06 Haziran 2008 00:00

Buluşmada ilk konu yine İran

ABD Başkanı George Bush, İran’ın barış için bir tehdit oluşturduğunu ve dünyanın bu tehdidi ciddiye alması gerektiğini iddia etti.

Paylaş

ABD Başkanı George Bush, İran’ın barış için bir tehdit oluşturduğunu ve dünyanın bu tehdidi ciddiye alması gerektiğini iddia etti. İsrail Başbakanı Ehud Olmert’i Beyaz Saray’da kabul eden Bush, Olmert ile görüşmesinin başında yaptığı açıklamada, “Dünyanın İran tehdidini ciddiye almasının çok önemli olduğunu” söyledi. Olmert de “İran’ın herkes için ana tehdit olarak göründüğünü” öne sürdü. Bush ayrıca görüşmede, kasım ayında Annapolis’te başlatılan İsrail-Filistin barış çabaları ile Suriye’nin Lübnan üzerindeki etkisi gibi diğer konuları da ele alacaklarını dile getirdi.
Ynet: Olmert yolun sonunda
Bu arada, İsrailli bir haber sitesi, Ynet’te Amerikalı bir üst düzey yetkilinin, Olmert ile birlikte bir İsrailli yetkiliye, “Olmert hükümetinin yolun sonuna geldiğini ve bunun büyük bir olasılıkla hem Filistin yönetimiyle ilgili olarak hem genel olarak barış görüşmelerine zarar vereceğini” söylediğini duyurdu.
Haberde, hakkındaki rüşvet iddialarıyla başlatılan soruşturma nedeniyle, Ehud Olmert’in siyasi geleceğinin zarar gördüğü; ABD’li yetkililerle görüşen diğer İsrailli yetkililerin de benzer sözlerle karşı karşıya kaldıkları ifade edildi. Ynet’e açıklamalarda bulunan bir İsrailli kaynak, “Amerikalılar, bu skandalın Filistinliler ile olan ilişkilerimizi nasıl etkileyeceğini sormaya başladılar. Olmert’in, makamını bırakmak zorunda kalıp kalmayacağı sorusu, birçok sorunu beraberinde getiriyor. ABD hükümet yetkilileri ihtiyatlı davranıyorlar ve İsrail hükümetinin başlattığı sürece desteklerini sürdürüyorlar” dedi.
Öte yandan, ABD’nin sabırlı görüntüsünün ardında kapalı kapılar arkasında yalnızca Filistinliler ile sürdürülen siyasi süreç için değil, Suriye ile olan durum ve İran’a karşı ABD-İsrail işbirliğinin geleceği konusunda da gerçek endişelerin dile getirildiği belirtiliyor. Ynet’e haberle ilgili kısa bir açıklama yapan İsrail Başbakanlığı ise “dedikodulara yanıt vermek gibi bir niyetlerinin” olmadığını ifade etti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Asya ülkeleri de pes etti

SONRAKİ HABER

Milyon dolarlık karbon pazarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...