07 Haziran 2008 00:00

Gıda Zirvesi bitti; sonuç yok

Birleşmiş Milletler Gıda Zirvesi sona erdi ancak, sonuç bildirgesindebile anlaşma sağlanamadı

Paylaş

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) gıda güvenliği ve dünya çapında yaşanan gıda krizine ilişkin sorunları ele aldığı zirvenin üçüncü ve son gününe, katılımcı ülkelerin sonuç deklarasyonunun içeriğine ilişkin yaptıkları tartışmalar damgasını vurdu.
Sonuç deklarasyonunda, en büyük anlaşmazlık biyoyakıtların gıda fiyatları üzerindeki etkisi üzerine yaşanırken, zirvenin ev sahibi olan İtalyan heyetine göre, zirve sonuç bildirisi beklentileri karşılayamadı. Zirveye katılan ülkeler, gıda üretimini 20 yılda iki kat artırma ve gelişmekte olan ülkelerdeki çiftçilere 6 milyar dolardan fazla yardım yapma taahhüdünde bulundular.
Zirvenin normal programa göre deklarasyonun, zirvenin son günü öğleden sonra kabul edilmesi ve FAO Genel Müdürü Jacques Diouf tarafından TSİ 18.30’da basına tanıtılmasının planlandığı, ancak deklarasyon metni üzerinde mutabakat sağlanabilmesinin TSİ 22.00 civarında mümkün olduğu bildirildi. FAO kaynaklarından edinilen bilgilere göre katılımcı ülkeler arasındaki görüş ayrılıkları, deklarasyon metninin içeriğinin zayıflamasını da beraberinde getirdi. İtiraz ve ihtilafları asgari düzeye indirip mutabakat sağlayabilmek amacıyla hazırlanan deklarasyonun, somut hükümlerden uzak, yuvarlak ifadelerle kaleme alındığı ifade edildi.
Diouf, “tatmin edici” diye nitelediği deklarasyonun kabulü sonrasında yaptığı değerlendirmede, “181 farklı ülkenin temsilcileri arasında mutabakat sağlamak tabii ki kolay olmadı. Ama sonuç itibariyle elde ettiğimiz sonucun beklentilerimizi karşıladığını söyleyebilirim” şeklinde konuştu. Ticaret sınırlamaları ve tarım destekleme ödemelerinin azaltılması konularındaysa gelişme kaydedilemediği belirtildi. BM yetkilileri, bildirideki taahhütlerin temmuz ayındaki G8 Zirvesi’nde ve örgütün eylül ayındaki genel kurul toplantılarında takip edilmesini umduklarını kaydetti.
Latinler ikiye bölündü
Venezüella, Küba, Arjantin gibi Latin-Amerika ülkeleri, yoksulluk ve açlıkla mücadele için dile getirilen çözüm önerilerinin deklarasyona yeterince yansıtılamamış olduğunu ve deklarasyonu tatmin edici bulmadıklarını söylediler. Brezilya ise zirve boyunca şeker kamışından ürettiği biyoyakıtların küresel ısınmaya karşı iyi bir silah olduğunu öne sürdü. Mısır kaynaklı biyoyakıt üreten ABD de üretimin durdurulması çağrılarına karşı koydu. Böylece sonuç bildirgesinde, sadece “biyoyakıtların ortaya koyduğu fırsatlar ve zorlukların araştırılması” çağrısına yer verildi. (DIŞ HABERLER)
37 ülke acil yardıma muhtaç durumda
Roma’daki zirvede, 37 ülkenin acil gıda yardımına ihtiyaç duyduğu açıklandı. Bu ülkelerden 21’i Afrika’da, 10’u Asya’da, 5’i de Orta ve Güney Amerika’da bulunuyor. Listede, dünyanın en “zengin” ülkelerinin bulunduğu Avrupa’dan Moldova’nın da yer alması dikkat çekti.
ÖNCEKİ HABER

Moskova-Berlin artık daha yakın

SONRAKİ HABER

ZEUS SUNAĞI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...