27 Mayıs 2008 00:00

Bu kültürel değişim işçiye uymadı!

İşçilere örgütlü olmanın gereksizliğini öğütleyen kültürel değişim eğitimi veriliyor. Çiğli Organize sanayi sitesinde bulunan CMS fabrikası “İzmir güzel, kızlar güzel, cantlar neden güzel olmasın” sloganıyla üretilen cantların pazarlamasını yapıyor.

Paylaş

İşçilere örgütlü olmanın gereksizliğini öğütleyen kültürel değişim eğitimi veriliyor. Çiğli Organize sanayi sitesinde bulunan CMS fabrikası “İzmir güzel, kızlar güzel, cantlar neden güzel olmasın” sloganıyla üretilen cantların pazarlamasını yapıyor. Bugünlerde ise CMS’de ileriye dönük kendince ciddi planlamalar ve hamleler yapılıyor. Türk Metal Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrikada İşçiler iyileştirme ücreti isteyince bin dereden su getiren işveren. Belli ki çok büyük ücretle şirkete yeni bir danışman kiralamış. Kendisine değişim ajanı diyen bu yeni danışman şirkette ciddi değişim gerçekleştirme planında ve işe işçilerden başlıyor. 1 aydır 1200 işçinin çalıştığı CMS’de işçiler 50 kişilik guruplar halinde Kuşadası’nda bir otelde 2 şer gün kültürel değişim eğitimine tabi tutuluyor.
Eğitimde küreselleşmenin ve küresel rekabet ortamının dünyada yeni bir sistem olduğu, ve bunun son sistem olduğu, artık sosyal devlet ve sosyal politikaların tamamen yok olacağı dolayısıyla küresel rekabet ortamında hem şirketlerin hem de tek tek kişilerin fırsatçı olması gerektiğini bunun için çocuklarımızın bile fırsatçı yetiştirilmesi gerektiği öğütlenen bir eğitim. Eğitmenin en çok vurgu yaptığı şey bizler için artık tek doğru olanın işyerindeki arkadaşımızla rekabet etmek eğer daha iyi ücret almak istiyorsak işçi arkadaşımızla rekabet içinde olmamız ve performansımızın belirleyici olacağını söylüyor. Öyle sendikanın olması, sendikanın işçiye ücret zammı alması artık bu dönemler geride kaldı. Zaten önümüzdeki 3 yıl içinde CMS de bunu göreceksiniz diyen eğitmen, şimdikinin 2 katı çalışmamız gerektiğini şirketin gelişimine katkı sunmamız gerektiğini yoksa işimizi kaybedeceğimizi belirtiyor. Bireysel kurtuluşa ve bugün dünyadaki bu yönetim biçimleri ve sistemin yerine başka bir sistemin olanaklı olmadığına ikna için uçuk örneklerle işçileri ikna etmeye çalışıyor. Örnekler bazen o kadar uçuk oluyor ki aslında bütün diğer anlattıklarının da gerçek olamayacağını düşündürüyor ve inandırıcılığını kaybediyor.
Eğitimin soru cevap bölümünde işçiler soruları ise hep rekabet ve ezme yerine yardımlaşma, birlikte üretme ve birlikte hak almayı çağrıştıran düşünce ve önerilerini sunuyorlar. En nihayetinde CMS işçileri 3 ay önce maaşlarına iyileştirme alırken bunu yanındaki işçi arkadaşı ile rekabet ederek değil birlikte davranarak. Birlikte fazla mesailere kalmayarak gerçekleştirdiğinin bilincinde ve önümüzdeki dönem metal iş kolunda tis süreci ve bize örgütlülüğü gereksiz ve modası geçmiş bir şey olarak anlattıran patronların MESS teki örgütlülüğünü, kendi içinde rekabet etseler de işçilerin talepleri karşısında nasıl örgütlü ve birlikte davrandıkları biliyoruz.
Biz işçiler eğitimi patronların değişim ajanlarından değil, sınıf kardeşlerimizin mücadele deneyimlerinden almalıyız. Telekom işçilerinin toplu sözleşmede gerçekleştirdikleri grevden, Telekom işçilerinin kendi arasındaki birlikteliğin yanı sıra diğer sendikalar ve işyerlerinin Telekom işçileriyle dayanışmasından da çıkaracağımız gibi bizim için kurtuluş kendi aramızda rekabet değil dayanışma içinde olmamız ve örgütlü olmamızdır.
CMS den bir grup işçi (İZMİR)
ÖNCEKİ HABER

Kaybedenler kaybedecek! 2

SONRAKİ HABER

taBeLâ yazılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa