06 Haziran 2008 00:00

Özel kuyular, kooperatifi bitiriyor

Bilinçli olarak işlevsizleştirilen sulama kooperatifleri tarımda yıkımı getiriyor.

Paylaş

Bilinçli olarak işlevsizleştirilen sulama kooperatifleri tarımda yıkımı getiriyor. Maddi durumu iyi olan şahısların özel kuyu açtırması sonucu tarlalarını sulayamaz duruma gelen Geneyik köyü halkı sulama kooperatifinin işlevsizleşmesinin sebebinin açılan özel kuyular olduğunu söylüyorlar.
Son dönemde Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlanarak mahalle konumuna gelen Geneyik daha önce köy konumundaymış. Geneyik köylüleri 1982 yılında bir araya gelerek 78 üyesi olan bir sulama kooperatifi kurmuşlar. 1999’a kadar aktif bir şekilde faaliyet yürüten kooperatif DSİ’ye başvurarak büyük bir kuyu açtırmış ve bu kuyudan elde edilen suyla 650 dönüm alanda sulama yapılmış. 1999’da kooperatif yönetiminde yaşanan değişiklikten sonra sorunlar yaşanmaya başlamış. Özellikle kooperatif yönetiminde olan kişilerin özel kuyu açtırmaları sonucu çalışamaz duruma gelen kooperatif feshedilme aşamasına kadar gelmiş.
2006 da başkanlığa seçilen Halil Sayın ve bir grup köylü kooperatifi tekrar aktif duruma getirmek için çalışmalara başlamışlar. Kooperatif kuyusunun su motorlarının bakımını yaptırıp, sulamanın tekrar başlamasını sağlayan yönetim özel kuyularla ilgili olarak da DSİ’ye başvurmuşlar. Özel kuyularla ilgili inceleme yapan DSİ müfettişleri kuyuların izinsiz olması ve kooperatif alanında olması bedeniyle kuyuların kapatılmasına karar vermiş. Bunun üzerine özel kuyu sahipleri kooperatifin tekrar işlevsizleşmesi ve feshedilmesi için harekete geçmişler. Kimliği belirsiz kişiler tarafından su kanallarının ve ana borunun tahrip edilmesinden dolayı sulama kooperatifi şu anda çalışamaz durumda.
Konuyla ilgili görüştüğümüz köylüler kendi menfaatini düşünen birkaç zenginin bütün köylünün mağdur olmasına sebep olduğunu belirtiyorlar. Daha önceki yönetimlerin kooperatifi bilinçli olarak işlevsiz duruma getirdiklerini söyleyen kooperatif başkanı Halil Sayın “Burada iki farklı anlayış söz konusu. Biri birkaç kişinin şahsi çıkarlarını düşünen ve onun için uğraşan anlayış, diğeri de toplumun çıkarlarını kişilerin çıkarlarından üstün tutan anlayış” diye konuşuyor.
Halil Sayın kooperatif başkanı olduktan sonra birilerinin çıkarlarına dokunduğu için özel kuyu sahiplerinin bundan rahatsız olduklarını dile getiren Nuri Sayın “Biz onlara mani olmak için elimizden geleni yapıyoruz ama köylünün de bir kısmını kendi yanlarına çekmeyi başarmışlar, bu yüzden çok bir şey yapamıyoruz” diyor.
Kooperatif alanındaki yeraltı suyunun bilimsel kaynaklara göre yer altı nehri olarak adlandırılacak kadar büyük kapasiteli olduğunu, özellikle bu yıl çok az yağış olmasından dolayı yer altı sularının çok önemli olduğunu anlatan Halil Okur ise açılan özel kuyuların yer altı sularının planlı ve idareli kullanılmasının önünde engel olduğunu belirtiyor. Köyün içme suyunun da aynı kaynaktan sağlandığını söyleyen Okur özel kuyuların içme suyu açısından da sorun yarattığını söylüyor. (Gaziantep/ EVRENSEL)
Abdullah Çiloğlan
ÖNCEKİ HABER

‘Ekmek zamları geri çekilsin’ demek yasaklandı!

SONRAKİ HABER

GÜNCEL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...