04 Haziran 2008 00:00

Altın Koza kendi özgünlüğünü yaratmalı

Sinemacılar, Adana halkının Altın Koza Film Festivali’ne sahip çıkması gerektiğini söylüyor

Paylaş

15. Altın Koza Film Festivali açılış yemeği ile başladı. Yemeğe Derya Alabora, Sırrı Süreyya Önder, Cahit Berkay ve Ezel Akay’ın yanı sıra Adana Valisi İlhan Atış ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak da katıldı.
Yönetmen Sırrı Süreyya Önder, Altın Koza Film Festivali’nin farklı olduğunu, çünkü içinde halk olduğunu söyledi. Ezel Akay da sinemanın da toplumsal yaşam gibi ‘80 sonrası ve öncesi olarak ayrıldığını belirterek, ‘80 sonrasında kendini toparlamaya çalışan Altın Koza Film Festivali’nin diğer festivallerin arkasında kalmaması için özgün olması gerektiğine dikkat çekti.
Altın Koza Film Festivali bu yıl ‘Sinema okulda, okul sinemada’ şiarı ile 120 okulda 60 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyor. Festival süresince Ankara Sinema Derneği’nin yaptığı anket sonucu seçilen ‘en iyi 10 Türk filmi’ gösterilecek. Festival, yapılan hazırlıklar sonrasında İstanbul ve Antalya film festivallerinin gölgesinden kurtulmayı hedefliyor. Tuncel Kurtiz’e ‘Türk Sinemasında Bir Usta Oyuncu‘ Ödülü’nün verileceği festivalin açılış yemeğinde festivalin jüri üyeleri, Adana’nın, sinemadaki eski yerini alma yolunda ilerlediğini söylediler.
Festival halkı kapsıyor
Geçen sene Beynelmilel filmi ile birçok ödül alan ve bu yıl da ‘O… Çocukları’ filminin senaryosuna imza atan Sırrı Süreyya Önder, Yılmaz Güney’in doğduğu ve sinemaya başladığı kentte olmaktan çok mutlu olduğunu söyledi. Bu yıl jüri üyesi olarak onurlandırılan Önder, Adana’nın sinemada çok önemli bir yere sahip olduğunu, çünkü içinde halkı barındırdığını aktardı. ‘Diğer festivallerin gerisinde kaldı’ sözünün önemli olmadığına dikkat çeken Önder, Adana’nın başka bir havası olduğunu, Adana halkının festivaline sahip çıkması gerektiğini ifade etti. Son olarak Türkiye sinemasını sorduğumuz Önder, sinemaya sınıfsal baktığını belirterek, “Benim için bir veya yüz film çekilmesi değil ne kadar yoksulluk anlattığı önemli. Günümüzde bu anlatım çok zayıf” dedi.
‘Altın Koza uluslararası olmalı’
Bir diğer jüri üyesi Yönetmen Ezel Akay ise Türkiye’de toplumsal yaşam gibi sinemanın da ‘80 öncesi ve sonrası olarak ayrıldığını aktardı. Akay, ‘80 öncesinde yapılan güzel işlerin ‘80’den sonra yapılamadığına dikkat çekti. Sinemanın politik bir duruşu olduğunu vurgulayan Akay, Altın Koza’nın da bu duruşundan dolayı ‘80 sonrasında iptal edildiğini ifade etti. Altın Koza’nın ‘80 sonrasında İstanbul ve Antalya’nın hareketliliğine yeni yeni kavuşmaya başladığını söyledi. Altın Koza’nın uluslararası bir boyut kazanması gerektiğini dikkat çeken Akay, Adana’ya özgün etkinliklerin yapılması gerektiğini belirtti. Adana’nın sinema için çok cazip bir yer olduğunu vurgulayan Akay, “‘80 öncesinde film çekileceğinde Adana düşünülürdü. Adana da film çekmek için cazip bir yer ama bunu Antalya için söyleyemem. Ama Adana bu özelliğini kullanmalı. Bunun için sadece biz yetmeyiz. Belediye, halk bunu göstermeli” diye konuştu. Türk sineması hakkında ise Akay, “Türkiye’de sinema seyircisini gençler oluşturuyor. Bu dikkate alınarak işler yapılmalı. Çok film çekildiğinden ve az filmin başarılı olduğundan yakınılıyor. Çekilen 80 filmden 20 tanesi beğeniliyorsa bu başarıdır. Bu dünyada da böyle” dedi. (Adana/EVRENSEL)
Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

Kutsal Emanetler, 27 Mayıs ve Kızılderililer

SONRAKİ HABER

Diyarbakırlı gençlerden alternatif sergi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...