01 Haziran 2008 00:00

Siyaset gündemi ekonomiyi etkiliyor

TOBB Başkanı, siyaset gündemindeki istikrarsızlığın ekonomideki büyüme hızını düşürdüğünü söyledi

Paylaş

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘rehavete kapılma’, uyarılarına rağmen ekonominin geri plana itilmesi ve siyasette ortaya çıkan istikrarsızlık yüzünden, ekonomide yakalanan başarı trendinin tersine döndüğünü, yüzde 4’lere düşen büyüme hızıyla Türkiye’nin en büyük sorunu olan işsizliğin yenilemeyeceğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, TOBB’un 63. Genel Kurulu’nun açılış konuşmasında, işadamları olarak 2001 krizinden bu yana çok çalıştıkları ve Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik başarılarından birine imza attıklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, bu gelişmenin, siyasi istikrar ve makro reformlar sayesinde elde edildiğini, ekonomide büyük bir gelişme gösterildiğini anlatırken, “rehavete kapılmayalım”, “Hâlâ yapılması gerekenler var”, “Daha yolun başındayız” şeklindeki uyarılarının dikkate alınmadığından yakındı.
Geçmişteki başarının, hep süreceği yanılgısına düşüldüğünü söyleyen Hisarcıklıoğlu, “2006’dan sonra ekonomi geri planda kaldı ve reform süreci aksadı. Yapılması gerekenler göz ardı edilirken, problemler artmaya devam etti. İhracatçımız, ithalatçı oldu. Sanayicimiz komisyoncu oldu. Esnaf, işportacı oldu. Çiftçi, çift bozan oldu” diye konuştu.
Büyüme oranı geriliyor
2002-2006 arasında yüzde 7’nin üzerinde gerçekleşen ortalama büyümenin, 2007’de yüzde 4.5’e kadar gerilediğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Şimdi 2008’de, yüzde 4’ün bile altında kalmaktan endişe ediyoruz. Üstelik bizim büyüme hızımız düşerken, rekabet ettiğimiz ülkelerde benzer bir yavaşlama da görülmedi. Yani küresel yarışta geri kalmaya başladık. Peki, ne oldu? Hemen ifade edeyim ki, zamanında tedbir almayışımızın bedelini ödüyoruz. Önce ekonomiyi ve reformları ihmal ettik. Sonra da önceliği olmayan gündemlere saplandık. Dışarıda büyüyen iktisadi kriz yetmedi, içeride de siyasi çalkantılar başlattık. Kısaca Türkiye, bir dünya devi olmaya koşacakken, kısır çekişmelerle ülkemizin mücadele gücünü kırdık, enerjisini boşa harcattık. Biz artık huzur istiyoruz. Çünkü ancak huzur ortamında ticaretin gelişeceğini, yatırım yapılacağını, istihdam sağlanacağını biliyoruz” dedi. İstikrar hissinin zayıfladığı bir ortamda, güven duygusunun da azalacağını, güvenin olmadığı yerde de yatırım, üretim ve tüketimin olmayacağını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Yüksek faiz, üretimin ve yatırımın maliyetini her geçen gün artırıyor, ekonomik aktiviteler yavaşlıyor, hızla artan kredi kartı borcu, vatandaşın geleceğini ipotek altına alıyor” dedi. Ekonomik istikrarın diğer koşulunun da enflasyonla mücadele olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Yüksek enflasyonla ancak sanal ve geçici bir büyüme sağlanır. Bunu 90’larda gördük. Özellikle vurgulamak istiyorum ki, fiyat istikrarı istiyorsak, Merkez Bankası’nın bağımsızlığını ve saygınlığını korumalıyız” uyarısında bulundu.
En büyük sorun işsizlik
Hisarcıklıoğlu, ülkenin en önemli sorununun işsizlik, bunun çözüm yolunun da eğitim olduğunu söyledi. Ekonomik büyüme yüksek olsa bile, istihdam sağlamadıkça büyümenin nimetlerinin hissedilemeyeceğini belirten Hisarcıklıoğlu, iş bulma umudunu yitirenlerin sayısının giderek arttığını, kadınların iş gücüne katılım oranının kaygı verici düzeyde olduğunu, işsizlerin büyük bir bölümünü gençlerin oluşturduğunu anlattı.
Bu nedenle, istihdam üzerindeki mali yükleri azaltma ve istihdamı cezalandıran mevzuatı değiştirmek üzere, Hükümetin başlattığı girişimin yerinde olduğunu ve bunu desteklediklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, buna paralel olarak, mesleki eğitim reformu ve işsizlere yönelik eğitim programlarına da acilen başlanmasını istedi. (Ankara/ANKA)

Doğalgaza zam
TOBB Genel Kurulu’nda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “Akşam bir televizyon, ‘Hükümet mazota yine zam yaptı’ diyor. Ayıptır, bu zammı kendi borsası oluşturuyor. Aynı şeyi farklı alanlarda, mesela elektrik fiyatlarını konuşuyorlar. ‘Hükümet elektriğe zam yapmaya hazırlanıyor’ Evet yapacağız doğru. 1 Haziran’dan itibaren doğalgaza zam yapmak durumundayız ve bugüne kadar mümkün olduğunca engellemek durumunda kaldık. Ama artık geldi buraya dayandı, mecburuz. Doğalgazın fiyatını Türkiye belirlemiyor .Doğalgazın üreticileri onlar belirliyor” dedi.
Erdoğan, konuşmasında CHP’yi de eleştirerek, suni gündem yaratmakla suçladı.
ÖNCEKİ HABER

Muş’ta Van mitingine katılım çağrısı

SONRAKİ HABER

Yeter! Çözüm istiyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...