02 Haziran 2008 00:00

Bürokratik ahtapot bir tesisi yok ediyor

Uşak’ın Banaz ilçesine 7 km uzaklıkta bulunan Hamam Boğazı Termal Tesisi, AKP iktidarı tarafında adeta çürümeye terk edildi. Jeotermal su açısından da zengin olan bu alandaki doğal kaynaklar boşuna akıp gidiyor

Paylaş

Uşak’ın Banaz ilçesine 7 km uzaklıkta bulunan Hamam Boğazı Termal Tesisi, AKP iktidarı tarafında adeta çürümeye terk edildi. Jeotermal su açısından da zengin olan bu alandaki doğal kaynaklar boşuna akıp gidiyor.
Dört hamamdan oluşan bu tesiste 26 odalı bongol tipi evler var. Tesis içinde yüzlerce insanın piknik yapacağı bir alan da mevcut. Tesisten İçişleri Bakanlığı, Tarım, Sağlık, Orman, Enerji ve Kültür ve Turizm bakanlıkları da ayrı ayrı sorumlu. Yöre halkı bu tesisin bürokratik engellere takılmadan doğrudan işletmesinin Banaz Belediyesi’ne verilmesini istiyor.
Adım adım özelleştirilme
Banaz Belediyesi için bürokratik engeller çıkarılırken, özel şirketler ve turizm işletmeleri için engel çıkarılmıyor. Uşak Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan ve üretim yapan Hitit Seramik AŞ bu tesisin önemli bir bölümünü satın almış. İlk etapta 96 yataklı bir termal otel açmayı düşünen Hitit Seramik’in devletten de büyük oranda teşvik aldığı söyleniyor. Hitit Seramik’in ilk işi, bu tesiste daha önce yapılan bazı bölümleri yıkmak oldu. Halkın yararlandığı restoran ve havuz yerle bir edildi.
Tarımsal alanda kullanılmak üzere özellikle de seracılığın geliştirilmesi için üreticilerin bu talebi karşılanmazken; buranın önemli bir kısmının İl Özel İdare Müdürlüğü tarafında Hitit Seramik’e verilmesi şaibeleri artırıyor. Konuyla ilgili olarak İl Kültür Müdürü Şerif Arıtürk ve Hitit Seramik yetkilileri ile görüşme isteklerimiz geri çevrildi.
Tesis ve çevresinde bulunan doğal termal kaynaklar şehrin ısınma sorunun çözümü için de kullanılmak istenmesine rağmen AKP iktidarı tarafından engellendiği söyleniyor.
Tesis şu an devre dışı kalmış. Buna rağmen bu tesisin elektrik ve öteki masraflarını Banaz Belediyesi ödüyor. Aylık masrafları milyarları bulan bu tesisin tek bir kuruşunu Hitit Seramik ödemiyor
‘Termalin hali yüzkaramızdır’
Tesisin atıl ve çürümeye terk edilmiş bu halini Banazlılarla görüştük. Hüseyin Çürük şöyle özetliyor durumu: “Hamam Boğazı Termal Tesisleri yeniden açılmalı ve belediyenin işletmesi için gerekli izin verilmelidir. Bu görünen manzara yüz karası bir manzaradır. Ciddi bir tesise dönüşürse Banaz esnafı ve halkı da kazançlı çıkar.“ Gazete bayii Mehmet Çetin ise tesis açıkken çok sayıda gazete sattığını ve para kazandığını belirterek, “Esnaf ve halk kazanıyordu. Bunu bir biçimde engellediler. Bir an önce iyi tesise dönüştürülsün turistler bile gelir” dedi. Ali Peşken, “Banaz ve Uşak açısında Hamam Boğazı il ekonomisi için iyi bir potansiyeldir. Bilinçli değerlendirilmiyor diye de insanın aklına gelmiyor değil. Araç başına 1 milyon alınsa bile belediye para kazanır” dedi.
Hacı Narlı ise kendisinin doğma büyüme Banazlı olduğunu belirterek, “Hamam boğazını niye Hitit Seramik’e veriyorlar. Burası Banazlıların. Osmanlıdan bu yana burası bize ait. Seracılık için bulunmaz bir nimet. Hastalıklar için de şifadır. AKP peşkeş çekiyor. Gizli pazarlıklar var. Kendi yandaşlarına vermek istiyorlar. Sosyal demokrat bir belediye yararlanmasın diyorlar. Bu Banazlılara en büyük kötülüktür. Bunu kınıyorum” diyerek tepkisini dile getirdi. (Banaz/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Üyelerimizin haklarını koruyacağız’

SONRAKİ HABER

Küçük Sanayi’nin Kunte Kinteleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...