02 Haziran 2008 00:00

Kürt gençliği çözüm istedi

Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi'nin Diyarbakır'da düzenlediği kongrede operasyonların durdurulması, Kürt sorununa demokratik ve barışçıl çözüm talepleri, gençliğin gündemindeydi..

Paylaş

Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi'nin Diyarbakır'da düzenlediği kongrede operasyonların durdurulması, Kürt sorununa demokratik ve barışçıl çözüm talepleri, gençliğin gündemindeydi.. Kongrede, Bilimsel Sosyalizm'e, Deniz Gezmişler şahsında 68 hareketinin değerlerine, gençliğin enternasyonal mücadelesine vurgu ön plana çıktı.
DTP Yurtsever Demokratik Gençlik (YDG) Meclisi'nin, "Biz genciz bir halkın umutlarıyız! yürünmesi gereken bir yolumuz, verilmiş bir sözümüz ve kazanılması gereken bir mücadelemiz var" şiarıyla düzenlediği 2. Olağan Kongresi'nde 5 bine yakın genç katıldı.
Denizlere selam
Deniz Gezmiş, Mazlum Doğan, Haki Karer, İbrahim Kaypakkaya, Mahir Çayan, Yahya Menekşe, Che Guevera, Zeynep Katar, Viyan Soran'nın posterlerini açan gençler, sık sık "Sayın Öcalan" sloganlarını attı. Kongeye, DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, Diyarbakır İl Başkanı Nejdet Atalay, milletvekilleri Özdal Üçer, Ayla Akat Ata, Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, alt kademe belediye başkanları, EMEP İl başkanı İlhan İlbay, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, Kurdi-Der Genel Başkanı Mazhar Aktaş ve binlerce genç katıldı.
Cüneyt Ertuş protokolde
Hakkari'deki Newroz olaylarında, polisler tarafından kolu bükülerek işkence gören Cüneyt Ertuş da kongreye katıldı. Baydemir ile Ayna daha sonra Ertuş'u protokole alarak, yanlarına oturttu.
Kürt gençliği sosyalizm yolunda
Yurtsever Gençlik Hareketi adına konuşan Cezmi Altıntaş, konuşmasına Kürt sorununa demokratik çözüm isteyen Barış Meclisi'nin mitingini selamlayarak başladı. Gençlik kongrelerini bölgede süren savaşa dikkat çekmek için yaptıklarını söyleyen Altıntaş "Biz barış mücadelemizi daha ileriye taşımazsak savaş daha da şiddetlenecek" dedi. Kürt gençliğinin savaş ortamının içinde doğup büyüdüğünü ve bunun yarattığı psikolojik tahribatı üzerinde taşıdığını hatırlatan Altıntaş artık savaş istemediklerini, Kürt sorunun demokratik ve barışçıl çözümünü talep ettiklerini söyledi. Altıntaş son dönemlerde Kürtlere karşı artan saldırı ve linç olaylarının müfettişler tarafından "Türk halkının duyarlılığı" olarak değerlendirilmesini önümüzdeki günlerinde bu tür tezgahların planlandığını gösterdiğini söyledi. Altıntaş "Biz Kürt gençliği olarak bilimsel sosyalizme inanıyoruz. Sosyalistler hiçbir zaman halkların kardeşliğine zarar verecek bir tavır içinde olmazlar. Ancak buradan uyarıyoruz. Halkımız bu saldırılara karşı şimdiye kadar metanet ve aklıselim ile yaklaşmıştır.
Ama bu saldırılar devam derse halkımızda kendisini korumasını bilecektir" dedi.Altıntaş "Yurtsever Demokratik Gençlik hareketi olarak operasyonların biran önce durmasını, Abdullah Öcalan'ın başka bir cezaevine nakledilmesini, 12 Eylül anayasası yerine yeni ve demokratik bir anayasayı, Kürt kültürü üzerindeki baskıların son bularak Kürtçe eğitiminin sağlanmasını ve Hasankeyf ve Munzur Vadisi gibi kültürel ve tarihi varlıklarımızın korunmasını talep ediyoruz" diyerek konuşmasını bitirdi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

EVRENSEL’den

SONRAKİ HABER

On binler barış için tek ses tek yürek oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...