08 Haziran 2008 00:00

Türk-İş sendikalar kanunundaki değişiklikleri kabul etmedi

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, sendikal yasalarda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifinin “reform” niteliği taşımadığını ve ILO normlarına uygunluktan uzak olduğunu bildirdi

Paylaş

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, sendikal yasalarda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifinin “reform” niteliği taşımadığını ve ILO normlarına uygunluktan uzak olduğunu bildirdi. Kumlu teklifin bu hali ile olumlu katkı sağlamayacağını kaydederek, “Bu nedenle teklifle ilgili çekincelerimiz ve teklife bu haliyle onay vermeyeceğimiz ilgili Bakanlığa iletilmiştir” dedi.
Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası’nın 16. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Türk-İş Genel Başkanı Kumlu, 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu’nda yapılmak istenen değişikliklerle ilgili açıklama yaptı,.
Kumlu, “Teklif ile öngörülen işkolu barajı, toplusözleşme yapmak isteyen işçi sendikasını, bir işçi konfederasyonuna üye olmak mecburiyetinde bırakmaktadır. Bu koşul, var oluş sebebi temsil ettiği üyeleri için toplu iş sözleşmesi imzalamak olan işçi sendikalarının bu hakkını kullanmak için bir konfederasyona üye olmasını mecbur kılmak anlamına gelir ki bu da sendikal özgürlüğü ortadan kaldırmak demektir” diye konuştu.
Sendikal örgütlenmeyi ve toplusözleşme yapabilmeyi engelleyen en önemli düzenlemenin, işyeri ve işletme düzeyinde yapılacak sözleşmeler için toplam işçi sayısının yarıdan fazlasını üye kaydetmenin mecbur kılınması olduğuna dikkat çeken Kumlu, “Bu kural yüzünden işletme düzeyinde toplusözleşme yapabilmek imkansız hale gelmektedir” dedi
Yasakçı zihniyet korunuyor
Kumlu, teklifin, sendika üyesi işçinin işsiz kalması ve işsizlik halinin bir yılı doldurması durumunda sendika üyeliğini ortadan kaldıran bir düzenleme getirdiğini de söyleyerek, bu düzenlemenin işçi ile sendika arasındaki hukuki ilişkiyi düzenleyen üyelik ilişkisinin kanun zoru ile sonlandırılmasına yol açacağını vurguladı.
“Bu durum üyelik haklarının korunmasını ortadan kaldırmakta ayrıca, her çalışanın sendikalara üye olma ve üyeliğini devam ettirme hakkını sınırlandırmaktadır ki, bu da Türkiye tarafından onaylanan ILO sözleşmelerine aykırıdır. Sendikal hakların kullanımı ve toplu pazarlık hakkının etkinliğini sınırlandıran diğer bir düzenleme de, mevcut kanundaki grev yasaklarının aynen korunuyor olmasıdır. Yasakların yanı sıra korunan zorunlu prosedürlerle grev hakkı bir kural değil, istisna olmaya devam edecektir.
12 Eylül Askeri İdaresi tarafından hazırlanmış olan ve 25 yıl süren uygulamasıyla sorunlar yaratan bu yasakçı zihniyetin devam ettirilmek istenmesi kabul edilemez” diyen Kumlu, teklife onay vermeyeceklerini söyledi. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

Enerjide özelleştirmelerden vazgeçilmeli

SONRAKİ HABER

Lastikte geri adım atılmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...