31 Mayıs 2008 00:00

ABD’nin ‘terör paranoyası’ mutfağa girdi

ABD’de 30 dakikada yemek hazırlama programlarıyla ünlenen şef Rachel Ray’in Dunkin Donuts adlı kahve ve tatlı üreten bir firmanın reklamında, boynunda Filistinlilerin kullandığı ve “poşu” olarak adlandırılan eşarpla görülmesi, Amerika’da muhafazakar kesimi “terörizm propagandası yapıldığı” gerekçesiyle ayaklandırdı

Paylaş

ABD’de 30 dakikada yemek hazırlama programlarıyla ünlenen şef Rachel Ray’in Dunkin Donuts adlı kahve ve tatlı üreten bir firmanın reklamında, boynunda Filistinlilerin kullandığı ve “poşu” olarak adlandırılan eşarpla görülmesi, Amerika’da muhafazakar kesimi “terörizm propagandası yapıldığı” gerekçesiyle ayaklandırdı.
Michelle Malkin adlı muhafazakar bir siyasi yorumcunun başlattığı ve ardından çeşitli muhafazakar gruplar tarafından da desteklenen kampanyada, Rachel Ray’in eşarbıyla “terörizme destek verildiği” iddialarının, Dunkin Donuts firmasının, internette yer alan reklamını geri çekmesine neden olduğu bildirildi.
Şef Rachel Ray’in kullandığı siyah-beyaz ipek eşarbın, ABD’de Urban Outfitters adlı giyim firması tarafından piyasaya sürüldüğü ve Urban Outfitters’ın da, gelen protestolar üzerine geçen yıl bu eşarbın satışını durdurduğu belirtildi. Malkin, reklam geri çekilmediği takdirde Dunkin Donuts ürünlerinin Amerikalılar tarafından protesto edilmesi yönünde çağrı yapmıştı. Rachel Ray’in söz konusu eşarpla görüldüğü internet sayfasındaki reklamın, tepkiler üzerine geçtiğimiz hafta Dunkin Donuts tarafından, internet sitesinden kaldırıldığı kaydedildi.
Donkin Donuts, reklamın gerçek amacının buzlu kahve pazarlamak olduğunu ve bu amaçtan sapıldığı yönünde yanlış anlama ihtimali dolayısıyla reklamı geri çekme kararı aldığını açıkladı. Firma, eşarbın, reklam hazırlanırken bir stilist tarafından seçildiğini ve hiçbir sembolizmin söz konusu olmadığını da bildirdi.
‘Katil Filistinliler gibi’
Reklamın kaldırılması kampanyasını yürüten muhafazakar Michelle Malkin, Rachel Ray’in boynundaki eşarbın, “poşu” adı verilen geleneksel Arap eşarbına benzediğini ve Ray’in eşarbı tıpkı Araplar gibi bağladığını savunuyor ve bunun, “İslami aşırılık ve terörizmin” simgesi olduğunu iddia ediyor. Malkin, yazdığı bir yorumda, poşunun, “cihat amacı taşıyan katil Filistinlileri” sembolize ettiği gibi inanılması güç bir iddiayı da ortaya atmıştı.
Filistinliler’in eski lideri Yaser Arafat tarafından poşunun meşhur edildiği gibi temelsiz bir iddiayı da savunan Malkin, “kafa kesen teröristlerin boynunda da poşunun görüldüğünü” yazmış, modacıların böyle bir eşarp dizaynıyla ortaya çıkması ve demokrat kesimin destek vermesini de, “inanılmaz bir cahillik” olarak nitelemişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Gıda krizine acil yardım fonu kuruluyor

SONRAKİ HABER

Mazot isyanı yayılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...