01 Haziran 2008 00:00

İsrail, Hamas’la ateşkesi görüşecek

İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, Mısır’ın arabuluculuğunda Gazze Şeridi’ndeki Hamas yönetimiyle geçici ateşkes ilan edilmesi konusunu bugün bakanlarıyla değerlendirmesi bekleniyor

Paylaş

İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, Mısır’ın arabuluculuğunda Gazze Şeridi’ndeki Hamas yönetimiyle geçici ateşkes ilan edilmesi konusunu bugün bakanlarıyla değerlendirmesi bekleniyor.
İsrail radyosunun haberine göre Olmert, aralarında Başbakan Yardımcısı Haim Ramon’un da olduğu bazı bakanlarla bu sabah bir araya gelecek. Olmert ve bakanların, güvenlikle ilgili konuları ele alması planlanıyor. Ancak bunun bir güvenlik kabinesi toplantısı olup olmayacağının ise henüz kesinlik kazanmadığı bildirildi. İsrail’de güvenlik kabinesi toplantıları genellikle çarşamba günleri yapılıyor. Ancak gelecek çarşamba Olmert, Washington’a Amerikan-İsrail Kamu Sorunları Komisyonunca düzenlenen bir konferansa katılmak üzere gidecek.
Kesin yanıt verilecek
İsrail Savunma Bakanı Barak’ın yardımcısı Amos Gilad’ın da Mısır İstihbaratı Başkanı Ömer Süleyman’la görüşmek üzere bugün Kahire’ye gitmesi öngörülüyor. Savunma yetkililerine göre Gilad, Kahire’ye, İsrail tarafının ateşkes önerisiyle ilgili kesin resmi yanıtını götürecek.
Savunma yetkilileri, gerek Barak ve gerekse yardımcısı Gilad’ın, Gazze Şeridi’nde iki yıla yakın süredir tutulu bulunan İsrailli asker Gilad Şalit’in serbest bırakılması veya Mısır’ın Gazze ile sınırındaki Filadelfi koridoru olarak adlandırılan bölgede silah kaçakçılığı önlemeyi garanti etmesi yolundaki taleplerini ısrarlı vurgulamasına karşın, ateşkes önerisinin bunları içermemesi nedeniyle hayal kırıklığı içinde olduğunu söylüyor. Bir savunma yetkilisi ise, “Bu sulandırılmış bir anlaşma, bunu nasıl kabul edeceğimizi görmek zor” diye konuştu. Bir diğer yetkili ise görüşmelerin çetrefilli olmasına karşılık, Mısır’a kapıların açık olduğunu ve görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.
Ateşkes önerisi kapsamında Hamas, Gazze Şeridi’ni çevreleyen sınır geçişlerinin açılmasını istiyor. Hamas ayrıca, İsrail’in muhalif olmasına rağmen ateşkesin Batı Şeria’yı da kapsamasında ısrarlı. (DIŞ HABERLER)

İsrail kasımda sandığa gidebilir
İsrail Başbakan Yardımcısı Haim Ramon, İsrail’de kasım ayında seçim yapılabileceğini söyledi. Yakın Doğu Politikası için Washington Enstitüsü’nde düzenlenen Soref Sempozyumu’nda konuşan Haim Ramon’un bu açıklamayı Savunma Bakanı Ehud Barak’ın Başbakan Ehud Olmert’i istifaya çağırmasından iki gün sonra yapması dikkat çekti. İsrail’de seçimler dört yılda bir yapılıyor ancak bugüne kadar seçimler sadece bir kez zamanında yapılabildi. İsrail ve Suriye arasındaki görüşmelere de değinen Ramon, görüşmelerin barış anlaşmasıyla sona ereceğine inanmadığını ifade etti. israil ordusunun Gazze’deki operasyonlarına destek verdiğini belirten Başbakan Yardımcısı, Mısır arabuluculuğunda gerçekleşen İsrail-Hamas ateşkesine de karşı olduğunu vurguladı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Zavar göz göre göre ölüme terk ediliyor

SONRAKİ HABER

TMMOB’da seçim günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...