9 Haziran 2008 00:00

Flamingoları belgeselden izlemeye az kaldı


İzmir Kuş Cenneti’nde flamingoların kuluçkaya yattığı üç önemli dolgu ada, su ve rüzgar erozyonuna uğruyor. Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Tabiat Tarihi Uygulama Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, 2006 yılında 10 bin 250 çift flamingonun kuluçkaya yattığını, geçen yıl ise bu sayının 5 bin 600’e gerilediğini kaydetti.
“Kuluçka alanlarında önlem alınmaz ise flamingoların bu sevimli aşk görüntülerini, eş seçme ve kur danslarını belgesellerden izleyebiliriz. Acilen kuluçka alanlarının iyileştirilmesine yönelik çalışma yürütülmelidir” diyen Prof. Dr. Sıkı, Anadolu’da ‘allı turna’ olarak da bilinen flamingoların, aralık ayında konuk oldukları cennette, tuz tavaları içinde gerekli yiyecekleri bulduklarını ve soylarının devamı için çiftleşip, burada oluşturulan adalarda yavrularını dünyaya getirdiklerini söyledi.
İzmir Kuş Cenneti’nde temmuz ayına kadar konuk olan flamingoların, burada eş seçme ve kur dansını sürdürdüklerini belirten Prof. Dr. Mehmet Sıkı, İzmir Kuş Cenneti’nin simgesi haline gelen flamingoların, eş seçimi sırasındaki hareketlerin, İspanyolların ünlü ‘flemenko’ dansına esin kaynağı olduğunu söyledi. (TOPLUM-YAŞAM)

Evrensel'i Takip Et