01 Haziran 2008 00:00

ABD’den cuntaya sert eleştiri

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Myanmar’daki cunta yönetiminin kasırgadan sonra uluslararası yardımlara güçlük çıkarmasının, on binlerce kişinin hayatına mal olduğunu söyledi. Singapur’da “uluslararası güvenlik” konulu bir konferansta konuşan Gates, Myanmar açıklarında yardım malzemesi yüklü ABD ...

Paylaş

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Myanmar’daki cunta yönetiminin kasırgadan sonra uluslararası yardımlara güçlük çıkarmasının, on binlerce kişinin hayatına mal olduğunu söyledi. Singapur’da “uluslararası güvenlik” konulu bir konferansta konuşan Gates, Myanmar açıklarında yardım malzemesi yüklü ABD gemilerine hâlâ yanaşma izni verilmediğini, bu malzemelerin afetzedelere aktarılması yönündeki çabalarına devam edeceklerini kaydetti. Gates, “ABD’nin geçmişte, egemenliğine saygı duyduğu bir ülkeye doğal afet sırasında yardım yapmasının engellenmesi gibi bir sorunla karşılaşmadığını” kaydetti.
Myanmar’ı 2-3 Mayıs’ta yerle bir eden Nergis kasırgası, on binlerce insanın ölümüne yol açmış, ardında 2.4 milyona yakın felaketzede bırakmıştı. Ülkedeki askeri yönetim, dış yardımın acil hale gelmesine karşın uzun bir süre ülkenin kapılarını yabancı yardım kuruluşlarına açmak istememişti. Yaklaşık 134 bin kişinin öldüğü kasırganın etkili olduğu Irrawady deltasında yardım ulaştırılması gereken geniş bir bölgeye, kasırganın üzerinden yaklaşık 4 hafta geçmesine karşın henüz gidilmemiş durumda.
Cunta da tepkili
Öte yandan Nergis kasırgasının yaralarını sarmak için 11 milyar dolar gerekirken uluslararası toplumun sadece 150 milyon dolar yardım sözü vermesi ise ülke yönetimindeki generalleri “kızdırmıştı”. Cunta yönetiminin resmi yayın organı New Light of Myanmar’daki haberde, Myanmar halkının uluslararası toplumun “çikolatalarına ihtiyacı olmadığı, felaketzedelerin kurbağa yiyerek de hayatta kalmayı başaracağı” ifadesi kullanılmıştı.
Dünya Bankası da, 20 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, borçlarını ödemediği gerekçesiyle Myanmar’a para yardımı yapamayacağını duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ARA SIRA

SONRAKİ HABER

Çin’de taşkına karşı tahliye önlemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...