30 Mayıs 2008 00:00

AKP ve hükümet sorumluluktan kaçıyor

CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın odasının dinlendiği iddiasıyla yeniden gündeme gelen “telekulak” tartışması TBMM’ye taşındı.

Paylaş

CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın odasının dinlendiği iddiasıyla yeniden gündeme gelen “telekulak” tartışması TBMM’ye taşındı.
TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile CHP’liler arasında karşılıklı suçlamalar yaşandı. CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, telekulak ile ilgili iddiaları gündeme getirdi ve İçişleri Bakanı Atalay’a “CHP’li milletvekilleri dinlenme ‘şüphesiyle’ karşı karşıya. Hükümet özel hayatın gizliliği ilkesini ihlal ediyor İçişleri Bakanı bu konuda duyarsız. O koltukta hala nasıl oturuyorsunuz” diye sordu.
Sert açıklamalar
CHP’li Hamzaçebi’nin suçlamalarına sert tepki gösteren Bakan Atalay, “Çirkin iftiralarınızı takip ediyoruz. Kabul etmiyorum, reddediyorum ve iade ediyorum” karşılığını verdi. Atalay, TBMM’de ortak komisyon kurulmasını önerdi ve kendisini istifaya davet eden CHP’lilere, “Beni CHP bakan yapmadı, istifa etmiyorum” diye seslendi.
CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol da, söz konusu olayın bir “kuruntu” değil, çok ciddi bir olay olduğunu belirtti.
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise sert bir açıklama yaparak CHP’ye yüklendi. Çiçek, “Hodri meydan, gelin Meclis’te ortak komisyon kuralım. Kusuru hatası olan böyle bir meydan okumaz. Diyoruz ki erik yemedik karnımız ağrımaz” dedi.
Gensoru verilecek
CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, araştırma komisyonu ve gensorunun iki farklı denetim mekanizması olduğunu parti olarak gensoru kararlarında ısrarlı olduklarını açıkladı. Özyürek, iktidarın çoğunluğu elinde tuttuğu için büyük olasılıkla araştırma komisyonu seçeneğinin hayata geçeceğini belirtti. Özyürek, “Önemli olan kişisel olarak dinlenip dinlenmemiz değil, Türkiye’de haberleşme özgürlüğünün sağlanması, kimsenin dinlenmemesidir” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş de, “CHP’nin ekstra bir önleme başvurmasına gerek yok. Bu önlemi almak devletin görevi. O dinleme cihazlarının devletin hangi kurumlarına verildiği belli o kurumların üzerine gidilmesi lazım. Öyle görünüyor ki özellikle İçişleri Bakanlığı belirli merkezlerden direktif alan çetelerin hakimiyet alanına dönüşmüş. Öyle görünüyor ki iktidar da bu belirli çete organizasyonları üzerinde etkisiz hale gelmiş” diye konuştu.
MHP’den destek
MHP lideri Devlet Bahçeli, olayın hem gensoru yoluyla hem de araştırma komisyonuyla ele alınması gerektiğini açıkladı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı ise, araştırma komisyonunun olayın aydınlatılmasına yardımcı olacağı için olumlu karşıladıklarını vurguladı. (HABER MERKEZİ)

Hükümet olayı aydınlatmalı

İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, “Bir ülkede ana muhalefet partisi izleme ve dinleme altındaysa ve bu yolla baskı altına alınmak isteniyorsa, o ülkede demokrasiden ve hukukun üstünlüğü ilkesinin geçerli olduğundan söz edilebilir mi?” diye sordu. Yazılı bir açıklama yapan Öndül, hükümete bağlı birimlerin “kulaklar” aracılığıyla başkalarına baskı uyguladıklarını belirtti. Yaşananların Türkiye’de demokratik hukuk devletine giden yoldan sapmalara işaret ettiğini söyleyen Öndül, hükümetin olayları aydınlatmakla sorumlu olduğunu belirtti.
ÖNCEKİ HABER

DURUM

SONRAKİ HABER

taBeLâ yazılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...