29 Mayıs 2008 00:00

Lastikte grev kapıda

Daha önce “Milli güvenlik ve halk sağlığı” gerekçesiyle grev ertelemesi yaşanan Lastik işkolunda Goodyear, Pirelli ve Brisa fabrikalarında çalışan yaklaşık 4000 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde grev aşamasına gelindi.

Paylaş

Daha önce “Milli güvenlik ve halk sağlığı” gerekçesiyle grev ertelemesi yaşanan Lastik işkolunda Goodyear, Pirelli ve Brisa fabrikalarında çalışan yaklaşık 4000 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde grev aşamasına gelindi. 9 Ocak tarihinde başlayan lastik işverenleri ve Lastik-iş arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış, sendika 8 Mayıs tarihinde grev kararını fabrikalara asmıştı. Sendika ile lastik işverenleri arasında anlaşma sağlanamazsa 31 Mayıs tarihinde greve çıkılacak. Greve sayılı günler kala görüşlerini aldığımız lastik işçileri lastik işverenlerinin kazanılmış haklarını masaya yatırdığını belirterek kazanılmış haklardan taviz verilmeyeceğinin altını çizdiler.
Geçen dönem olduğu gibi bu dönemde de lastik işverenlerinin “işçilik maliyetlerinin yüksekliğini” gerekçe göstererek kazanılmış haklarını masaya yatırdığını belirten bir lastik işçisi şunları aktardı: “geçen dönem olduğu gibi bu dönemde de işverenlerin en çok direttikleri madde yeni işe girenin ücretinin kendilerince belirlenmesi. Bizdeki sözleşmeye göre lastik fabrikalarında işe başlayan bir işçi kadroya alındıktan sonra maaşı eski işçi ile eşitlenir. Yani bizde eşit işe eşit ücret vardır. İşverenler bu dönemde bu madde de diretiyor” şeklinde konuştu.
Bu maddenin kendileri için olmazsa olmaz olduğunu ifade eden başka bir lastik işçisi “başka işkollarında böyle bir madde yok. O nedenle patronlar üzerimize çok geliyorlar. Bu madde geçerse lastik fabrikalarında bir tek eski işçi bırakmaz patronlar. Bu madde eski işçi içinde genç işçi içinde iş güvencesi anlamına geliyor. Kazanılmış bir haktan taviz verilmez” diye konuştu.
AKP Hükümeti’nin meclisten geçirdiği yeni istihdam paketi ile lastik işverenlerinin bu maddede ısrarının birlikte düşünülmesi gerektiğini ifade eden lastik işçisi “bence bu yasanın bizim toplu sözleşme görüşmelerimize denk gelmesi tesadüf değil. Yeni iş yasası geçtiğinde de bizim toplu sözleşme dönemimizdi. Ne oldu iş yasası geçti bizde 6’ya 2’yi kaybettik. Şimdi istihdam paketi ile patronların elini güçlendirdi hükümet. 18-29 yaş arası çalıştırdığı işçinin SSK primi işsizlik sigortası fonundan karşılanacak, yeni işe girenin ücretini de kendisi belirlediğinde her şey istediği gibi olacak. İşverenler her zaman uzun vadeli hesaplar yapar” dedi.
Geçici işçilik yaygınlaşıtırılıyor
Lastik işverenlerinin masaya yatırdığı diğer maddelerin yıllık izinlerin ve geçici işçiliğin bir yıla yayılması olduğunu söyleyen başka bir lastik işçisi “bizde yıllık izinler Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında kullanılır. Geçici işçilerde yıllık izin dönemlerinde çalıştırılır. Şimdi yıllık izinleri bir yıla yayarak geçici işçiliği de bir yıla yaygınlaştırmak istiyorlar” diye konuştu. Lastik işçisinin bu sözleşmedeki en önemli taleplerinin başında 6 gün çalışıp 2 gün istirahat yapmak geldiğini belirten lastik işçisi “şu anda lastik işçisi 6 gün çalışıp 1 gün istirahat yapıyor. Eskiden iki gündü istirahat hakkı. Bu maddeyi geri istiyoruz. İş çok yoğun dinlenemiyoruz. Ailemizle, dostlarımızla bir araya gelemiyoruz. Hafta tatilimiz hafta içi bir güne denk geliyor. Lastik işçinin sosyal hayatı sıfır” dedi.
Sözleşmede idari maddelerde anlaşma sağlanamaması üzerine parasal maddelere geçilmediğini söyleyen başka bir lastik işçisi “biz bu dönem ilk altı ay için yüzde 12 zam talep ettik. Zaten Hükümetin açıkladığı enflasyon yüzde 9 kabul edilmeyecek bir rakam değil. Ama duyduk ki işveren enflasyonun yüzde 50’si gibi bir rakamı dillendiriyormuş. Ülke şartlarında bu rakam kabul edilemez” şeklinde konuştu.
Grevin üzerinden 18 yıl geçti
Grevlerinin 2000, 2002 ve 2004 yıllarında üç dönem üst üste hükümetler tarafından ertelendiğini hatırlatan lastik işçisi “hükümetler grevlerimize sürekli müdahale etti. Bu baskılar sonucu 2000’den bu yana haklarımız hep geriye gitti. Pazarlık hakkımız elimizden alındı” dedi. Lastik işçisinin en son 1990 yılında greve çıktığını belirten lastik işçisi “üzerinden tam 18 yıl geçti. Ya grevlerimize Hükümet müdahale etti, yada son anda anlaşma sağlandı. İşçi de inanmıyor greve çıkabileceğine” diye konuştu.
Patronları her dönem son güne kadar beklediklerini ifade eden lastik işçisi, “son güne kadar bir iki görüşme daha olur. İşçi her şeye hazır. İşverenler geri adım atmazsa grev gözüküyor. Olmazsa olmazlarımız belli. Grevse grev” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)
Cam işçileri 3 Haziran’da grevde
Kristal-İş Sendikası ise toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Şişecam’da grev uygulama tarihini 3 Haziran 2008 olarak belirledi. Grev uygulama kararı yaklaşık 5 bin cam işçisini kapsıyor. Sözleşme görüşmeleri Şişecam’a ait Paşabahçe Cam, Trakya Cam, Anadolu Cam ve Cam Elyaf şirketlerine bağlı 11 fabrikayı kapsıyor.
Arzu Sarpkaya
ÖNCEKİ HABER

TABLO

SONRAKİ HABER

AVRUPA GERÇEĞİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...