02 Haziran 2008 00:00

Sonuna kadar mücadelede kararlılar

Grevlerinin 3. gününde olan Pirelli işçileri, talepleri kabul edilene kadar mücadeleyi sürdürmekte kararlı

Paylaş

Lastik işkolunda, Lastik-İş ile lastik patronları arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde lastik patronlarının enflasyon oranında zam dayatması üzerine Goodyear, Pirelli ve Brisa fabrikalarında önceki gün 4 bin işçinin başlattığı grev, kararlılıkla devam ediyor. Gazetemize konuşan Pirelli işçileri, insanca yaşayacak bir ücret talebiyle çıktıkları grevi, talepleri kabul edilene kadar sürdürmekte kararlı olduklarını ifade ettiler.
İnsanca yaşayacak ücret istiyorlar
Pirelli İşyeri Baştemsilcisi Harun Demir, 5.5 aydır devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde lastik patronlarının olumsuz tutumu nedeniyle anlaşma sağlanamadığını ifade etti. Başından beri sürecin içinde olduklarını belirten Demir, “Sendikamız bu süreçte işçi adına her türlü mücadeleyi vermiştir. Ama maalesef lastik işverenleri, sürekli işçilik maliyetlerinin yüksekliği gerekçesi ile sendikamızı sıkıştırmaya çalışıp taviz istemişlerdir. Sendikamız kazanılmış haklarımızdan taviz vermemiştir ve vermeyecektir” diye konuştu.
Patronlar, ağır şartlarda çalışan lastik işçilerinin hak ettiği ücreti vermeden grevin bitmeyeceğini vurgulayan Demir, “Biz gemiyi delen taraf değiliz. Tekrar herkes hesabını, kitabını buna göre yapmalıdır” şeklinde konuştu.
1990 ve 2000 yılında yaşanan grevlere de katıldığını anlatan 21 yıllık lastik işçisi ve Pirelli İşyeri Temsilcisi Necati Pehlivan, “Bu greve çıkarken şu yönden çok mutluyum. Pirelli işçisi tarihinde hiç bu kadar birlik ve beraberlik içinde olmamıştı. Bence biz şimdiden kazandık” diye konuştu. Lastik işkolunda çalışma koşullarının son derece ağır olduğunu belirten Pehlivan, tek isteklerinin bu şartlar altında çalışan işçilerin hak ettiği ücreti alması olduğunu söyledi. “İşverenler kazanıyor ama işçiye hakkını vermiyor” diyen Pehlivan, “Bir şekilde tehditle işçiyi sindirmeye çalışıyorlar. Biz işyerinde barıştan yanayız. Haklarımız verildiğinde barış da olur” diye konuştu.
Patronlar AKP’den güç alıyor
AKP Hükümeti’nin son dönemde çıkardığı işçi düşmanı yasaların patronları cesaretlendirdiğini söyleyen Pehlivan, “AKP Hükümeti’ni buradan eleştiriyorum. Çıkardığı yasalar hep patronlar için. En son İstihdam Paketi’ni çıkardı. Yeni işe giren işçinin sigorta primi İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak, işverenlerin sigorta primlerinde 5 puanlık indirim yapılacak. Bu yasalardan sonra işverenler karşımıza işçilik maliyetleri ile çıkıyorlar” şeklinde konuştu. Patronların yaşadıkları sorunların çözümünü işçi maliyetlerinde aramalarını kabul etmediklerini belirten Pirelli İşyeri Temsilcisi Temel Fidan, “Böyle düşündükleri için bizim bu noktada önerilerimizi kabul etmeyerek süreci greve götürmüşlerdir. İşverenlerin bu tavrı değişmediği sürece bir çözüm olacağına inanmıyoruz. Biz sonuna kadar bu tavrı değiştirmek için mücadele edeceğiz” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)
İşçi karar verdi
Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan, patronların kendilerine sunduğu teklifin yüzde 4.30 oranında olması üzerine, işçilerin önceki gün grev pankartını işyerlerine astığını hatırlattı. Grev uygulamasının işçilerin özgür iradeleriyle başlatıldığını belirten Karacan, uygulamanın normal olarak sürdürüldüğünü söyledi. Lastik-İş Sendikası’nın 28 Aralık 2007’de işverene verdiği toplu iş sözleşmesi taslağında, 1 Ocak 2008’den geçerli olmak üzere ilk 6 ay yüzde 12, ikinci 6 ay enflasyon oranında ve ikinci yıl ise 6 aylık dilimler halinde enflasyon artı 1 puan ücret artışı talep edildiğini bildiren Karacan, “Taslağımızın bütün maddelerinde savunuculuğumuzu ısrarla sürdürüyoruz. Çünkü bütün maddeler bizim için çok önemli. Türkiye genelinde çalışan insanlar adına, bu işi sürdürebilme adına bu çok önemli. Bu noktada da kararı arkadaşlarımız özgür iradeleriyle verdi” diye konuştu.
Arzu Erkan
ÖNCEKİ HABER

Çark dönüyor, onlar çaresizce ölümü bekliyorlar

SONRAKİ HABER

Afyonkarahisar şaşaalı günlerini arıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...