07 Haziran 2008 00:00

Konya’da Kürtçe konuşmanın cezası 62 YTL!

Konya’da Kürtçe konuştukları gerekçesiyle polisler tarafından gözaltına alınan Diyarbakırlı iki inşaat işçisine, 62 YTL para cezası kesildi. İşçiler, İHD’ye başvurarak yardım istedi

Paylaş

Konya’da Kürtçe konuştukları gerekçesiyle polisler tarafından gözaltına alınan Diyarbakırlı iki inşaat işçisine, 62 YTL para cezası kesildi. İşçiler, İHD’ye başvurarak yardım istedi.
Yıllardır Diyarbakır’dan Konya ve Batı illerine çalışmaya giden Mahmut Özkılıç (25) ve Ziyat Athan (37), 23 Mayıs’ta inşaattaki işleri bittikten sonra dinlenmek için Ferhunye Mahallesi Alaaddin Tepesi’ndeki parka gitti. Eşi Türkçe bilmediği için Kürtçe konuşan Mahmut Özkılıç, yaşananları şöyle anlattı: “Parkta dolaşırken Diyarbakır’da bulunan eşim ile telefonda Kürtçe konuştum. Yanımızdan geçen polisler durarak bizden kimliklerimizi istedi. Biz de çıkardık verdik. Daha sonra Diyarbakırlı olduğumuzu ve Kürtçe konuştuğumuzu duyunca polis ekibini çağırdılar. Gelen polis ekibi ise bize ‘Burası Diyarbakır değil, Konya; böyle rahat rahat Kürtçe konuşamazsınız’ dedi. Daha sonra bizi gözaltına alacaklarını söylediler. Polis aracına bindirerek Şehit Topel Polis Merkezi’ne götürdüler. Bir süre gözaltında kaldıktan sonra ‘gürültü’ yaptığımız gerekçesiyle her birimize 62 YTL para cezası kesip, serbest bıraktılar.”
İHD’ye başvurdular
İHD Diyarbakır Şubesi’ne başvuran Mahmut Özkılıç, 11 yıldır Konya, Ankara gibi Batı illerine çalışmaya gittiğini belirterek, “Aylarca evimize uğramıyoruz. Ailemiz Türkçe bilmiyor, ailemizle konuşamayacak mıyız? Biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz? ” dedi. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey ise, Kürtçe üzerindeki yasakların artmasına tepki gösterdi. Türkiye’de Kürtçenin 1920’li yıllarda yasaklandığını hatırlatan Erbey,- uygulamaya tepki gösterdi. Başbakan Erdoğan’ın Kürtçe konuşma ve yayın özgürlüğünden bahsettiğini hatırlatan Erbey, şunları söyledi: “Kürtçenin yasaklanmadığı ifade edilse de her geçen gün tek dil anlayışının dayatıldığına dair birçok uygulamaya tanık olmaktayız. Bu uygulama ayrımcılıktır. Bu tür yasakçı zihniyetin ve her türlü olumsuz uygulamanın takipçisi olacağız.” (Konya/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Türban kararı ikiye böldü

SONRAKİ HABER

ROJEV

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...