olduğu ve ancak imtiyaz sözleşmesiyle bu hizmetlerin devredilebileceğine ilişkin kararlarını hatırlatan Çeçen, Aydem A.Ş. ile Enerji Bakanlığı arasında 2000’de imzalanan imtiyaz sözleşmesinin 8 Temmuz 2007 tarihli tadil sözleşmesiyle imtiyaz olmaktan çıkarılarak, “uygulama sözleşmesi” yapıldığına vurgu yaptı.
“Yapılan görevlendirmenin, herhangi bir ihaleye dayanmadığı, görevlendirme sırasında rekabet ortamının oluşturulmadığı, ilgili şirket tarafından yapılan fizibilitenin de 1991 koşullarını yansıttığı gibi ‘serbest piyasa’ kurallarına bile uymayan koşullarda gerçekleştirildiği” gibi noktalara dikkat çeken Çeçen, “Hangi kriterlere dayalı olarak belirlendiği bilinmeyen bir işletme hakkı devir bedeli tespit edilmiş ve bedel de ilgili dağıtım şebekesi üzerinden kamu tarafından yıllardır yapılan yatırımlar gözönünde bulundurularak güncellenmemiştir” dedi.
Devir bedeli tarifeye yansıyacak
Devir bedelinin tarifeye yansıtılarak kamu üzerinden finansman sağlanacağına dikkat çeken Çeçen, yasayla belirlenmiş tarife yapısına yönelik ilkelere ve tüketicinin korunmasına ilişkin mevzuat hükümlerine aykırı olarak, işletme hakkı devir bedelinin finansman maliyetiyle birlikte tarifelere yansıtılacak olmasının açıkça hukuka ve kamu yararına aykırılık taşıdığını, 21 Mayıs 2008 tarihinde Danıştay’a açtıkları dava dilekçesine de yansıttıklarını söyledi.
Türkiye’nin büyük bir soygunun eşiğinde olduğunu, enerji alımında karabosacılığa yönelindiğini kaydeden Çeçen, Devlet Bakanı Şimşek’in yüzde 19-20 oranında zam gelebileceğine ilişkin sözlerini de hatırlatarak, buna karşı çıkmak gerektiğini söyledi. Zamlarla sanayicinin üzerindeki enerji girdisi yükünün daha da artacağı ortada iken niye sessiz olduklarını soran Çeçen, özelleştirmeye karşı , Özelleştirme Karşıtı Platform ile biraraya gelinerek, topyekün bir mücadele yürütülmesi gerektiğini ifade etti.
Tes-İş’ten Esat Durmuş da konuya duyarlılık sağlamak için biraraya geldiklerini belirterek, “Enerji ekmek, su kadar çok önemli bir ihtiyaç. Tüm sanayimize de yansıyacağı için bundan sonra birlikte hareket edeceğiz” dedi. ESM Genel Başkanı Kemal Bulut da süreci birlikte karşılamak için Özelleştirme Karşıtı Platform’a çağrı yaptıklarını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
Samsun ve Kocaeli’nde tepki
EMO ve ESM Kocaeli Şubeleri Aydın-Denizli-Muğla illerini kapsayan elektrik dağıtım bölgesinin işletme hakkının AYDEM Güney Batı Anadolu Enerji San. ve Tic. A.Ş’ye verilmesine yönelik Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararının yasalara aykırı olduğunu belirterek yaptıkları basın açıklamasıyla tepkileri gösterdiler. EMO Kocaeli Şubesi Eğitim Salonunda yapılan basın açıklamasını EMO Kocaeli Şube Başkanı Mustafa Şerit okudu. MMO, TTB, Eğitim-Sen, SES, BES, EMEP ve Halkevleri de destek verdi.
Samsun’da Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Suat Yılmaz, 1991 yılındaki Bakanlar Kurulu kararına dayanılarak Aydın-Denizli-Muğla elektrik dağıtım bölgesinin işletme hakkının devrine karşı olduklarını söyledi.
Yılmaz tarafından yapılan basın açıklamasına, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu (TMMOB İKK), Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM), Türkiye Enerji Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) üyeleri de katıldı.
ÖNCEKİ HABER

İstihdam paketi yürürlükte

SONRAKİ HABER

Carter: İsrail’in 150 nükleer silahı var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...