27 Mayıs 2008 00:00

Toptan: Ara rejim içinde olmam

Başbakan Erdoğan’a siyaset yasağı gelmesi durumunda AKP’nin başına geçip geçmeyeceği sorulan TBMM Başkanı Köksal Toptan, “Hiçbir ara rejim formülü olmam” diye konuştu

Paylaş

Başbakan Erdoğan’a siyaset yasağı gelmesi durumunda AKP’nin başına geçip geçmeyeceği sorulan TBMM Başkanı Köksal Toptan, “Hiçbir ara rejim formülü olmam” diye konuştu.
Toptan, Yargıtay’ın bildirisi ve üçüncü yolla ilgili soruları CNN Türk’e yanıtladı. TBMM Başkanı, “AKP kapatılmadı, Başbakan Erdoğan’a yasak geldi. Toptan, Türkiye’de AKP’nin başında başbakan olur mu?” diye sorulması üzerine, “Ben ara formül yahut ara rejim formülü hiçbir şeyin içinde şimdiye kadar olmadım, bundan sonra da olmam” dedi.
“Peki öyle bir şey ara rejim mi olur?” denilmesi üzerine Toptan, “AKP gibi güçlü, çok büyük bir partinin kapatılmasıyla” diye sözlerini sürdürürken, kapatılmadan, lider kadrosuna yasak gelmesi değerlendirmesi yapılması üzerine, “Mevcut anayasal sisteme göre olmaz o” diye konuştu. “Nasıl olur?” diye soran Toptan, “Kapatılma yerine para cezası verilir. Orada da hukukçular arasında tartışma var. O halde siyasi yasaklama olmaz diyenler var” dedi.
‘Açıklamalar yanlış’
Danıştay ve Yargıtay’ın bildirilerine ilişkin bir soru üzerine Toptan, “Bildiri sahipleri, birbiriyle konuşmalı. Oturup, bildiriyi kamuoyuna, gazetelere açıklamak yerine, o bildirideki düşüncelerin muhataplarına anlatılması kadar kolay bir şey olamaz. Bize söylenecek lafı olan varsa, yasama organı olarak, benimle Türkiye’de herkes konuşuyor, bana herkes ulaşıyor, gelip benimle konuşmalı. Hükümet ile böyle bir sorunu olan grup, kişi, kurum varsa, hükümet ile konuşmalı. Hükümetin yasamayla veya yargıyla ilgili söylemesi lazım gelen bir takım hususları varsa, bunları gidip ya da çağırıp söylemeli. Anlamakta zorluk çekiyorum” diye konuştu.
“Yargıtaya, ‘Siz neden karışıyorsunuz?’ söylediğiniz bu” denilmesi üzerine Toptan, “Ondan incindim. Başka birileri yapsa bir şey diyemem. Ama Türkiye’nin en yüksek yargı organından, yasamanın yetki kullanış biçimine, böylesine ağır tepki gelince, bu organın başı olarak incindim, üzüldüm, Türkiye demokrasisi açısından doğru bulmadım” dedi. “Yasama organına karşı böyle yapılmamalıydı” diyen Toptan, “Anayasa Mahkemesi denetimi var, oradan bir karar çıkacak. Oradan çıkacak karara herkes saygı gösterecek. Olay bu kadar netken, bizim aldığımız bir kararın hâlâ tartışma konusu yapılmasını anlayamıyor, kabul edemiyorum” diye konuştu.
Parlamentonun Yargıtay’ın görüşünü almadan, Yargıtay’a rağmen bir şey yapmasının aklından geçmeyeceğini belirten Toptan, “Keşke Adalet Bakanımız, daha önce bu tartışmayı yargıyla yapsaydı. Muhtemel ki yabancı konuğa, spontan olarak bir metin vermiştir. Bu kadar ağır tepkiyle karşılamak, sert tepki oldu” dedi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Ortak tutum belgesi onaylandı

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...